BESØKTE HØSTUTSTILLINGEN: Kong Harald og kulturminister Trond Giske ble vist rundt av styreleder Arne Nøst (til høyre) og juryleder Samir M'kadmi (til venstre). Her foran Michael Johanssons skulptur " Ain't no picnic ". Foto: Scanpix

«Muren» til topps på Høstutstillingen

I Kunstnernes Hus' dampende varme andre etasje ble årets Høstutstilling åpnet lørdag formiddag. Blant flere priser som ble delt ut, gikk den gjeveste til Pål Vigelands politiske skulptur «Muren».

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL
Høstutstillingen 2006

Den 8,5 meter høye og 1,5 meter brede skulpturen er nøyaktig like stor som betongelementene i den omstridte israelske muren som er satt opp mot de palestinske områdene på Vestbredden. Vigeland ønsker å vise folk nøyaktig hvor stor og truende den virkelige muren er.

SE BILDER AV HØSTUTSTILLINGEN HER

Høstutstillingsprisen, som deles ut av Bildende Kunstneres Hjelpefond, er på 100.000 kroner. En overrasket og glad skulptør tok imot, men presiserte at arbeidet hadde vært umulig uten et lagarbeid.

Ikke for barn

Store deler av arbeidene på årets Høstutstilling er av samfunnskritisk karakter. Noe er så provoserende at arrangørene for sikkerhets skyld har laget et eget rom med 18-årsgrense.
I sin åpningstale la kulturminister Trond Giske (Ap) stor vekt på at utstillingen som alltid hadde evne til å provosere.

- Mange synes kunstverkene er for provoserende og ekle. Jeg er glad for at de er nettopp det. Du skal sitte igjen med en litt ekkel følelse, sa han.

Sammen med kong Harald fikk Giske en spesiell omvisning før andre utålmodige kunstinteresserte fikk slippe til. Blant annet var de innom «voksenrommet», som inneholder både pornografiske og voldelige motiver. Kongens umiddelbare karakteristikk av utstillingen var knapp:

- Jo, den var fin den, sa han til NTB på vei ut til sin ventende bil i den andre enden av en rød løper.
Giske var klar for en ny, og mer grundig runde etter at kongen hadde avsluttet den offisielle delen.

- Jeg gleder meg til å se hele utstillingen, sa han.

Dobbel vinner

En av de mer stillfarne kunstnerne, i alle fall i sitt uttrykk, vant to priser på Høstutstillingens åpning. 20 år gamle Kristoffer Myskja fra Finnsnes, bosatt i Trondheim, fikk både Norges Rederiforbunds pris på 20.000 kroner og Intravisjons Pris for beste elektroniske verk. «Lyden av... (Lyden av bomull, lyden av kaffe, lyden av gull)» henspiller på arbeideres slit gjennom århundrer - men peker også optimistisk fremover, påpeker juryene.

Tre små maskiner surrer og går i sitt eget tempo ved hjelp av små solcellepaneler. Den svake lyden de lager fanges opp av mikrofoner og sendes ut i rommet.

- De siste par ukene har jeg brukt til å finjustere elektronikken, slik at alt skal fungere. Jeg kommer nok til å måtte fortsette med det så lenge utstillingen varer, sier Myskja til NTB.

Kongen hilste på den ferske prisvinneren, og de to utvekslet noen ord om finmekanikken.

- Jeg tror han er ganske praktisk av seg, sa Myskja etterpå.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder