STOR KJENDIS: Qandeel Baloch (26) hadde flere hundre tusen følgere i sosiale medier i Pakistan. Foto: Str AFP

Pakistans «Kim Kardashian» æresdrept - broren skal ha innrømmet drapet

VG-kommentator: Et hårreisende drap på en uortodoks kvinne

Qandeel Baloch (26) ble drept i det som skal være et æresdrap.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den pakistanske modellen og sosiale medier-kjendisen i Pakistan er drept i byen Multan, melder en rekke internasjonale medier, blant annet Wall Street Journal.

Baloch var en internettkjendis i hjemlandet, en som utfordret grensene for hva som er akseptabel oppførsel blant kvinner i Pakistan. Hennes egen bror skal ha kvalt henne i det som beskrives som et æresdrap i foreldrenes hjem i byen Multan, skriver Wall Street Journal.

– Tidlig etterforskning og uttalelser fra hennes foreldre tyder på at broren drepte henne, sier Azhar Akram, politisjef i Multan.

KJENT FOR SELFIES: Qandeel Baloch. Foto: Stringer Reuters

Les også: Pakistansk film om æresdrap kan endre loven

Jakter på broren

Søndag blir det meldt at broren er pågrepet av politiet i Pakistan, melder BBC. Ifølge avisen The Dawn skal broren nå ha innrømmet at han dopet ned og kvelte sin egen søster.

Også foreldrene skal være pågrepet.

Baloch har blitt en superstjerne på sosiale medier i Pakistan med flere hundre tusen følgere. I likhet med Kim Kardashian postet hun «selfies» og videoer.

Hun provoserte konservative muslimer i hjemlandet da hun lovet stripping dersom Pakistan slo erkefienden India i en cricketkamp.

Ifølge BBC møtte hun også kraftig motbør da hun postet et bilde av seg selv ved siden av en muslimsk skriftlærd.

Ifølge den engelskspråklige pakistanske avisen The Express Times sier kilder i familien at broren truet henne for å ha lastet opp det han mente var upassende bilder.

VGs Shazia Sarwar omtaler Baloch som en av de mest kontroversielle skikkelsene i

VG-KOMMENTATOR: Shazia Sarwar har god kunnskap om det pakistanske samfunnet. Foto: Janne Møller-hansen VG

Pakistan den siste tiden, og sier landet er delt i synet på henne.

– Mange, særlig unge og eliten er rystet over drapet og fordømmer den på det sterkeste. Andre igjen hyller broren og beskylder offeret, sier hun og legger til:

– Dette er et hårreisende drap på en uortodoks kvinne. En av mange såkalte æresdrap den siste tiden. Det forferdelige er at deler av Pakistan hyller mordet, fordi hun «fikk som fortjent».

Sarwar mener Baloch fremstod fullstendig fryktløs i det pakistanske samfunnet, med en uttrykksmåte som ifølge henne selv var et opprør mot patriarkatet.

– Men hun var redd for livet sitt. Den siste tiden ba hun myndigheten om vakthold. Men kravet ble avslått, sier Sarwar.

Hun sier Baloch var hundset av mediene i hjemlandet.

– Nylig offentliggjorde de hennes identifikasjonspapirer og fant frem eksmannen hennes. Hun hadde hittil vært aktiv under fiktiv navn.

– Det er fortsatt uklart hva som har skjedd, men for noen dager siden ble det publisert en musikkvideo på Youtube med 25-åringen ved navnet «Ban». Den har sendt sjokkbølger i Pakistan. Pakistan er sterkt konservativt og patriarkalsk land. Hun balanserte helt på kanten av stupet.

Kommentar om norsk-pakistanske Deeyah Khan: Popstjernen som slo tilbake

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder