BRUTALT OG MODERNE: Regissør Calixto Bieito skal vise «Peer Gynt» i en moderne og mer brutal versjon under festspillene i Bergen neste sommer, på oppdrag fra festspilldirektør Per Boye Hansen. Foto: Gøran Bohlin

Vil skape Peer Gynt-sjokk

BERLIN (VG) Bergensere og «Peer-Gynt»-interesserte må stålsette seg til neste sommer. Den beryktede og verdenskjente regissøren Calixto Bieito (42) kommer til Bergen for å gjøre sin versjon av «Peer Gynt» under festspillene.

  • Trond Sundnes
Publisert:

Han skapte furore i Tyskland med nakne kvinner, prostituerte, masturbasjon og peniser i et Mozart-stykke. Nå skal han til Festspillene i Bergen... Det blir «Peer Gynt» i ny drakt - på katalansk, med spansk musikk og etter all sannsynlighet med sterke virkemidler og aldersgrense.

I fjor var det Robert Wilson som ga sin tolkning av «Peer Gynt».

Når det neste år er 100 år siden Henrik Ibsen døde, markeres det med en nyoppsetning av den katalanske rebellen - med première i Bergen.

- Robert Wilson leverte et spesielt uttrykk, men det er ingen grunn til at han skal bli ikonisert for det han gjorde med «Gynt». Nå får vi nok en dimensjon, sier festspilldirektør Per Boye Hansen (47).

Furore

Bieito skapte furore i Berlin i fjor med oppsetningen av Mozarts «Bortførelsen fra Seraillet».

Da var Boye Hansen operadirektør ved Komische Oper i Berlin og sto stormen igjennom sammen med Bieito:

Publikummere gikk midt under forestillingen, teaterkritikere raste og de tyske tabloidavisene ryddet forsidene. Nakne kvinner, prostituerte, masturbasjon og peniser ble i overkant selv for liberale tyskere.

Nå bringer Boye Hansen med seg Bieito fra Berlin til Bergen.

Hverken Per Boye Hansen eller Calixto Bieito vet ennå hvordan oppsetningen i Bergen blir.

- Bieito har fritt spillerom, selvsagt innenfor anstendighetens grenser, sier Boye Hansen, som tror de vil gå ut med en aldersanbefaling på stykket.

- Det gjør man på kino, så det er ikke unaturlig å gjøre det på en teaterforestilling heller. Jeg vil nok ikke ta med mine barn på forestillingen, sier Boy Hansen.

Han mener den omstridte Berlin-oppsetningen av «Bortførelsen fra Seraillet» godt kunne blitt vist i Bergen.

- Det er litt rart at sterke virkemidler kan brukes i alle andre kunstformer enn på et teater. Også vi skal formidle virkeligheten slik den faktisk er, og det gjorde vi gjennom «Bortførelsen».

Bieito selv mener sterke virkemidler skal brukes dersom de brukes for å lage kunst.

- Ingen kan lykkes med å provosere bare for å provosere. Men dersom konsekvensen av en god oppsetning er at noen blir provosert, så er det slik det må bli. «Peer Gynt» er et spennende stykke som åpner for mange muligheter, legger han smilende til.

- Ja med en gang

VG møtte festspilldirektøren og regissøren på Unter den Linden i Berlin sist lørdag. Der hadde Bieito première på en oppsetning av «Madame Butterfly» på søndag.

De to har kjent hverandre i en årrekke, og Bieito beskriver Boye Hansen som en av to personer han er stolt av å kjenne.

- Per er en virkelig artist. Da han spurte meg om å gjøre dette, sa jeg ja med en gang.

Calixto Bieito bringer med seg sitt eget teater fra Spania til Bergen, og hele oppsetningen vil foregå på katalansk.

- Jeg tror de fleste som kommer, kjenner Peer Gynt så godt at de uansett vil forstå hva som skjer, sier Bieito.

Bieito vil holde seg langt borte fra norsk folklore, og antyder at svært mye vil bli annerledes i den katalanske utgaven enn det nordmenn har sett på teater i årtier.

«Å leve er å kjempe mot sine troll», sier Calixto. Han gleder seg til å vise sine troll på katalansk.

- Jeg ser dem nok mer for meg som dverger enn store uhyrer. Men de skal nok bli skremmende nok likevel, ler han.

Per Boye Hansen er henrykt over å få Bieito til Bergen, og håper forestillingen neste sommer kan bli stående som en av de virkelig ypperste «Peer Gynt»-tolkningene.

- I Norge har «Peer Gynt» blitt gjort til folklore, og stykket er dermed blitt ufarliggjort. Stykkets brutalitet og modernitet er ikke blitt utforsket ennå, sier Boye Hansen.

Bieito selv lover ingenting, med ett unntak: Hans «Peer Gynt» skal ikke være realistisk.

- «Peer Gynt» kan ikke være realistisk. Det ødelegger den virkelige styrken i dette stykket. Dette er et fantastisk stykke om spillet mellom bevisstheten og det ubevisste. Jeg skal forsøke å vise denne kampen.

Her kan du lese mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder