MANGESLUNGEN KARRIERE: Hasse Alfredson, her på scenen sammen med Monica Zetterlund. Foto: NTB scanpix

Hasse Alfredson er død

Den svenske regissøren, forfatteren og skuespilleren ble 86 år gammel.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

HEDRET: Hasse Alfredson fikk ærespris under den svenske filmprisutdelingen Guldbaggen i 2013. Foto: Anders Wiklund NTB scanpix

Alfredson har både vært foran og bak kameraet i svensk underholdningsindustri. Allerede på 60-tallet ble han folkeeie, mye på grunn av samarbeidet med Tage Danielsson, Hasse och Tage ble et begrep.

Alfredson var både skuespiller og regissør. Hans mest kjente film som regissør er

«Den enfoldige mördaren» fra 1982. Sammen med Tage Danielsson lagde han folkekjære komedier som «At angöra en brygga» og «Äppelkriget». Hans siste filmrolle som skuespiller kom så sent som i 2008, med filmen «Maria Larssons evige øyeblikk».

VGs teateranmelder Borghild Maaland beskriver Alfedson som en av de aller største i skandinavisk underholdning i det forrige århundre.

– Han kombinerte det folkelige med det skarpe intellektuelle på en helt egen måte, sammen med Tage Danielsson på revyscenen og i filmer. De var geniale i sin verden.

Familien har sendt en melding til det svenske nyhetsbyrået TT.

«Det ble nesten sant det som du ville skulle stå på din gravsten: «Lo og døde». Takk til alle som har hjulpet til den siste tiden, og til dere som har fulgt med, lyttet og ledd gjennom årene.

Alfredson forsøkte lenge å regissre vikinghistorien «Røde orm», men det prosjektet ble skrinlagt og er i senere tid blitt overtatt av norske Hans Petter Moland.

Alfredson er far til de to regissørene Daniel og Tomas Alfredson. Sistnevnte har regissert Jo Nesbø-filmatiseringen «Snømannen».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder