STRIDENS KJERNE: Disse bildene av dronning Maud skal diskuteres i Oslo tingrett i neste uke. Foto: Gunnar Theodor Sjøwall ,

Krangel om dronningbilder ender i retten

Samtidig som kongeparet feirer 25 år på tronen, har det oppstått full uenighet om gamle portrettfotografier av dronning Maud.

 • Catherine Gonsholt Ighanian

Artikkelen er over fire år gammel

Rettssaken om bildekrangelen starter i Oslo tingrett mandag, dagen etter at dronning Mauds barnebarn, kong Harald, har markert 25-årsdagen på tronen sammen med dronning Sonja. For mens kongehuset i går viste frem nye bilder av seg selv, er det stor uenighet om hvem som har retten til å disponere de gamle bildene av den avdøde dronningen.

Svigerdatteren til sak

Eva Margaretha Sjøwall (82) er svigerdatteren til den avøde fotografen Gunnar Theodor Sjøwall (1896-1945), og enke etter Sjøwalls sønn. Det er hun som har gått til sak mot Norsk Folkemuseum, som hun mener urettmessig tilgjengeliggjør fotografiske verk via sine nettsider, digitalmuseum.no.

Blant bildene det strides om, er en rekke fotografier som Gunnar Theodor Sjøwall tok av dronning Maud (1869-1938). I dag er det saksøker som forvalter den avdøde fotografens rettigheter, og hun skal ikke ha blitt forespurt om den aktuelle utnyttelsen av bildene.

DRONNING MAUD: Kong Haakons dronning og kong Olavs mor levde fra 1869-1938. Dette bildet er blant portrettene det krangles om. Foto: Gunnar Theodor Sjøwall ,

Sjøwall krever 47.500 kroner i erstatning og at motparten betaler saksomkostninger.

– Erstatningen er helt underordnet. Det det dreier seg om, er den opphavsrettslige beskyttelsen, og det er derfor vi har gått til sak, forklarer Sjøvalls advokat, Hans Marius Graasvold, til VG.

Krogvold skal vitne

– Dette er et spørsmål som har betydning for Sjøwall-familien selvfølgelig, men også for tradisjonelle portrettfotografer rettslig og økonomisk, og av hensyn til deres anerkjennelse som fotografer. Spørsmålet er om de bare har krav på beskyttelse på linje med dine og mine feriebilder fra Hellas, sier Graasvold, som mener de har støtte fra EU-domstolen.

Det er satt av fire dager til rettssaken. Saksøker vil føre en rekke vitner, deriblant kjendisfotografene Morten Krogvold og C.F. Wesenberg.

– Det sentrale er nettopp det som Krogvold og Wesenberg skal belyse. Hva er det en fotograf gjør, og hvilke kreative prosesser er i sving? Dette er helt sentrale spørsmål i verkshøydevurderingen, og de de to kan si om dette, er viktig, forklarer Graasvold.

NYE BILDER: Dronning Sonja og kong Harald i galla. Bildet er et av flere offisielle bilder utgitt i forbindelse med kongeparets 25-årsjubileum denne helgen. Foto: Det Kongelige Hoff, Jørgen Gomnæs , NTB scanpix

Krogvold har blant annet tatt flere bilder av dronning Sonja.

I søksmålet står det blant annet at bildene er «resultat av en individuelt preget, skapende innsats og fremstår som originale verk», og at de derfor har opphavsrettslig vern.

– Ikke åndsverk

Advokat Aslak Runde representerer Norsk Folkemuseum. Han mener det er en viktig prinsipiell sak som nå skal avgjøres i retten.

– Dette gjelder mye mer enn spørsmålet om åndsverk, men det er altså ett av punktene. Og det er et uavklart spørsmål i norsk rett, så det er behov for at domstolene tar stilling. Dette blir en pilotsak, og jeg er spent på utfallet, sier Runde til VG.

Han mener likevel at Norsk Folkemuseum har mange gode argumenter.

– Vi er av den oppfatning at de fleste fotografiene her ikke er åndsverk, og at det ikke er en krenkelse å legge dem ut. I tillegg er det andre grunner som innebærer at museet må frifinnes. Dronningbildene er for øvrig bare én av tre grupper bilder. Rettssaken omfatter også bilder som Sjøwall tok av Christian Sinding og for Tiedemanns Tobaksfabrik. De er bestillingsportretter, alle sammen. Bestillers hensikt var nettopp å spre bildene ut til massene. Hoffet bestilte bildene av dronning Maud. Christian Singings etterlatte har selv levert bildene til Norsk Folkemuseum. Det samme har Tiedemanns Tobaksfabrik, forklarer Runde og legger til:

– Ingen vinning

– Et tredje forhold er at det ikke er noen kommersiell aktør som skor seg på fotografens vegne her, det er et Folkemuseum som gjør det de er pålagt, nemlig å formidle fotografier digitalt. De har ingen økonomisk vinning, hevder advokaten.

– Men saksøker på sin side hevder at Norsk Folkemuseum har gjort fotografiene tilgjengelig for både kjøp, nedlasting og deling med andre?

– Folkemuseet mener at de ikke selger bildene, men at de alltid henviser til Sjøwall når det er snakk om kjøp. Norsk Folkemuseum legger bare bildene ut som en katalog over det de har.

De aktuelle bildene er fjernet fra nettsidene til Norsk Folkemuseum i påvente av rettssakens utfall.

Dronning Mauds død: Ville skjule kreften

Folkets møter med kongeparet: Se bilder og les historier

Må stenge

I desember ble det kjent at Sjøwall-forretningen må stenge dørene på Drammensveien i Oslo etter 95 år. Ved årsskiftet løp nemlig dagens leiekontrakt ut, og den nye gårdeieren ønsket ikke å forlenge kontrakten.

– Det er fryktelig trist, for dette er ikke noe vi ønsker. Sjøwall hører til på Drammensveien, vi kan ikke fortsette noe annet sted, uttalte Kirsten J. Sjøwall til Osloby.no før jul.

Også hun skal innta vitneboksen til uken.

Gunnar Theodor Sjøwall var bestefaren til dagens eiere. Han grunnla bedriften i 1920. Siden har både kongelige, kjendiser og andre blitt foreviget, men dronning Maud skal ha vært blant de aller første.

MinMote: Slik var dronning Sonja inspirert av dronning Maud

Lest denne? Her er dronning Mauds enorme millionformue

Les også

Mer om

 1. Kongehuset

Flere artikler

 1. Sånn endte krangelen om dronningbildene

 2. Pluss content

  Se de ukjente bildene: Slik var kong Harald og søstrene som barn

 3. Se VG-fotografenes kongelige
  høydepunkter

 4. 25 år med kongeparet: Store øyeblikk

 5. Hele kongeslekten samlet på Skaugum

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder