- Vi er blitt et spennende team

Sonja om Mette-Marit i åpenhjertig Henne-intervju

Ulikheter til tross: Dronning Sonja er overbevist om at hun og svigerdatteren kommer til å jobbe godt sammen.

Artikkelen er over 19 år gammel

- Vi respekterer hverandre, og er enige om å gjøre det beste for landet. På hver vår måte, sier Dronningen i det åtte sider lange intervjuet som publiseres i nummeret som legges ut for salg førstkommende tirsdag.

Da er det fire og en halv uke til bryllupet står mellom landets tronarving og frøken Tjessem Høiby i Oslo domkirke.

- Vi er blitt et veldig spennende team, min svigerdatter og jeg, sier Dronningen i det åpenhjertige HENNE-intervjuet.

Åpenbare forskjeller

Forskjellen mellom Dronningen og hennes svigerdatter er åpenbar for alle som har fulgt kongehuset på nært hold: Den alltid korrekte dronning Sonja på den ene siden. Oppvokst på Oslos vestkant, uten skandaletilløp i sladderpressen siden hun diskret vinket seg inn på den kongelige arena i 1968. Perfeksjonist. Pedant. Den perfekte dronning.

På den andre siden: Alenemoren Mette-Marit Tjessem Høiby fra Kristiansand. Hun som gjorde inntog i den kongelige familien med en fortid som Slottet helst ikke vil snakke om. Hun som har gjort begrepet «utagerende festing» til et uttrykk i det norske språk. Hun som fikk landets tronarving til å ta det helt avgjørende valget: Alt for Mette-Marit.

Det er ingen hemmelighet at familien på Skaugum hadde lange og mange samtaler før forlovelsen ble annonsert for hele Norge. Kronprinsen selv og kong Harald har åpent innrømmet at det var en vanskelig tid.

- Hyggelig

VG fikk en knapp kommentar til Kronprinsens valg av livsledsager dagen etter forlovelsen. Det skjedde utenfor restauranten Bagatelle. Dronningen nøyde seg med et nikk og tre ord: «Hyggelig, fantastisk hyggelig».

Siden har hun ved et par anledninger så vidt omtalt sin kommende svigerdatter, før Ellen Arnstad fikk intervjuet som mange pressefolk vil misunne henne.

De fleste gangene Mette-Marit har uttalt seg til pressen, har hun fremhevet det gode forholdet til sine kommende svigerforeldre, og spesielt til Dronningen.

- Det er klart jeg har en utrolig fin støtte i dronning Sonja, sa Mette-Marit da hun møtte pressen på forlovelsesdagen.

Om Mette-Marits inntreden på den kongelige arena var turbulent, ønsker ikke Dronningen å etterlate noen tvil om at hun er hjertelig velkommen i den kongelige familien og på Slottet.

- Jeg fikk ingen innføring og har derfor vært bevisst på å hjelpe. Nå er det lagt til rette for den kommende kronprinsesse, og det er jeg veldig glad for. Blant annet har hun fått sitt eget kontor, forteller Sonja i HENNE-intervjuet.

Juleglede

TV-seere og avislesere landet rundt fikk et synlig bevis på varmen Dronningen føler for Mette-Marit og sønnen Marius under den offisielle fotograferingen av kongefamilien til fjorårets julefeiring.

Da ble stebestemor Sonja foreviget mens hun lå på kne og lekte med Mette-Marits sønn, Marius, til stor underholdning for resten av familien.

Dronningen har tidligere fortalt at hun følte det var en overveldende oppgave hun stod foran den gangen hun giftet seg inn i kongefamilien. I HENNE-intervjuet utdyper hun sitt første møte med Slottet:

- Det var ingen kvinner på Slottet, bortsett fra min svigerinne. Jeg møtte et maskulint, militært miljø som ikke hadde vært vant til å ta hensyn til kvinner i ledende roller. Det var en ny opplevelse. Man er tross alt et individ. Jeg var et individ som skulle innpasses i den maskuline verden. Det tok lang tid å bli akseptert, sier Sonja i intervjuet.

Sykdom

Sykdom og smerter har satt sitt preg på det siste året for Dronningen. I tillegg har Dronningen vært vitne til det enorme presset som har vært rettet mot hennes egen sønn på grunn av hans valg av livsledsager. I perioder har Dronningen reist vekk fra landet for å samle krefter.

At hun nå fremstår som restituert og i bedre form enn på lenge, kan delvis tilgodeskrives Dronningens eget engasjement for boken «Impulser» og billedutstillingen ved samme navn som står til offentlig skue på Høvikodden kunstsenter.

Et av bildene der, Liv Ørnvalls «For eksempel» var et bilde som Dronningen sa at hun kjente seg igjen i. Også andre, stillferdige kvinneskikkelser ser, etter samlingen å dømme, ut til å appellere til Sonja. Med referanse til et av de andre bildene sier Dronningen til HENNE:

- Det å våge, å kaste seg ut på dypt vann, er ikke alltid lett for oss kvinner. Det viser en mangel på selvtillit som kvinner har, og som jeg kjenner meg igjen i.

PS! Utdragene fra intervjuet med Sonja i HENNE er gjort etter avtale med bladets sjefredaktør.

Mer om

 1. Kronprinsparet

Flere artikler

 1. Mette-Marit-fokus i England

 2. Kongen og statsministeren diskuterte Mette-Marits utagerende fortid før bryllupet

 3. Fikk hjemmelaget CD i bursdagspresang

 4. Mette-Marit - Askepott som vant prinsen og halve kongeriket

 5. Mette-Marit er åpen, modig og har meninger

Fra andre aviser

 1. Søkelys på Mette-Marit i britisk presse

  Bergens Tidende
 2. - Mette-Marit fikk velge brudekjolen

  Bergens Tidende
 3. Prost på ville veier

  Fædrelandsvennen
 4. Hennes Kongelige Mamma Mette-Marit

  Bergens Tidende
 5. Dronning Sonja ser seg selv i Mette-Marit

  Bergens Tidende
 6. Brudeparet til bords

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder