1-2-3! Elias ble døpt av gudmor prinsesse Ingrid Alexandra

HONNØRBRYGGA (VG) Redningsskøyta Elias er klar for oppdrag i og rundt Moss. Og gudmor prinsesse Ingrid Alexandra sørget for å få henne døpt, på tredje forsøk.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Prinsessen ankom litt før klokken 1545 på Honnørbrygga i Oslo i ettermiddag sammen med blant andre kong Harald og ordfører Fabian Stang.

Den høytidelige anledningen var dåpen av Redningsselskapets splitter nye skøyte Elias. Før prinsessen ankom hadde 150 barn allerede startet feiringen med boller og brus og tegninger som hadde sikkerhet på sjøen som tema.

HER SMELLER DET: Prinsesse Ingrid Alexandra døper redningsskøyta Elias, og champagneflasken knust på tredje forsøk. Foto:Mattis Sandblad,VG

Prinsessen ble tatt i mot av justis- og beredskapsminister Anders Anundsen, og hun fikk se mange av tegningene barna hadde laget. Et barnekor sang «Lille måltrost» før det ble holdt taler av generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet, og minister Anundsen. Så var det duket for den høytidelige dåpen.

Prinsessen holdt en liten tale for «Elias», og snakket høyt og tydelig til forsamlingen.

Så var det klart for høydepunktet, selve dåpen. Prinsessen kastet champagneflasken hardt i den splitter nye redningsskøyten, men den ville ikke knuse med det første. På tredje forsøk knuste flasken og dråpene skummet utover den flotte båten til full jubel og applaus fra de mange fremmøtte barn og pressefolk.

BLE TATT I MOT AV MINISTEREN: Prinsesse Ingrid Alexandra på Honnørbrygga for å døpe redningsskøyta Elias mandag ettermiddag. Foto:Terje Pedersen,NTB scanpix

Dette er ikke første gang en prinsesse døper en redningsskøyte. Da RS 126 «Harald V» ble døpt i 2003 var det prinsesse Ingrids mamma, kronprinsesse Mette Marit som var gudmor. Prinsesse Astrid var gudmor under dåpen av RS 61 «Haakon VII» i 1958.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Det Kongelige Slott sier til VG om prinsessens opptrapping av offisielle oppdrag:

– Det er første gangen Kongen er ledsager for sitt barnebarn på ett av av hennes første offisielle oppdrag.

TALTE FOR «ELIAS»: Prinsesse Ingrid Alexandra snakket høyt og tydelig før hun døpte redningsskøyta «Elias», som skal til Moss. Foto:Mattis Sandblad,VG

– Vi er veldig stolte og glade for at Prinsessen har sagt ja til å være gudmor for vår nyeste redningsskøyte. Det er også en ære at vår høye beskytter HM Kong Harald er til stede ved seremonien sammen med sitt barnebarn, uttalte generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet på selskapets hjemmesider før dåpen mandag ettermiddag.

Prinsesse Ingrid Alexandra har allerede hatt noen offisielle oppdrag. Hun var blant annet med sin mor Kronprinsesse Mette-Marit ut på slottsplassen for å møte Miljøagentene, og overrakte også Miljøagentene en gave julen 2012. Dessuten pleier hun å være med når det er hopprenn i Holmenkollen på den årlige Holmenkollsøndagen og stå på slottsbalkongen på 17. mai.

På slottets hjemmesider blir prinsesse Ingrid Alexandra beskrevet som en jente som «liker godt å tegne, lese bøker, høre på musikk, spille piano og leke med hunden Milly Kakao. Om vinteren liker hun godt å gå på ski, og om sommeren er hun glad i å bade. Hun synes også det er gøy å leke med både storebror Marius og lillebror Prins Sverre Magnus.»

Prinsesse Ingrid Alexandra leste Frans av Assisis bønn under friluftsgudstjenesten i Slottsparken da mamma kronprinsesse Mette-Marit fylte 40 år. Friluftsgudstjeneste i Dronningparken. Foto: Frode Hansen,VG

Prinsesse Ingrid Alexandras pappa, en gang prins Haakon Magnus, hadde ifølge Slottet sin første offisielle opptreden da han i juni 1980, nesten sju år gammel. Da deltok han på en markering på Stortinget i anledning at det var 75 år siden unionsoppløsningen. Før det hadde han riktignok danset offentlig, for første gang i desember 1979 i Rådhuset, men da som medlem av Folkemuseet dansegruppe, ikke primært som prins.

Farfar, daværende prins Harald, hadde sin første offisielle oppgave seks år gammel. I eksil under krigen i 1942 var det hans oppgave å døpe nye fly på det norske flyvåpenets treningssenter Little Norway i Canada.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder