Slik var Wesenlunds liv

En bauta i norsk humor har gått bort 76 år gammel. Slik var hans eventyrlige liv og karriere.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Rolv Helge Wesenlund (76) døde søndag etter lengre tids sykdom. Han sovnet stille inn, forteller venner Odd Grann til VG.

- Wesenlund døde på Madserud-hjemmet i Oslo natt til søndag. Han hadde sin kone ved sin side helt til det siste, sier vennen Odd Grann til VG.

Komikeren ble født i Horten den 17. september, 1936. Interessen for musikk meldte seg tidlig, og han begynte å spille klarinett i tenårene. Han ble dyktig og vant etterhvert NM for norske amatørjazzmusikere to ganger.

PROTOKOLL:Del ditt beste Wesenlund-minne

På midten av femtitallet gikk han i gang med studier i statsvitenskap på universitetet, og på samme tid begynte han å skrive for blant annet Morgenbladet og Dagbladet. NRK hanket ham også inn som frilans jazzmedarbeider.

Kreativt miljø

Jobbene førte til at Wesenlund kom i kontakt med en rekke kreative mennesker, som siden skulle bli samarbeidspartnere både på radio og fjernsyn. Harald Heide-Steen jr. fant han i jazzmiljøet sent på 50-tallet.

- Vi begynte å vanke på de samme festene og sammenkomstene, og fant raskt ut at kjemien mellom oss var veldig god. Det var nesten som når man blir forelsket. Alt var kompromissløst. Og den ene skjønte hva den andre mente - uten at det ble sagt. Og slik har vi hatt det siden. Som et ektepar har vi forstått hverandre, uten at vi alltid har måttet bruke verbal kommunikasjon, fortalte Wesenlund til VG i 2008.

Sammen med Harald Tusberg og Bengt Calmeyer utgjorde duoen det Store Norske Leksikon kalte «en opprørsk, med datidens øyne ganske bøllete gruppe underholdere, en klar parallell til ståoppkomikerene i årene rundt 2000».

Nyskapende humor

I løpet av 1960-årene ble Wesenlund og kompani allemannseie, og gjorde seg bemerket med parodien «Kunden har alltid rett» og radioprogrammene «Telefonrøret» og «Hørerøret».

Før 1964 var han også manusforfatter og skuespiller med lengre engasjementer ved blant annet Chat Noir, ABC-Teatret, Oslo Nye Teater og Det Norske Teater. I 1965 satte gjengen opp den nyskapende revyen «Lysthuset» på restaurant Cecil i Oslo, denne gangen med Elsa Lystad og Karin Krog på laget.

VELKJENT ROLLE: Rollen som Bør Børson er en av Wesenlunds aller mest kjente. Bildet ble tatt under innspillingen i 1973. FOTO: STEINAR TORVBRÅTEN

Tre år etter spilte han i den absurde filmen «Mannen som ikke kunne le».
- Noe av det morsomste med å være med på de populære, norske filmkomediene var at de var så totalt politisk ukorrekt. «Mannen som ikke kunne le» kom i 1968. Komedie var liksom ikke helt tingen det året, sa han til VG.

Fire år senere medvirket han i åtte forskjellige roller i filmen «Norske byggeklosser», en annen klassiker. Størst suksess hadde han likevel som del av duoen Wesensteen sammen med Harald Heide-Steen jr.

- Harald var egentlig en teknisk mann på NRK. Han gikk ned fra sin regikrakk, jeg var tekstforfatter. (..) Man kan si mye pent om originalfjernsynet, men det ble ganske tråkig etter hvert. Det måtte komme noe. Noe måtte skje. Vi drakk gjerne mer enn vi klarte å skrive ned, for å si det sånn. Men det ble resultater av slikt! fortalte Wesenlund til Natt og Dag i 2010.

Udødelige sketsjer

Sammen med Kirsti Sparboe stod Wesensteen bak satireprogrammet «Og takk for det» (1969), et program som resulterte i udødelige sketsjer som «Supperådet», «Hos tannlegen» og «Doble fustasjeopphengsforkoblinger».

Trioen gjorde stor suksess med revyen «Hjertelig tilstede» på Chat Noir i 1970, og ennå var det to år til «Fleksnes fataliteter» skulle se dagens lys. Før den tid var karakteren feriebiskop Fjertnes hans mest markante.

Sketsjene om biskopen tok innholdsløst tomprat så vanvittig på kornet at Wesenlund ble invitert til å vise teologistudenter hvordan de i hvert fall ikke skulle oppføre seg.

Fleksnes

I 1972 fikk landet stifte bekjentskap med Marve Fleksnes og Moder'n (spilt av Aud Schønemann). Fleksnes-figuren ble helt og holdent skapt i Wesenlunds hode, selv om serien var bygget på den britiske situasjonskomedien «Hancock's Half Hour».

I utgangspunktet skulle NRK bare produsere noen få episoder av serien, men Fleksnes slo så godt an - ikke bare i Norge men omtrent hele Norden - at man hele tiden utvidet serien. Alt i alt ble det laget 40 episoder, den siste så sent som i 2002. Det ble også laget en helaftens spillefilm, «Den siste Fleksnes», i 1974.

- Han er opptatt av de evige dårskaper. Og blottet for sosial intelligens. Det er med Marve som med god revy. Det gjelder å sparke folk så høflig at de tror det er sidemannen du treffer. Dessuten tror jeg vi var litt foran vår tid, sa Wesenlund til NRK da han skulle forklare hvorfor vi aldri blir lei av Fleksnes.

IKONISK: Marve Fleksnes-figuren til Wesenlund er blitt et norsk ikon. Her på tur sammen med Moder'n (Aud Schønemann). Alt i alt ble det laget 40 Fleksnes-episoder. FOTO: BJØRN ASLAKSEN

Begynnelsen av 70-tallet var en travel tid for Wesenlund. Han gjorde også stor suksess på teaterscenen i rollen som Bør Børson i stykket med samme navn i 1972, og gjentok rollen to år senere da verket ble filmatisert. Han har stadig vekk vendt tilbake til ulike teaterscener, både i inn og utland gjennom hele sin karriere, til så sent som i 2002.

Wesenstund

I 1994 ble han talkshowvert i det populære programmet «Wesenstund» på TVNorge, programmet hadde først gått på kanalen Norsk TV1 fra 1988-1989.

Wesenlunds program var populært og artisten var staig like folkekjær. I 1996 sendte NRK portrettprogrammet «Rolv» i forbindelse med hans 60-årsdag. Da benket én million nordmenn seg foran skjermen.

«Wesenstund» gikk i 5 år før TVNorge besluttet å legge ned programmet, fordi det hadde for lite appell til yngre TV-seere. Da ble det rabalder. Wesenlund skjelte ut TV-Norgeledelsen på direkten og trofaste seere protesterte vilt. Til slutt gikk TVNorge med på å sende en sesong til, men i 2000 var det slutt.
Humordebatten

I 2000 ble det mediestorm på nytt da Wesenlund ga ut sin selvbiografi «Dett var dett», hvor han gikk til angrep på den nye generasjonen humorister.

«Når sant skal sies, er det lite av det såkalt nye i humorfaget jeg mores av. Jeg gremmes over dårlig smak, uvitenhet om grenseoverskridelser i forhold til livssyn, bruk og misbruk av religiøse symboler, over smakløsheter og grenseløs mangel på kjennskap til et Norge utenfor Oslo 2 og 3, Marienlyst-miljøet og det påstått urbane ved Grünerløkkas kaffistover», het det i boken. Da måtte han finne seg i å bli kalt «grinete» og «bitter» av yngre kollegaer.

Wesenlund var en markant samfunnsdebattant, og skrev både kronikker og bøker. Han engasjement i seniorsaken resulterte i boken «Det Nye livet» (2001).

Farvel til rampelyset

De siste årene av sitt liv trakk Wesenlund seg nesten tilbake fra rampelyset, men dukket opp i enkelte offentlige sammenhenger, som Chat Noirs hundreårsjubileum i 2012.

FEIRET CHAT NOIR: Revyteateret Chat Noirs 100-årsjubileum som gikk av stabelen i 2012 var Rolv Wesenlund en selvskreven gjest. Her sammen med kona Ruth. FOTO: TROND SOLBERG/VG FOTO: TROND SOLBERG/VG

Wesenlund hadde sviktende helse, og ble blant annet rammet av et stille hjerteinfarkt i 2006. To år etter kollapset han på åpen gate i Cannes, hvor han hadde en fritidsbolig, etter å ha glemt å ta diabetespillene sine.

I 2010 takket han nei til å stille opp på Skavlan fordi han hadde mistet noe av taleevnen. Han lot seg likevel intervjue i ny og ne, og var helt åpen om hvorfor han hadde trukket seg litt tilbake.

- Jeg har gjort det jeg skal, og jeg må tenke meg om på andre måter nå. Det har kommet til et metthetspunkt. Hodet er fullt. Jeg har problemer med husken og forskjellige ting. Det var en som sa til meg; da har du slitt ut hodet ditt. Da må man bare ta det med ro, sa han til Natt og Dag i 2010.

Hedret

Wesenlund har fått en rekke priser og utmerkelser for sitt arbeid og bidrag til kulturlivet, blant annet Wenche Foss' ærespris, Leif Justers Ærespris, samt Hedersprisen under både Amanda-utdelingen, Komiprisen og Gullruten. I 1996 ble han også utnevnt til Ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han etterlater seg kona Ruth, tre barn og tre barnebarn.

Natt til søndag døde han 76 år gammel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder