– Slutten for bandet, sier trommis Mikkey Dee

Motörhead-legende er død

Ian «Lemmy» Kilmister fra rockebandet Motörhead er død. Han ble 70 år gammel.

  • Vidar Enerstvedt
  • Thomas Talseth
  • Stein Østbø

Artikkelen er over fire år gammel

Bandet bekrefter dødsfallet på sin offisielle Facebook-side.

– Det er ingen enkel måte å si dette på. Vår mektige, edle venn Lemmy døde i dag etter en kort kamp mot en svært aggressiv kreftsykdom, melder bandet på Facebook.
Den legendariske vokalisten fylte 70 år julaften og fikk konstatert kreftsykdommen så sent som 26. desember, ifølge bandet.

AKTIV: Ian «Lemmy» Kilmister og Motörhead var et evig turnerende metal-band av legendarisk karakter. Her er briten på scenen i Nürnberg i Tyskland i juni 2008. Foto: AFP ,

– Vi kan ikke begynne å uttrykke vår sjokk og sorg. Det finnes ikke ord, skriver bandet på Facebook.

Kilmister var født i Burslem i Stoke-on-Trent i England, men bodde i Los Angeles.

Motorhëad spilte konsert i Oslo i starten av desember. Da skrev VGs Morten Ståle Nilsen at Lemmy Kilmister er rockeren alle trodde skulle overleve både Keith Richards og kakerlakker, men at mye tydet på at konserten i Oslo var deres siste i Norge.

Les på VG+: Et motorhode girer ned - historien om Lenny Kilmister

Kilmister har vært frontfigur i bandet helt siden de ble dannet på midten av 1970-tallet. Bandet har utgitt mer enn 20 album.

Motörheads svenske trommeslager, Mikkey Dee, er i sjokk, men sier til Aftonbladet at Lemmy døde som han levde - kompromissløst:

– De fortalte at han sa «ha det, fuck it» og sovnet inn. Han spilte tv-spill, tok en pause og døde. Det var på hans premisser og så typisk han. Han ville ikke ligge som en gulrot i sengen, han tok tak i den siste biten også. Da han fikk vite at han hadde kreft, sa han «I had a good run», forteller Dee til Aftonbladet.

HAR DU EN LEMMY-ANEKDOTE? DEL DEN GJERNE I KOMMENTARFELTET ELLER PÅ VGs FACEBOOK-SIDE!

Mikkey Dee traff Lemmy sist ved turneavslutningen i Berlin den 11.desember. Turneen skulle gjenopptas i januar, men Dee sier til Aftonbladet at det er slutt nå.

– Det er forferdelig, en stor stor legende som har gått bort. Jeg vil ikke kalle ham min far, men iallfall min bror. Jeg har så utrolig mange minner med han, det går ikke an å beskrive dette. Det er et stort hull, sier Mikkey Dee som har spilt i Motörhead i 23 år.

Overfor Expressen utdyper Mikkey Dee og sier at det er over for Motörhead - at Lemmy var Motörhead:

– Vi drar ikke ut på flere turneer eller noe. Og det blir ingen flere plater. Men varemerket lever fremdeles, og Lemmy lever i alles hjerter, sier Dee til avisen.

Natt til tirsdag strømmet det på med reaksjoner fra musikkpersonligheter på Twitter. Phil Campbell - nå det eneste gjenlevende medlemmet av Motörhead ved siden av Mikkey Dee - oppfordrer sin gode venn og bandkollega til å spille høyt.

– Jeg mistet en av mine beste venner, Lemmy, I dag. Han vil bli dypt savnet. Han var en kriger og en legende. Vi ses på den andre siden, skriver Ozzy Osbourne.

– Lemmy: Hvil i fred, min venn, skriver Gene Simmons fra Kiss.

Flere andre uttrykker også sin sorg på Twitter.

RIP Lemmy
Lemmy: Rest In Peace, my friend. https://t.co/2M6VPiBGyE

De legendariske kvinnerockerne i Girlschool - som oppsto omtrent samtidig med Motörhead og var gode venner av bandet - turnerte med Motörhead i Europa i høst.

#RIPLemmy - we are devastated. Grateful to have spent the last 2 months on the road with you, we will miss you! https://t.co/FAsetwBvZU

Motörhead ble raskt et forbilde for tyngre rock-band som blomstret opp gjennom 1980- og 1990-tallet. Pearl Jam-gitarist Mike McCready har gode minner og påpeker det som vil bli arven etter det legendariske bandet, nemlig linken mellom metal og punk;

Sebastian Bach fra Skid Row er også i sorg.

Kjære minner har også artisten og skuespilleren Juliette Lewis.

Monster Magnet er ett av bandene som trolig ikke hadde eksistert uten innflytelsen fra Lemmys Motörhead.

Metallica-bassist Robert Trujillo har definitivt hørt og lært mye av Lemmy, også med sitt forrige band, Suicidal Tendencies.

Resten av Metallica er også full av takknemlighet for Lemmys innsats i rock-historien.

Dave Navarro fra Jane's Addiction har også mistet et idol.

Peace and love to Lemmy and family! #RIPLemmy https://t.co/g0fO1rTc9Q

Aerosmiths Joe Perry innser at ingen er udødelig.

Kiss-vokalist Paul Stanley:

I november døde også den tidligere Motörhead-trommeslageren Phil Taylor. Han ble 61 år gammel.

Sjekk alle Motörheads plasseringer på VG-lista

Flere artikler

  1. Motörhead-gitarist er død

  2. Lemmy æres med egen festivalscene

  3. Pluss content

    Den udødelige er død

  4. Rock'n'roll-eliten tok farvel med Motorhead-sjef Lemmy

  5. Kjendisene i sorg over David Bowie

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder