Dette er årets bilde

VGs Espen Rasmussen tok hele fem priser

«Årets bilde har noe ikonisk over seg», mener juryen om Espen Rasmussens fotografi fra Lesvos. VGs fotograf tok storeslem på prisutdelingen fredag.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG Helgs fotosjef Espen Rasmussen (40) vant hele fem priser, inkludert «årets bilde» og «årets fotojournalist», da Pressefotografenes Klubb premierte sine egne fredag. Konkurransen regnes gjerne som et norgesmesterskap i pressefoto, og er den mest prestisjetunge for fotografer her til lands.

I tillegg til «årets bilde» og «årets fotojournalist», vant Rasmussen «årets nyhetsreportasje» og «årets dokumentar utland». I den siste kategorien tok han like gjerne annenplassen også.

Rasmussen vant prisen for «årets fotojournalist» også i fjor, da den ble delt ut for første gang. Han er dermed fortsatt den eneste vinneren i prisens historie.

I fjor: Sterk uenighet om «årets bilde»

– Espen er en unikt begavet fotojournalist. Alt han tar i, blir til gull. Når Espen får los på noe han har lyst til å gjøre, er han ustoppelig både på godt og vondt, sier fotosjef Gisle Oddstad i VG.

TAKKET VG OG JURYEN: Espen Rasmussen stakk av med hele fem priser da Pressefotografenes Klubb (PK) skulle fremme det beste innen norsk foto- og videojournalistikk. Han takket juryen for flott arbeid og viste takknemlighet overfor VG som lar han bruke tid på historier han bryr seg om. Foto: Frode Hansen , VG

«Årets bilde»

Seieren i kategorien «årets bilde» er heller ikke hans første, og Rasmussen blir dermed en av svært få som har vunnet prisen to ganger. Forrige gang han vant den, var for året 2003.

Rasmussen benytter muligheten til å takke både juryen og VG før han fortsetter:

– Det er litt vondt å jobbe med dette, flyktningene, og sitte hjemme å se en debatt om å unngå å ta dem inn. Jeg håper dette bildet er med på å få folk på andre tanker.

Rasmussen fikk prisen for «årets bilde» fordi: «Årets bilde har noe ikonisk over seg. Det er en stillferdig fortelling med voldsom kraft, og favner den viktigste og største begivenheten i Europa på lang tid. Vi vil alle huske gummibåtene som kom i land i 2015. Årets bilde har både kvalitetene til et dramatisk nyhetsbilde og et estetisk maleri. Det er vakkert og vondt. Vi møter ingen ansikter, men to abstrakte skikkelser som kikker utover havet. De blir symboler i et bilde som først og fremst formidler en tilstand. Juryens tale er klar: Årets bilde er et komplett fotografi vi vil fortsette å vende tilbake til.» heter det i juryens begrunnelse.

Stor dag

– Dette er en stor dag for VG. Vi får nok en bekreftelse på at fotojournalistikken vår holder høyeste klasse. Det gleder meg spesielt at det er bilder fra noen av de største og viktigste hendelsene i 2015 som premieres. Det viser at vi har gjort noen riktige prioriteringer. VGs fotografer har brukt tid og krefter på å dokumentere de største nyhetssakene på en fremragende måte. Dette er bilder som vil bli husket lenge. Dette er bilder som gjør en forskjell, sier Gard Steiro, nyhetsredaktør i VG og fortsetter:

– Espen Rasmussen er ikke bare Norges beste fotojournalist. Han er helt i verdenstoppen. Bildene hans er ikke lucky shots, men et resultat av steinhardt arbeid over lang tid.

Jobber ikke som fotograf

– Det er stor stas å forsvare tittelen som årets fotojournalist, særlig med tanke på at jeg egentlig ikke jobber som fotograf, sier Rasmussen selv.

PÅ JOBB: Slik så Espen Rasmussen ut da han laget «årets nyhetsreportasje» om ebolaviruset. Foto: Kari Aarstad Aase , VG

Som billedsjef i VG Helg får han reise på noen oppdrag i året, mens store deler av jobben går med til å se på og diskutere andres bilder.

– Jeg prøver å gjøre ting skikkelig når jeg først får sjansen til å ta bilder selv. Da tenker jeg på foto hele tiden, ikke bare i vanlig arbeidstid, sier han, og legger til at jobben som billedsjef har lært han å bygge historier på en ny og bedre måte.

For to uker siden ble han også kåret til verdens nest beste pressefotograf.

Bildene han vant med den gangen, kan du se her.

Skulle droppe utdelingen

Rasmussen selv hadde ikke tenkt til å dra på premieutdelingen på Litteraturhuset fredag. Hans største helt i over 20 år, fotografen Eugune Richards, er nemlig i Norge om dagen, som gjest hos Norwegian Journal of Photography, et mentorprogram der Rasmussen er redaktør.

– Noe av det første jeg gjorde etter at jeg tok lappen som 18-åring, var å kjøre til Göteborg med boken til Eugene Richards. Jeg fikk han til å signere den og sa takk, før jeg satt meg i bilen og kjørte rett hjem igjen. Det sier jo det meste om mitt forhold til han, ler Rasmussen.

«Årets sportsfoto»: Også kåret til Verdens beste sportsbilde 2015

Glad i flyktninger

I arbeidet med «Flukten fra krigen», årets beste utenlandsdokumentar, fulgte VG fire syriske gutter på flukt gjennom Europa. Flyktninger har etter hvert blitt et spesialfelt for Rasmussen.

I 2011 ga han ut boken «Transit» etter ti års arbeid. Boka tar for seg flyktningenes situasjon i 10 ulike land. Blant annet fulgte han papirløse Rahman som fikk avslag på sin asylsøknad i Norge og måtte «forsvinne under jorda», som Rasmussen sier.

– Jeg har en del følelser knyttet til dette temaet, og har som visjon å holde et fokus på det hele tiden. Det er et slags evighetsprosjekt, sier han.

Forblir fotosjef

Med de fem prisene for fotograf-året 2015, er Rasmussen oppe i 41 priser til sammen fra Pressefotografenes Klubb. Det er suverent flest av alle norske fotojournalister. Fem priser på ett år er likevel ny rekord for VG-fotografen.

Rasmussen ønsker likevel ikke å gå tilbake til en tilværelse som fotograf på heltid.

– Jeg har tre små barn, og det er ikke akkurat familievennlig å være fotograf på heltid. De liker nok best at jeg holder til her i Oslo, sier han.

VGs vinnere

VGs VINNERE: f.v. Bjørn S. Delebekk, Kyrre Lien, Klaudia Lech, Espen Rasmussen, Helge Mikalsen og Krister Sørbø. Foto: Frode Hansen , VG

Helge Mikalsen fikk andreplass i kategorien «nyhetsbilde». Krister Sørbø fikk tredjeplass i kategorien «nyhetsreportasje», mens Bjørn S. Delebekk, som også har tatt Verdens beste sportsbilde for 2015, stakk av med prisen for nettopp «beste sportsbilde».

Klaudia Lech tok tredjeplassen i kategorien «Portrett» for «En natt blant de hjemløse». (VG+)

Mens «årets nyhetsvideo» ble Kyrre Liens VGTV-dokumentar om kreftsyke Alkeo.

Se alle vinnerbildene i bildespesialen under:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder