HVEM SKAL BETALE: Canadas statsminister møter prins Harry i Toronto i 2017. Foto: Chris Young/The Canadian Press/AP

Justin Trudeau om Harry og Meghans Canada-planer: Mye som er uavklart

Canada er i gang med å diskutere detaljene rundt hvem som skal betale for sikkerheten til Meghan og Harry, etter at hertugparet kunngjorde at de vil bosette seg delvis i landet.

 • Jørn Pettersen

Det skriver flere internasjonale nettsteder, deriblant CNN, etter at hertugen og hertuginnen av Sussex i forrige uke uttalte at de planlegger å bosette seg delvis i Canada og delvis i England.

– Kongefamilien og hertugparet må bestemme seg for i hvilken grad de ønsker å bosette seg i Canada. Vi stiller oss positive til det, men det innebærer også et betydelig ansvar for oss, sier Canadas statsminister Trudeau til en kanadisk TV-stasjon ifølge CNN.

Harry og Meghan uttalte for en uke siden at de har en sterk tilknytning til Canada, hvor de tilbrakte julen sammen med Meghans mor. Hertuginnen er fortsatt i landet.

Fikk du med deg? Kongehuseksperter om dronningens tøffe valg: Rørende, trist og oppsiktsvekkende

Trudeau sier at det er hans inntrykk at folk flest er positive til Harry og Meghan.

– Men i hvilken grad hertugparet akter å bosette seg i Canada og hvilke kostnader det handler om, er fortsatt uavklart, sier Trudeau.

Store sikkerhetskostnader

New York Times har innhentet et kostnadsoverslag for sikkerheten rundt hertugparet og deres sønn som ligger i størrelsesorden 15 millioner krone.

– Kanadierne begynner å bli ganske lei av hertugparet allerede, ikke minst på grunn av utsiktene til at landet må dekke utgiftene til hertugparets sikkerhet, skriver engelske The Sun.

CANADA HOUSE: Meghan og Harry på vei ut fra Canada House i London etter et besøk 7. januar i år. Foto: TOBY MELVILLE / X90004

– Bestemoren hans er dronningen i Canada, men det betyr slett ikke at Harry får noen form for spesialbehandling, skriver New York Times videre, og legger til:

– Det gjelder immigrasjon, skattlegging – ja til og med hva de kan kalle seg, vil Harry og Meghan være som hvilke som helst andre nykommere i landet.

Harry og Meghan har sagt svært lite om hvordan de ser for seg en eventuell fremtid i Canada.

les også

Venn av Harry og Meghan: – Jaget ut

– For å få permanent opphold i Canada, må hertugparet gjennom de samme søknadsprosesser som hvem som helst andre som ønsker opphold i Canada. Det er ingenting i loven som åpner for unntak for den britiske kongefamilien, heter det i en uttalelse fra det kanadiske embetsverket som New York Times referer til.

Advokater som har spesialisert seg på immigrasjon-jus, sier til avisen at det beste og minst kompliserte for Harry og Meghan er å bare å oppholde seg i landet som besøkende.

– Jeg tviler på at de vil bli innvilget permanent opphold. Det er ingen god idé for dem å søke om det, sier Toronto-advokaten Sergio R. Karas til New York Times.

Overrasket alle

I forrige uke overrasket prins Harry og hertuginne Meghan alle, dronning Elizabeth inkludert, med at de vil trekke seg tilbake fra mange kongelige plikter og heretter bo vekselvis i England og Canada.

Det utløste et krisemøte mellom Harry, broren prins Wlliam, prins Charles og ikke minst dronning Elizabeth på hennes landsted Sandringham mandag.

I en uttalelse etterpå sa dronningen at hun respekterer ønsket deres om å trappe ned sin kongelige virksomhet, selv om hun hadde ønsket det motsatte.

Les også

Mer om

 1. Canada
 2. Immigrasjon
 3. New York Times
 4. Sikkerhet
 5. England
 6. Kongefamilien
 7. CNN

Flere artikler

 1. Kongelig krisemøte i dag: Disse spørsmålene må besvares

 2. Hertuginne Meghan: – Veldig fint å være tilbake

 3. Prins Harry tilbake i offentligheten: Nektet å svare på spørsmål

 4. Prins Harry i åpenhjertig tale: Det gjør meg svært vondt

 5. Harry og Meghan skal ha flyttet igjen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder