Sør-Asia ekspert: Hyklersk

GJESTET MOTEUKEN: Kanye West var hedersgjest under Paris Fashion Week i 2012. Her er han under lanseringen av moteredaktør Carine Roitfelds sminkekolleksjon. Foto: Getty Images

Kanye West (36) håver inn millioner på diktatoropptreden

Hip hop-artist Kanye West mottok 21 millioner kroner for å opptre i bryllupet til den omstridte kasakhstanske presidenten Nursultan Nazarbayev´s barnebarn.

 • Sofia Storhaug

Artikkelen er over seks år gammel

Opptredenen får eksperter til å rase.

Konserten fant sted på Hotel Royal Tullip i Almaty, den gamle hovedstaden i Kazakhstan, meldte det amerikanske nettstedet TMZ i går.

West skal ifølge nettstedet ha opptrådd med et utvalg av sine tidligere hits, inkludert sangen «Can`t tell me nothing».

Minikonserten har nå blitt fanget opp på sosiale medier, etter at flere av gjestene la ut bilder fra konserten på nettjenesten Instagram.

Jennifer Lopez har også vært ute i hardt vær etter at det kom frem at hun har mottatt over 10 millioner dollar de siste to årene etter private opptredener for russiske og øst-europeiske diktatorer.

President Nazarbayev i Kazakhstan, som ifølge Daily Mail er god for milliarder, kritiseres blant annet for brudd på menneskerettigheter og korrupsjon.

HVA SYNES DU? DISKUTER NEDERST I KOMMENTARFELTET!

- Hyklersk

Lene Wetteland, rådgiver for Sentral-Asia i Den Norske Helsingforskomitè er svært skeptisk til Kanyes opptreden i Kasakhstan. Superstjernen er også kjent for å fronte menneskerettigheter.

- Når artister opptrer på slike arenaer, og samtidig prøver å fronte menneskerettigheter og humanitære saker som i Kanye Wests tilfelle, så mister de kredibilitet. Det er hyklersk og betyr at de ikke forstår sakene de fronter, samtidig som de er mer opptatt av å tjene penger, sier Sør-Asia eksperten til VG.
Wetteland beskriver Nazarbayev som en eneveldig diktator. Selv har de et eget representasjonskontor i Kasakhstan som følger situasjonen i landet tett.

- Nazabayev er glad i makt og penger. Han er selvsentrert og lever godt på olje- og gassinntektene til landet. Sønnen til presidententen er i utgangspunktet ikke en myndighetsperson, men i land som Kasakhstan, der familien har alt å si, så blir han det.

Oppfordres til å gi bort pengene

Organisasjonen hun jobber i oppfordrer nå Kanye til å gi pengene til veldedighet.

- Vi vil oppfordre artisten til å gi penger til en organisasjon som arbeider for ytringsfriheten i Kasakhstan. Det har vært voldsomme angrep på uavhengige aviser og TV-kanaler de siste to årene. Flere uavhengige aviser har blitt stengt, og TV-kanaler har måttet sende over internett, men nå har det også blitt begrenset.

I 2011 fikk den britiske sangeren Sting tilbud om å holde konsert for den kontroversielle presidenten, men skal ha takket nei på grunnlag av presidentens gjentatte lovbrudd på menneskerettigheter i landet.

- Sultestreiker og arbeidere som blir fengslet representerer en holdning som jeg ikke kan stå bak. De kasakhstanske oljearbeiderne og deres familier trenger vår støtte og et kritisk blikk på situasjonen de er i, sa han dengang.

//instagram.com/p/dsUBZYwfG5/embed/

Les også

 1. Lindsay Lohan forsvarer seg mot rasende regissør

  Lindsay Lohan (26) har fått kjeft for at hun ikke er i Venezia for å kaste glans over sin erotiske thriller.
 2. Selena Gomez skapte hysteri i Stockholm

  Sikkerhetsvaktene fikk en krevende jobb med å skjerme den amerikanske popprinsessen etter konserten i Stockholm lørdag.
 3. One Direction-filmen topper i USA

  Filmdokumentaren, hvor One Directions norgesbesøk i mai er viet god plass, trekker fulle kinosaler.
 4. Kate Bosworth giftet seg

  Hollywood-stjernen Kate Bosworth (30) sa ja til filmregissør Michael Polish (42) lørdag.
 5. Lamar Odom mistenkt for fyllekjøring - mistet lappen

  Mens ekteskapet til Khloé Kardashian (29) angivelig henger i en tynn tråd, har basketspilleren Lamar Odom (33) gått…

Mer om

 1. Hollywood

Flere artikler

 1. Kanye West fordømmes etter privatkonsert i Kasakhstan

 2. Kasakhstans president fikk lege til å teste maten og brukte egne kelnere

 3. Norsk menneskerettsaktivist beskylder Mariah Carey for å ta i mot diktator-penger

 4. Kanye West på møte hos Donald Trump

 5. a-ha og Kygo kritiseres for å spille konserter i Israel

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder