SOVNET INN: Hertuginnen av Alba, Maria del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y de Silva, har gått bort. Foto:Paul White,Ap

Hertuginne av Alba er død

Den spanske hertuginnen som kan smykke seg med  verdensrekord i antall kongelige titler, ble 88 år gammel.

Artikkelen er over fem år gammel

Hertuginnen av Alba tilhører en av de eldste adelsslektene i Spania, og kan i tillegg spore sine aner tilbake til skotsk-engelske kong Jakob II (VII i Skottland).

Torsdag, etter kort tids sykeleie, sovnet hun stille inn omringet av nærmeste familie i et slott i Sevilla, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Hertuginnen etterlater seg den 24 år yngre ektemannen Alfonso Diez (63), melder BBC.

Hertuginnens personlige formue ble i 2011 anslått til å være på over 600 millioner euro, noe som tilsvarer rundt svimlende 4,7 milliarder kroner.

NYGIFT: – Alfonso vil ikke ha penger. Han vil bare ha meg, sa hertuginnen like før bryllupet i 2011. Foto:Jorge Guerrero,Afp

Samme året giftet hun seg med Diez. Paret skal ha vært nære venner i flere år, men alle hennes seks barn var imot det annonserte ekteskapet. Hun fant imidlertid løsningen på barnas motstand: hun kjøpte seg aksept ved å gi dem hele arven på forskudd.

- En ekte luksus-hippie

TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har selv møtt den eksentriske hertuginnen ved flere anledninger. Han sier til VG at nyheten om hertuginnens bortgang er trist.

- Jeg visste at hennes helsetilstand var dårlig - og at hun ble hasteinnlagt på en klinikk i Sevilla for bare noen dager siden. Hun var en fantastisk dame - fargerik og eksentrisk, sier Totland i tekstmelding til VG.

Han har opplevd Alba - både ved store kongelige anledninger i Madrid og Sevilla, men også på Ibiza der hun hadde en fantastisk villa ute ved kysten.

- Ja, på 1980-tallet pleide vi faktisk å bade fra hennes private lille «cala». Og det hendte hun dukket opp selv i flagrende fargeglade gevanter, og med stort følge - en ekte luksus-hippie som jeg vil savne i offentligheten, sier kongeeksperten videre.

Festet med kjendisene

FESTGLAD: Hertuginnen av Alba var en festglad dame som levde det gode liv blant internasjonale jet-settere. Dette bildet er fra bryllupet i 2011. Foto:Ricardo Garcia,Afp

Den 88 år gamle hertuginnen var en internasjonal jetsetter, og var i 2009 på Vanity Fairs liste over verdens mest velkledde. Hun hadde et stort nettverk blant internasjonale kjendiser, noe som ikke minst ble synlig da hun for eksempel i forbindelse med premieren på «Mission Impossible 4» dukket opp med Tom Cruise i den ene armen og ektemannen Alfonzo Diez i den andre.

Hun var også kjent for sine mange kosmetiske inngrep, og ikke minst sin verdensrekord i antall kongelige titler.

Alba ble født i slott i Madrid i 1926. Hun var overhode av Huset av Alba, og har tidligere vært gift to ganger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder