FÅR PEPPER: Karl Ove Knausgård får pepper i Canada og USA etter søndagens essay i New York Times. Foto: Thea Roverud Rusten,VG

Knausgård får knusende kritikk: – Verdens verste reiseskribent

Får pepper i USA og Canada for helgens essay i New York Times

Blir refset for mangel på innsikt, arroganse, ignoranse og latskap

Karl Ove Knausgård (46) får kraftig kritikk etter at han i New York Times omtalte lokalbefolkningen på Newfoundland i Canada som ekstremt overvektige og fete.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Kanadiske medier er i dag fulle av oppslag om Karl Ove Knausgård, som på oppdrag fra New York Times reiste til forblåste L'Anse aux Meadows på nordspissen av Newfoundland, hvor arkeolog-ekteparet Helge og Anne Stine Ingstad fra 1961 til 1968 ledet undersøkelser og utgravingen av en viking-koloni fra omlag år 1000.

Søndag trykket prestisjetunge New York Times Magazine første del av essayet «My Saga: On the trail of the first Europeans», med et portrett av Knausgård over hele forsiden av magasinet.

Knausgård skulle i utgangspunktet begrense seg til å skrive et essay på 5000 tegn om vikingene. Han endte med 25.000 tegn. Del to kommer søndag 15. mars.

Tilstoppet toalett

Alt fra riksdekkende TV til lokale medier slår opp saken om den norske forfatteren som bruker minimalt med spalteplass til å skildre viking-senteret, men isteden skriver nokså utførlig om hvordan han plundrer med et tilstoppet toalett på hotellrommet, har mistet førerkortet og andre tildragelser som strengt tatt ikke har noe med L'Anse aux Meadows å gjøre, rent bortsett fra at Knausgård befant seg på stedet.

Men det er først og fremst beskrivelsen av et besøk i restauranten Jungle Jim’s i St. Anthony som får kommentarfeltene til å renne over av indignerte, fornærmede og rasende innlegg i Toronto Sun, CBC (Canadian Broadcasting Corporation), National Post og The Western Star, bare for å nevne noen.

– Aldri sett så feite mennesker

Knausgård skriver: «Alle, bortsett fra kelneren, var feite. Noen var så feite at jeg ikke klarte å la være å kikke på dem. Jeg har aldri før sett så feite mennesker. Det merkelige var at ingen forsøkte å skjule sitt enorme omfang; Snarere tvert i mot, flere personer hadde på seg stramme T-skjorter som tillot de digre vommene å stikke stolt ut.»

(Saken fortsetter under bildet)

Karl Ove Knausgård på forsiden av The New York Times Magazine. Foto:Peter Van Agtmae,Faksimile/NYT

Tanken til New York Times var at Knausgård skulle kjøre bil fra viking-kolonien i Newfoundland, som mange regner som er den første europeiske bosettingen i Nord-Amerika, til Minnesota hvor hundretusenvis av norske utvandrere slo seg ned.

Knausgård havner også i Detroit og Cleveland, midt i det amerikanske rustbeltet. To byer som defintivt har sett bedre tider.

Erkjenner uvitenhet

Det blir også lagt merke til i kanadiske og amerikanske medier at Knausgård refererer til den franske historikeren og politikeren Alexis de Tocqueville (1805-1859), av mange betraktet som den første moderne samfunnsforskeren. Han skrev det banebrytende verket «Om demokratiet i Amerika» (1840).

Men i motsetning til Tocqueville eller den nederlandske journalisten, juristen og politikeren Geert Maak, som også nevnes fordi han i 2013 utga boken «USA - en reise», erkjenner Knausgård i essayet at han strengt tatt ikke vet noe særlig om Nord-Amerika i det hele tatt, at han ikke har noe innsiktsfullt å bidra med.

Det bekymrer Knausgård en smule, medgir han, fordi han ikke kan plassere Amerika i en økonomisk, politisk og kulturell sammenheng, og fordi han i motsetning til Jack Kerouac ikke kjenner landets sjel fra innsiden.

Det har fått nettsiden Vulture, som skriver om kultur og underholdning, til å reise spørsmålet: «Who Was the Better Tocqueville? Karl Ove Knausgaard, Bernard-Henri Lévy, or Stephen Fry?»

Bernard-Henri Lévy er fransk filosof og forfatter, kjent for boken «American Vertigo», som er bygget på en serie essays hans skrev for Atlantic Monthly Magazine i 2005 under tittelen «In the Footsteps of Tocqueville». Stephen Fry som kjørte rundt i USA og laget en uhyre populær TV-serie om landet.

Verdens verste?

Slate Magazine, en av de ledende nettsidene i USA innen politikk, kultur og underholdning, har lest essayet i New York Times.

Overskriften lyder: Karl Ove Knausgård er verdens verste reiseskribent

Journalisten, Katy Waldman, skriver: «En ting er sikkert. Karl Ove Knausgaard kan være en interessant forfatter, men han er den siste personen på kloden du ønsker deg som reiseskribent.»

Videre: «Hvis jeg var redaktøren til Knausgård akkurat nå, vil jeg ikke lenger anse ham som en humoristisk Tocqueville. Han er mitt aller verste forbannede mareritt.»

Bruker Sovjet

Flere aviser har bitt seg merke i at Knausgård bruker gamle Sovjet som en referanse når han skal beskrive den amerikanske kulturen.

Knausgård skriver: «Selv ikke da Sovjetunionen var på sitt mektigste hadde de klart å skape en så samlet kollektiv identitet som den amerikanerne lever innenfor.»

Og forfatteren sammenligner sammenbruddets Detroit med Maputo i Mosambik og skriver at han aldri har sett en slik fattigdom noe sted.

«Det må være en ny form for fattigdom», skriver Knausgård.

Slate Magazine kliner til: «Hvilken annen reiseskribent ville finne på å slå fast at mennesker i El Paso, Texas og Portland, Oregon, drømmer identiske drømmer, særlig når han bare har sett Cleveland og Detroit?»

– Bør trolig holde seg i Norge

Nettsiden The Inquisitr slår fast i sin tittel: Norges Karl Ove Knausgård bør trolig holde seg i Norge.

Nettsiden antyder at det samlede boksalget til Knausgård nok betyr at det finnes et publikum for hans bastante ærlighet, men bare ikke i Newfoundland. Eller Detroit. Eller USA.

Bare i National Post får Karl Ove Knausgård støtte for sine observasjoner av fete kanadiere. Avisen henviser til Canadian Medical Association Journal som slår fast at innen 2019 vil 71 prosent av befolkningen på Newfoundland og Labrador være overvektige.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder