MULTIKULTURELT: Melafestivalen arrangeres for å promotere artister fra hele verden på Rådhusplassen i Oslo. Foto: Lars Gartå

Melafestivalen blir minnekonsert: - Mela er det motsatte av det «han» sto for

Avlyser sitt opprinnelige arrangement ** Holder minnekonsert på Rådhusplassen fredag

(VG Nett) Etter terrorangrepene vurderte komiteen bak den multikulturelle Melafestivalen å avlyse. Nå vil de holde gratis minnekonsert til ære for ofrene, fordi festivalen representerer alt terroristen var imot.

Isabelle Ringnes
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Melafestivalen promoterer kulturelle innslag fra hele verden på en årlig festival på Rådhusplassen i Oslo. Festivalen skulle opprinnelig begynne torsdag og vare til søndag, men ble vurdert avlyst etter at terrorangrepene spredte seg som en kollektiv sorg over landet.

Erstatter festivalen med minnekonsert

Nå har komiteen bestemt seg for å erstatte festivalen med en gratis minnekonsert på Rådhusplassen til ære for ofrene etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Les også: Terrorofrene minnes verden rundt

Lan Marie Nguyen Berg, festivalkonsulent for arrangementet, sier at de anser det som viktigere enn noen gang å samle folket til en minnekonsert.

LAN MARIE NGUYEN BERG: Festivalkonsulent under årets Melafestival. Foto: Florent Baarsch


- Vi feirer ti år i år og hadde opprinnelig planlagt en kjempefestival. Siden terrorangrepene kom så tett på, følte vi at det ikke var riktig å fullføre den opprinnelige planen. Vi ville heller lage en minnekonsert med de artistene vi syntes passer best til markeringen, sier hun til VG og fortsetter:

- Mela er det motsatte av det han (Anders Behring Breivik) sto for. Han ville ramme det multikulturelle og de som jobber for det. Hvert år samler vi tusenvis av mennesker sammen for å øke forståelse på tvers av kulturelle skillelinjer. I år blir konserten dedikert til samhold, solidaritet og mangfold.

Opprinnelig 300 bidragsytere på scenen

Festivalen hadde opprinnelig planlagt å ha 300 bidragsytere på scenen i løpet av den tre dager lange festivalen. Nå er bare et knippe artister plukket ut for å minnes ofrene.

Artikkelen fortsetter etter bildet...

I FJOR: Melafestivalen under fjorårets arrangement. Foto: VG


Blant artistene som skal opptre er den norske rappeduoen Karpe Diem og sønnen til Bob Marley, Ky-Mani Marley. Også Linton Kwesi Johnsen skal opptre på scenen, en artist kjent for å ha kjempet mot rasisme og høyrefundamentalisme i Storbritannia i over 30 år.

Les også: «Mor Utøya» hyllet av sin datter

Invitert pårørende etter terrorangrepene

I fjor hadde festivalen 400.000 publikum, men Lan tør ikke anslå hvor mange som vil ta turen innom Rådhusplassen på fredag.

- Rådhusplassen viste at det var plass til 200.000 mennesker. Vi som lager denne minnekonserten har hjerterom til minst like mange, sier Nguyen Berg til VG.

Festivalkomiteen har også personlig invitert pårørende etter terrorangrepene, i håp om at de vil komme. Blant gjestene er Utøya - overlevende og nestleder i AUF, Prableen Kaur. Kaur skal holde en appell til folket etter at kulturminister Anniken Huitfeldt har holdt åpningstalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder