William og Kate grillet pølser med de minste

HOLMENKOLLEN (VG) Oslo viste seg fra sin aller vinter-fineste side da prins William (35) og hertuginne Kate (36) besøkte Kollen i dag.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter å ha møtt «Skam»-skuespillere og elever på Hartvig Nissen videregående skole, gikk ferden først til Skaugum for å spise lunsj med kronprinsparet, og deretter ut i kulden.

Tett møte: «Skam»-skuespillere «starstruck»

Siden skolebesøket i formiddag tok lenger tid enn planlagt, ankom det britiske hertugparet og det norske kronprinsparet Holmenkollen et kvarter etter skjema, kl 14.15.

Særlig hertuginne Kate tok seg god tid til å hilse på folk som var møtt frem ved hoppbakken. Gjennom hele norgesoppholdet har hun og prins William vært opptatt av å få nærkontakt med folket.

HYGGELIG PRAT: Hertuginne Kate tok seg god tid til å prate med barna. Foto: Scanpix Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Været i hovedstaden var kaldere i dag enn i går, men himmelen var blå, og solen skinte. Britene fikk nærmest presentert et postkort under sitt aller første norgesbesøk. I går, derimot, snødde det tett.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen)

les også

William og Kate tett på «Skam»-stjernene

Etter å ha sett utsikten fra toppen av Holmenkollbakken, gikk ferden videre for å møte barn som sto på ski og stekte pølser ved Øvresetertjern.

Over bålpannen hang kaffekjelen, og på benkene rundt var det lagt reinsdyrskinn til å sitte på. Ved siden av bålet satte fire- og femåringene utfor hoppbakken i fin stil.

Fikk bare vinke

Barnehagebarna måtte imidlertid smøre seg med en god dose tålmodighet i kulden, siden programmet var over en halv time forsinket. Derfor tok heller ikke de kongelige seg tid til å hilse på alle skuelystne som hadde samlet seg utenfor området.

Noen av barna ved inngjerdingene hadde øvd på å si velkommen på engelsk, men måtte nøye seg med å se de populære gjestene vinke på avstand.

les også

William og Kate i Norge: Travel dag med kongefamilien

Da de kongelige kom frem til barnehagebarna, tok de seg imidlertid god tid, spesielt til de aller yngste.

Kate og William går selv spennende tider i møte, siden de venter barn nummer tre i april. Hertuginnen bøyde seg hyppig ned for å snakke med noen av de små, som ikke er stort eldre enn hennes egne barn, prins George (4) og prinsesse Charlotte (2).

Også Mette-Marit satte seg på huk foran smårollingene for å slå av en prat.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MUNTERT: De kongelige omgitt av flaggende barn. Foto: KRISTER SØRBØ

les også

William og Kate møtte Magnus Carlsen - droppet sjakken

Solen varmet litt da gjestene meldte sin ankomst, selv om det var 10 minusgrader. Mot slutten av besøket var solen imidlertid i ferd med å forsvinne bak trærne, og det ble kaldt. Mange holdt varmen ved å «marsjere».

De kongelige fikk sitte på reinsdyrskinnene og grille pølser - og ikke minst varme seg på bålet. Hertugparet var bedre kledd nå enn da de ankom Gardermoen i går.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

STEMNIGNSFULLT: Hertuginne Kate så ut til å kose seg. Foto: KRISTER SØRBØ

les også

William og Kate dundret løs med kølla

Barnehagebarna skravlet uanstrengt med de kongelige. Mette-Marit løftet også flere av de yngste opp på armen for å varme dem.

Den lille hoppbakken var pyntet med grankvister og norske flagg, mens slalåmportene var pyntet med røde, hvite og blå ballonger.

Åtte instruktører fra Skiforeningen utfoldet seg sammen med barn fra tre lokale barnehager. Hertugparet fikk virkelig demonstrert hvordan nordmenn er født med ski på bena.

Da besøket var over, vinket barna med norske og britiske flagg og ropte «hadet - bye-bye.»

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen)

les også

Prins William på norsk: – Vi er veldig glade for å være i Norge

Før møtet med de yngste, fikk William og Kate omvisning sammen med Haakon og Mette-Marit på Skimuseet.

Omvisningen hadde fokus på temaer knyttet til Storbritannia. Leder Birgitte Espeland fortalte om Scott og Amundsens kappløp til Sydpolen, og engelskmannen Eddie The Eagles bravader i bakken.

les også

Prins William barberte hodet

Gjestene fikk også se noe av dronning Mauds skiustyr. Dronningen lærte nemlig å gå på ski etter at hun kom til Norge i 1905.

Kronprinsparet tok dem også med seg til Kongetribunen, hvor de fikk se hoppere i aksjon.

Amerikansk blad om Kate og Mette-Marit: - Seriøse Elsa og Belle-vibber

På toppen av Kollen snakket de kongelige med unge hoppere. Da de etterpå beundret utsikten fra baksiden av tårnet, skrøt de av hvor vakkert Oslo er. Kronprinsparet pekte og forklarte hva de kunne se i de ulike retningene. Blant annet ble britene opplyst om at det er fantastiske langrennsmuligheter mange steder rundt byen.

Det var ifølge NTB, prins William og hertuginne Kates eget ønske at siste post på programmet skulle være en tur ut for å oppleve hvordan nordmenn takler utendørsaktiviteter i minusgrader.

les også

Monarkiets myke makt

Paret drar fra Oslo i ettermiddag.

Dagen i går gikk med på å besøke slottet, rusle i Slottsparken og gjeste gründerkollektivet MESH.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder