Chaplin ventet 20 år på adling

Den berømte skuespilleren Charlie Chaplin skulle adles, men USA protesterte

ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Egentlig skulle Chaplin hedres med den største utmerkelsen en engelsk sivil person kan få allerede i 1956. Flere ting gjorde at USA ikke unnet Chaplin denne æren.

I McCarthyismen på femtitallet ble Chaplin uglesett for sine kommunistiske sympatier og den amerikanske staten likte dårlig at en så godt likt offentlig figur uttalte seg fritt om venstrepolitikk. For å gjøre skandalen fullstendig, uttalte han seg om sin tro på anti-kapitalisme og pasifisme.

Det amerikanske folket var mer opptatt av hans to ekteskap med 16-årige jenter, det falt slett ikke i smak hos det konservative amerikanske folket.

I tillegg skyldte han over 1,1 millioner amerikanske dollar fra 1953. Det ble ikke reist sak mot Chaplin siden han aldri anskaffet seg amerikansk statsborgerskap, men det amerikanske skattevesenet hevdet at de hadde en "ganske god sak" mot Chaplin.

Etter å ha bodd i USA i 42 år flyttet han Sveits hvor han bodde resten av sitt liv. Den amerikanske regjeringen følte bitterhet mot Chaplin for at han aldri ville bli amerikansk statsborger. De følte at USA hadde gitt ham muligheten til å opparbeide seg den berømmelsen han tok med seg helt til graven.

Endelig adlet

Det var skattesaken som stod mest i veien for adlingen. Dronning Elisabeth var villig til å overse de fleste av hans utskeielser etter å ha mottatt en anbefaling fra kanadieren Fergus Horsburgh.

Horsburgh overtalte Dronningen til å adle Chaplin, som døde snaue tre år etter å endelig ha mottatt Englands største æresbemerkning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder