Prinsebryllup i Sverige: Nå er de gift: Danset nedover kirkegulvet!

Kongen fikk folkemengden med på å rope «Hurra»!

Prinsen: – La meg få presentere min kone, prinsesse Sofia

STOCKHOLM (VG) Lørdag ettermiddag fikk prins Carl Philip (36) sin Sofia (30) i Slottskyrkan i Stockholm - og det feiret de med å danse seg nedover kirkegulvet til gospelmusikk.

  • Felicia Alvsing
  • Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Klokken 16.30 startet bryllupet til svenske prins Carl Philip og Sofia Hellqvist i Slottskyrkan – den samme kirken som prinsens lillesøster Madeleine giftet seg i for ganske nøyaktig to år siden.

Fem minutter før vielsen ankom prins Carl Philip med sin forlover, Jan Åke Hansson. Han virket rolig, og hilste smilte bredt til pressen før han gikk inn i Slottskyrkan – og i bakgrunnen hørte man tilskuerne juble høyt.

MinMote: Se hva gjestene hadde på seg i prinsebryllupet!

Kort tid etter at Carl Philip ankom kirken begynte kirkeklokkene å ringe. Selv om brudgommen selv var rolig, måtte storesøster Victoria holde tilbake tårene allerede før vielsen var i gang. I det kirkedørene åpnet seg, og de fikk se Sofia, brast det imidlertid for kronprinsessen som hadde tårer trillende ned kinnet.

Selv vår egen Mette-Marit tørket noen tårer under vielsen.

Bruden, kledd i en nydelig langermet brudekjole med blonder av svenske Ida Sjöstedt, ble fulgt opp kirkegulvet av sin far, Erik Hellqvist.

Sofia gikk opp kirkegulvet til Enyas «Father in Heaven».

Søstrene leste

Victoria leste Paulus første Korinterbrev, om at størst av alt er kjærligheten. Brudens to søstre, Lina og Sara leste også.

Paret strålte av lykke etter å ha avsagt sine ekteskapsløfter under vielsen lørdag. Ja, svarte brud og brudgom klart og tydelig på første spørsmål fra overhoffpredikant og biskop emeritus Lars-Göran Lönnermark i Storkyrkan lørdag.

I det bruden lovet å være trofast og elske sin nye mann til døden skiller dem ad, måtte 30-åringen holde tilbake tårene.

Etter løftene utvekslet de ringer, der Aftonbladet allerede torsdag avslørte at prins Carl Philip selv har stått for designen av gifteringen til Sofia. Den var litt liten, og de nygifte fniste litt mens de fikk den på.

SLET LITT: Gifteringen til Sofia så ut til å være litt liten, og brudeparet fniste litt av det når prins Carl Philip skulle tre den på fingeren hennes. Foto:Anders Wiklund,TT / NTB scanpix

Etter at de to fikk plassert ringene på hverandres finger, fremførte Salem Al Fakir Coldplay-låten «Fix You», hvorpå brudgommen ble så rørt at han måtte tørke en tåre.

Brudeparet sto og smilte bredt resten av vielsen, og de begge måtte kjempe mot tårene opp til flere ganger i Slottskyrkan.

Artisten Pagmar bidro også i bryllupet med sin tolkning av Rihanna-hiten «Umbrella», kalt «Paraply».

Danset ut av kirken

Samuel Ljungblad fikk avslutte vielsen med låten «Joyful, Joyful» – og det fikk det til å rykke i dansefoten til alle til stede. Mens brudeparet danset seg nedover kirkegulvet, sto gjestene igjen og klappet.

Vel nede på trappen kysset det nygifte paret flere ganger foran pressen, og det var et tydelig lykkelig par som siden gikk ut og vinket til folket.

Seremonien ble ledet av biskop Lars-Göran Lönnemark, og assistert av pastor Michael Bjerkhagen.

Les også: Tårevåt førfest for Sofia Hellqvist

Sofia Hellqvist er dermed blitt prinsesse Sofia, hertuginne av Värmland.

Vielsen var ferdig klokken 17.15, og etter vielsen tok brudeparet imot folkets hyllest, før ferden bar videre i den 2,7 kilometer lange kortesjen som skal frakte de nygifte og deres gjester til festen ved Logården.

– Hurra, hurra, hurra, hurra!

Da kortesjen var over gikk det nygifte paret opp trappen til Slottet, og som en gledelig overraskelse holdt prinsen en liten tale til folkemengden:

– La meg få presentere min kone, prinsesse Sofia. Med stor ydmykhet vil jeg takke for at dere har valgt å komme hit å dele vår glede. Dette er kanskje ett av våre vakreste og viktigste minner, et minne vi kommer til å ta med oss videre, sa prinsen og fortsatte:

– At så mange vil være her å feire kjærligheten viser at Sverige er et varmt land. Tusen takk.

PRESENTERTE PRINSESSEN: Prins Carl Philip startet talen sin med å takke hans kjære kone, prinsesse Sofia. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Så tok den svenske kongen ordet:

– Kjære venner, jeg håper dere alle opplevde et fantastisk bryllup. Siden dere er så mange, så trenger jeg hjelp til å feire paret, sa han og fikk folkehavet med på «Ett fyrfaldigt leve» - og tusenvis ropte «Hurra, hurra, hurra, hurra».

Da talene var over ble det avfyrt 21 skudd, med fem sekunders mellomrom fra Skeppsholmen, der paret hadde sin private middag fredag.

Snart er det klart for familiefotografering, før nygifte prinseparet og deres gjester kan feire dagens begivenhet med bryllupsmiddag.

Like før klokken 13 hadde folk begynt å strømme til slottet for å få med seg dagens begivenhet. Politiet har sperret av gatene hvor kortesjen med den nye prinsessen og prinsen skal kjøre etter seremonien, og over tilskuerne svirret flere helikoptre.

Været ble som meteorologene varslet, pent og varmt.

– Helt nydelig

GLEDET SEG: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn på vei inn i kirken. Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Den røde løperen var for anledningen korallfarget – en farge som gikk igjennom i bryllupets tema, og spesielt blomstene som det har tatt 45 dekoratører å fikse til bryllupet.

Blant gjestene i helgens kongelige bryllup er Dronning Sonja, kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit, og prinsesse Märtha Louise og Ari Behn.

Märtha Louise og Ari Behn ankom kirken kort tid etter klokken 16.

– Vi gleder oss. Det blir et fint bryllup, sier Märtha Louise til VG før vielsen.

Norges ambassadør i Stockholm, Kai Eide, og racerfører Roar Lindland og hans kone Connie er de eneste inviterte fra Norge, som ikke er en del av kongefamilien.

Eide er svært fornøyd med både innbydelsen og været denne lørdagen.

– Det er strålende å være her. Helt nydelig. Og for et fantastisk vær de har fått, sier han til VG på vei inn i Slottskyrkan.

Kong Harald deltar ikke i bryllupet, da han har et annet privat program, ifølge slottets kommunikasjonsansvarlig Marianne Hagen.

LYKKELIG BRUDEPAR: Prins Carl Philip og nå prinsesse Sofia klarte ikke å slutte å smile etter at vielsen var ferdig, og de gikk ned kirkegulvet til «Joyful, Joyful». Foto:Jon Olav Nesvold,NTB scanpix

Se også: De private barndomsbildene av Sofia

Den røde løperen som var lagt ut for brudeparet og deres gjester var flere titalls meter lang, og i området rundt hadde det fra 13-tiden samlet seg presse fra hele Europa.

Vil du vite alt om bryllupet? Her har vi samlet informasjon om alt fra bryllupskaken til gjestene.

Allerede fredag startet feiringen av det nye ekteparet, med en privat middag for 274 gjester ute på Skeppsholmen. Førfesten skal ha blitt følelsesladet for bruden som lot tårene trille under en av Larsz-Kristerz låter, «Du raidar upp mig». Vokalisten i bandet er nabo med brudens foreldre, Erik og Marie Hellqvist, og deres musikk skal ha betydd mye for bruden i tidligere år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder