VARIERT: Grunnlovsruss, jubileumskor og ustillinger er bare noe av det som står på menyen. Foto: PRIVAT

Slik feirer vi Grunnloven Norge rundt

VG har bedt om lesernes innspill. Her er et utvalg.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL
Eidsvoll 1814Grunnlovsjubileet - Stortinget

Grunnlovsfeiringen er i gang over det ganske land. Hundrevis av små og store aktiviteter markerer at det er 200 år siden Norge fikk sin egen grunnlov.

I VGs jubileumsprotokoll kan du dele historier og bilder , enten det er arrangementer som allerede har funnet sted - eller det er ting som er under planlegging.

Vi har her plukket ut et utvalg bilder og håper at leserne våre vil bidra til en enda større bildebase over feiringer gjennom hele 2014.

HER KAN DU SE ALT VG HAR SKREVET OM 1814-2014

Nord-Norge går sammen om en storslått grunnlovsseilas for endelig å komme fram til Eidsvoll - les om seilasen her .

VG har også samlet etterkommere i bygda som kanskje nettopp har flest etterkommere - les om stuntet her .

MANNSKOR: Langesund Mandsangforening. Foto: PRIVAT


Langesund Mandsangforening er blant dem som gjerne vil vise at de opptrådte i Sentrum Kulturhus hjemme i Langesund i februar under en stor feiring av grunnlovsjubileet.

TEATER: Eidsvoll Playbackteaterforening. Foto: Ann-Jorunn Aune

Eidsvoll Playbackteaterforening setter i slutten av mai opp forestillingen «STEMMER» - om identitet, frihet og tilhørighet sett gjennom flerkulturelle øyne. Øverst f.v.: Monika Kuchta og Janice Eriksen. Nederst f.v: Para Parantham, Hilde Mehlum og Shelli Lake. Oppsetningen er en del av prosjektet «Teater for inkludering og mangfold i Eidsvoll - mot 2014».

ROBÅT: Bergen Kystlag. Foto: Stian Eisenträger

Bergen Kystlag rodde fra Bergen til Lærdal i mars for å gjenskape eidsvollsmennenes 1814-ferd. Fra venstre på bildet ser vi Frank Seyer, Martin Helgesen, Astri Tunold, Anne Marie Kvassheim, Dag Rune Økland og Inge Døskeland. Les mer om hva de sa da VG møtte dem før avreise .

HØYTIDELIG: Norges Blindeforbund overrakte Grunnloven til stortingspresidenten. Foto: Privat

Norges Blindeforbund har i anledning jubileet fått laget Grunnloven i punktskrift. Tidligere i vår overrakte leder Atle Lunde (t.v.) et eksemplar til stortingspresident Olemic Thommessen.

VEGGKUNST i Vitenparken. Foto: Privat

Kunstner Sveinung Sudbø fra Oslo har laget en moderne variant av Oscar Wergelands berømte 1814-maleri fra Riksforsamlingen. Kunstverket pryder en vegg i Vitenparken på Campus Ås. Les mer om tanken bak det nye kunstverket her .

KUNSTUTSTILLING i Sigdal. Foto: Privat

45 barnekuratorer står for årets grunnlovsjubileumsutstilling ved Sigdal museum i sommer. Tema er Niels Schultz, sigdølingen og stortingsmannen som var med i delegasjonen som forhandlet med svenskene i 1814.

RULLER: Russ fra Eidsvoll. Foto: RUNA LUDVIGSEN

Russ fra Eidsvoll ruller rundt i Eidsvollsbygningen , som de har lakkert på russebilen. F.v. på bildet ser vi Esad Rrahmani, Amit Chitra, Martin Christiansen, Martin Mobakk, Mikkel Ege,Guro Ludvigsen (ikke russ, men konkurransevinner) Sebastian Dønnum, Tord Eriksen Røland, Martin Langlo og Dennis Kristoffer Hoel.

KORPS: Norsk Militær Tattoo. Foto: NMT

Norsk Militær Tattoo er Forsvarets hovedsatsing i grunnlovsfeiringen, og i mai vil militærmusikere fra en rekke land samle seg for å opptre med korpsmusikk og drill i Oslo Spektrum.

KOR: Vokalensemblet Skrik. Foto: Privat

Vokalensemblet Skrik samarbeider med Griegakademiets komposisjonsutdanning om ny, norsk kormusikk som skal urfremføres i en egen grunnlovsjubileumskonsert i Bergen domkirke i mai.

Andre morsomme markeringer:

* Bamble arrangerer Grunnlovsrock for ungdom i. mai.

* Ullensaker har satt opp det spesialskrevne teaterstykket «Skysskaren» med skuespillere fra Romerike folkehøyskole.

* Tråstad ungdomsskole skal strikke og kle inn trær for på den måten å «dekorere» jubileet.

* I Finnmark skal Ungdom i Oppdrag i høst gå fra dør til dør og dele ut bibler til alle som vil ha, fordi de mener Bibelen er et fundament for vår sivilisasjon og dermed for Grunnloven.

* Kunstner Anne-Marie Voje Steen går i bresjen for en utstilling i Lillesand i juni for å vise hvordan byen så ut i 1814.

* Mannskoret fra Flekkefjord har markert jubileet med oppsetningen «Norge i 200 - et skråblikk».

* Hurdal har arrangert festforestilling med musikalske og historiske innslag.

* Statsteatret, Det samiske Nasjonalteatret Beaivvás og Rogaland Teater forteller samenes 1814-historie med en cowboy- og indianerforestilling i mai.

* Skien videregående skole setter opp en vandreforestilling i samarbeid med Telemark museum i Brekkeparken i mai.

* Barneombud Anne Lindboe skal sammen med et team reise rundt i en Tabbert Campingvogn for å presentere FNs barnekonvensjon.

Hvordan feirer du/dere grunnlovsjubileet? Del med VGs lesere !

Karsten Alnæs skriver i VG om de dramatiske hendelsene i 1814: LES BLOGGEN HER

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder