Ari Behns foreldre snakker ut om sønnens bortgang

I et intervju med Se og Hør forteller Ari Behns foreldre hvorfor de har valgt å være åpne om dødsårsaken.

Ari Behn tok sitt eget liv 1. juledag i fjor og ble bisatt fra Oslo domkirke fredag 3. januar.

Til Se og Hør forteller Marianne Behn (66) og Olav Bjørshol (67) om hvorfor de valgte å være åpne om dødsårsaken.

– Ari var er en kjent person. Vi valgte å si det som det var for ikke å skape spekulasjoner – og med håp om å kunne være til hjelp for andre, sier Marianne Behn til ukebladet.

I bisettelsen viet Ari Behns datter, Maud Angelica, deler av minneordet til å oppfordre folk som kjenner på vonde følelser til å søke hjelp – og å si at det å be om hjelp ikke er en svakhet, men en styrke.

Hun sa barna aldri kunne forestilt seg at deres egen far ville forlate dem og ta sitt eget liv. Samtidig sa hun at selvmord aldri er noens feil, og at de rundt ikke kan klandre seg selv.

– Pappa må ha vært så sliten at han må ha følt at han ikke hadde noen annen utvei enn å gå ut av denne verden. Men der tror jeg han tok feil. Det er alltid en utvei, sa hun, sa hun og la til:

– Aldri tenk at det er bedre for dem du er glad i om du går bort – jeg kan love deg at det er så innmari feil.

Foreldrene forteller til ukebladet at Behn var for dårlig til å feire julaften på Kongsseteren, slik som planlagt. Da Behn takket nei til å feire med de kongelige, var planen at han skulle feire med foreldrene på Larkollen. Da Behn også var for dårlig til å bli med dit, dro faren til ham tidlig på julaften, forteller foreldrene.

– Det endte med at Olav reiste inn til ham i Lommedalen tidlig julaftens morgen, der var de sammen både på julaften og 1. juledag, sier Marianne Behn til ukebladet.

Hun forteller også i intervjuet at sønnen de siste årene hadde kjent mye på sterke følelser som sorg, smerte og lidelse.

– Men jeg må si til Aris forsvar at han var jo ikke en som alltid har hatt det slik. Den endringen har skjedd de siste årene, selv om Ari har kjent på mange følelser i et levd liv som innimellom har gått opp og ned, sier Behn til Se og Hør.

– Lidd med deg

I bisettelsen snakket foreldrene varmt om sønnen, men fortalte også om en tøff tid.

– De siste årene har vi lidd med deg. Vært dine containere for lidelse og smerte, sjokk og sorg. Til tider var samtalene rå og vonde. Det er ikke slik i vår familie at vi ikke ser. Vi ser noen ganger mer enn det som føles godt, sa mamma Behn blant annet.

Hun forteller til ukebladet at utfordringene til sønnen ikke har kommet helt ut av det blå, og legger til at Ari fikk profesjonell hjelp av både terapeuter og mennesker som kom ham i møte - når lidelsen var som verst.

les også

Farens siste hilsen til Ari

Ari Behn vil bli gravlagt på Vår Frelsers gravlund etter familiens ønske. Det bekreftet familiens talsperson Geir Håkonsund overfor VG mandag.

Takket for støtten

– Det varmer å se at Ari har betydd så mye for så mange, sa Behns familie dagen etter forfatterens bortgang.

– Familien har bedt meg videreformidle at de er enormt takknemlige for den overveldende støtten og alle kondolanser de har fått i denne tøffe tiden, heter det i en uttalelse fra familien sendt til VG av Geir Håkonsund, som har fungert som manager for Ari Behn.

les også

Prinsesse Märtha Louise om Ari: – Vi holder deg i kjærlighet

Mandag sa kronprins Haakon at det har vært en tøff tid for familien.

– Vi prøver så godt vi kan å ta vare på hverandre midt oppe i alt sammen.

– Det viktige for oss som familie er å komme sammen og forsøke å ta vare på hverandre så godt vi kan. Jeg synes det er hyggelig at veldig mange støtter, og vi opplever at vi får mye hyggelig støtte, og det setter vi pris på, fortsatte kronprinsen.

Trenger du noen å snakke med? Mental Helse kan nås på 116 123. Røde Kors kan ringes på 80033 321. Kirkens SOS: 22400040.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder