Dette er taksten på Märthas Bloksberg

Eiendomsmegler og advokat Torbjørn Ek opplyser at taksten på prinsessens feriested på Hankø lyder på 35 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Takseringssummen er dermed nøyaktig halvparten av det megler Miguel Sørholt tippet som salgssum overfor Se og Hør tidligere i uken. Sørholt sier til bladet – som var først ute med nyheten om Bloksberg-salget – at han tror Märtha Louise (46) vil få cirka 70 millioner kroner for stedet.

«Jeg ser at det refereres til «ekspertanslag» på prisen, men da tenker jeg det er greit å opplyse om at innhentet takst sier 35 millioner kroner, hvilket jeg mener er et greit utgangspunkt», skriver Torbjørn Ek i en tekstmelding til VG.

Det er han som har fått i oppdrag å selge det hundre år gamle ferieparadiset i Østfold, som kong Harald arvet fra kong Olav da han døde i 1991, men som har vært i Märthas eie siden 2001.

Märtha postet eget bilde: – Vil savne denne utsikten

les også

Kronjuveler stjålet i Sverige

Ek utdyper på telefon at han ikke utelukker at salgssummen kan bli høyere enn taksten.

– Bloksberg er en unik strandeiendom, både når det gjelder størrelse, beliggenhet, utforming og ikke minst med tanke på identitet. Erfaringsmessig er det noe markedet vet å verdsette, sier luksusmegleren (61), som har 30 års erfaring som advokat med spesialisering på boligeiendom.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SELGER: Prinsesse Märtha Louise, her under Kingsland Oslo Horse Show for en tid tilbake. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

Husker du? Prinsessen gikk i dekning på Bloksberg

På spørsmål om i hvor stor grad symbolverdien på kongefamiliens feriested kan heve kjøpesummen, svarer Ek:

– Det er det som er spørsmålet her, og som er spennende. Hvor mye vil affeksjonssiden av dette utgjøre. En eiendom med så mye identitet, kan utløse en vesentlig høyere pris enn det som er skissert, men den ikke det. Jeg er nøktern – markedet bestemmer, sier Ek.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FIKK OPPDRAGET: Eiendomsmegler og advokat Torbjørn Ek. Foto: PRIVAT

E24: God butikk for luskusmeglerduo

Ek er nå i ferd med å legge planer for salget, så mer kan han ikke si på det nåværende tidspunkt. Han regner med at det meste vil være klart i løpet av neste uke. Salgsoppgaven lages for potensielle kjøpere.

– Så det blir ikke mulig for hvem som helst å valfarte til Bloksberg på visning?

– Dream on, sier en smilende Ek.

– Men informasjonen skal ut. Vi skal jo selge, legger han til.

Slipper å skatte

Märtha trenger ikke å betale skatt av kjøpesummen.

– Gevinst ved salg av fritidsbolig er skattefri dersom man har eid fritidsboligen i minst fem år og i tillegg brukt den som egen fritidsbolig i fem av de siste åtte årene, opplyser Lene Ringså, seksjonssjef i rettsavdelingen i Skatteetaten, til VG.

Kong Harald engasjerte advokater for at datteren skulle overta millioneiendommen før utgangen av 2001, da den nye arveavgiften ble innført. Slik unngikk Märtha millionkrav fra Staten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder