Disse kulturformuene vokser mest

Peder Børresen - fra 10,7 til 46,9 millioner

Jo Nesbø - fra 89 til 115,8 millioner

Simen Stålnacke - fra 12,5 til 32,5 millioner

Fredrik Skavlan - fra 2 til 22,2 millioner

Moods-gründerne Peder Børresen og Simen Stålnacke, Jo Nesbø og Fredrik Skavlan, har de raskest voksende kulturformuene i Norge.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Peder Børresen, Simen Stålnacke, Jo Nesbø og Fredrik Skavlan, økte sine formuer med over 20 millioner kroner hver - til sammen 103 millioner i fjor.

Nesbøs formue vokste med 26,8 millioner kroner, men overgås av Moods-gründer Børresen. Verdien av hans bankinnskudd, aksjer og fast eiendom, vokste med hele 36,2 millioner.

Med om lag 20 millioner solgte bøker på verdensbasis kan Nesbø vise til inntekter i særklasse innen norsk kultur og underholdning.

Med en skattbar inntekt på nesten 40 millioner, er det knapt overraskende at Nesbøs formue vokste til 115,8 millioner.

Det gjør ham trolig til Norges rikeste kulturpersonlighet noensinne.

Les også: Pengene strømmer inn for Nesbø

Det største hoppet

Men det er Moods-Børresen som gjør det suverent største hoppet blant samtlige av de 31 kultur-toppene som har en formue på mer enn 10 millioner.

Børresen, som i 2003 var med på å grunnlegge mote- og designsuksessen Moods of Norway fra Stryn, er nå god for snaut 46,9 millioner - mot 10,7 millioner i 2011.

Moods-makker Stålnacke har også til salt på maten. Han kunne plusse på sin formue med 20,1 millioner til 32,6 millioner.

Les også: Disse tjener mest og minst i mote-Norge

Skavlan-byks

Også Skavlan gjør et kraftig hopp.

Talkshow-kongens private formue vokste med 20,2 millioner til 22,3 millioner, etter et eksepsjonelt godt år for hans selskap Fredrik Skavlan AS, svenske Fredrik Skavlan AB og produksjonsselskapet Monkberry AS.

Les også: Kjendis-parene som tjener mest

Forlegger Erling Kagge tjente 16,6 millioner og kunne plusse på sin formue med 17,5 millioner til nesten 56 millioner.

Hans kollega Arve Juritzen har også gjort det bra etter at han utfordret de store etablerte forlagene - en formue på drøyt 30 millioner er gevinsten for å ta den risikoen.

William Nygaard, tidligere forlagssjef og administrerende direktør i Aschehoug, kan vise til en formue på nesten 33 millioner.

Flest menn

Flesteparten av formue-toppene i kultursektoren er menn født før 1990.

Et unntak er humor-dronningen Elina Krantz som har flesteparten av de mest populære norske komikerne i sin stall. I fjor hadde hun en skattbar inntekt på nesten 10 millioner. Formuen økte med 7,9 millioner til 27,5 millioner.

På formue-toppen finner vi dessuten artisten Lene Marlin (19,2 millioner), regissør og skuespiller Liv Ullmann (16 millioner) og Lise Myhre (13,5 millioner) som har skapt tegneserie-heltinnen «Nemi».

40 millioner

«Pondus»-skaper Frode Øverli kan heller ikke klage med en formue på snart 40 millioner. Lønn for strevet har også hans agent, Håkon Strand, med drøyt 17 millioner i skattbare private verdier.

Andre representanter for den nye TV-adelen er Thomas Giertsen (27,1 millioner) og Espen Eckbo (12,5 millioner).

Hallvard Flatland brøt ut av NRK og var en pioner da han etablerte TVNorge i det kommersielle fjernsynets barndom i Norge.

Veteranen, som nå er på beina etter en langvarig livstruende sykdom, er god for 14,5 millioner.

Rike kunstnere

Kunstneren Kjell Erik Killi Olsen med 81,6 millioner i formue. Han er internasjonalt anerkjent, men rikdommen skyldes i all hovedsak at han arvet en solid slump penger av sine foreldre som er plassert i eiendom og annen forretningsvirksomhet.

En annen kunstner, Odd Nerdrum, har de siste to årene viet mye tid til å krangle med norske skattemyndigheter i ulike rettsinstanser. Det har trolig kostet noen millioner.

Nerdrums registrerte formue i Norge ble redusert med 3,5 millioner til 8,7 millioner i løpet av 2012, men den omstridte kunstneren ville nok ligget i toppen av oversikten om hans formue i utlandet hadde blitt tatt med.

Inne på lista er derimot veteran-kunstnerne Håkon Bleken (20,4 millioner), Ørnulf Opdahl (17,7 millioner) og Frantz Widerberg (17,5 millioner).

Slitesterke universer

Terje Formoe og Ivo Caprino har skapt slitesterke universer med henholdsvis «Kaptein Sabeltann» og «Flåklypa». Formoe er god for 18,8 millioner mens Caprino har 10,1 millioner.

Enkelte vil sikkert savne Magne Furuholmen, Morten Harket og Paal Waaktaar-Savoy, samt Lene Nystrøm, Sissel Kyrkjebø og Stargate-gutta, men med unntak av de to førstnevnte har de andre sine inntekter og formuer utenfor Norge.

Derimot dukker gjengangeren Øystein Sunde (28,4 millioner) opp i likhet med den klassiske pianisten Leif Ove Andsnes (16,1 millioner), Vamp-general Øyvind Staveland (14,2 millioner), Morten Abel (19 millioner) og platedirektør Helge Westbye (15,2 millioner) i Grappa.

Les også: Dette tjener norske musikere

Nesbøs kolleger Lars Saabye Christensen (11,1 millioner) og Jostein Gaarder (12,4 millioner) har også så de klarer seg.

Født i 1932

Til slutt har vi nummer 3. på lista: Jørg-Fr. Ellertsen er født i 1932, men holder fortsatt koken med show med blant andre Øystein Sunde og Gitarkameratene. Hans formue etter nesten en menneskealder i norsk showbusiness er på nesten 58 millioner.

Potensielle nykommere på kulturformue-toppen i 2013:

- Skuespilleren Robert Stoltenberg (9,5 millioner)
- Event-general Petter Sandberg (9,5 millioner)
- Flmregissør John M. Jacobsen (9,3 millioner)
- Kunstner Odd Nerdrum (8,7 millioner)
- Musiker Anne Grethe Preus (8,7 millioner)
- Musiker Øystein Dolmen (8,1 millioner)
- Musiker Rolf Løvland (8,1 millioner)
- Kunstner Håkon Gullvåg (7,9 millioner)
- Musiker Lillebjørn Nilsen (7,5 millioner)
- Dramatiker Jon Fosse (7,5 millioner)
- Impressario Rune Lem (7,5 millioner).

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder