Les alle gratulasjonene og se bilder

Folkets varme takk til kongeparet

Kongefamilien valgte å dele den store dagen så tett på folket som mulig og får mye kjærlighet tilbake.

 • Catherine Gonsholt Ighanian
 • Angelica Hagen

Artikkelen er over fire år gammel

Hundrevis med gratulasjoner har strømmet på via VGs jubileumsprotokoll, hvor det norske folk har delt minner, følelser og historier gjennom de siste 25 årene.

Blant annet takker VGs lesere kongeparet for at de er så «ekte og jordnære».

«Dere er verdens beste konge og dronning,
Kong Harald, du er seriøst like søt som honning.
Med de flotte og rørende talene du gir
Rører du meg dypt og får alltid tårene mine til å gli», skriver Sofie Løvdal (les resten av diktet hennes nederst i artikkelen).

Skriv i protokollen og les hva andre har delt

Her er et utvalg:

«Jeg er utrolig glad for at Norge er et kongerike. En president, kansler eller en statsminister kan aldri måle seg opp med kongen og dronningen av Norge. Harald og Sonja er folkelige, gode mennesker som har viet sine liv til å representere landet og folket både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Norges majesteter har vært der for folket igjennom gode og tunge tider, og de har virkelig gjort seg fortjent til vår støtte og takknemlighet. Gratulerer, kong Harald V og dronning Sonja, med 25 år som Norges regenter», skriver Inge S. Ulvund (20).

SAMLET FOLKET: Dronning Sonja, kong Harald og de andre kongelige spaserte fra Slottet ned til Universitetsplassen. De var ikke alene. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

«Under signingsferden i 1991 var det min far, havnefogd Lars Alvestad, som sto på flytebrygga i Ålesund og hilste kongefamilien velkommen. Et høydepunkt for ham som døde 7. des. 2015. Jeg var i Bergen den dagen, men mentalt i Ålesund. Brosundet, Ålesund kirke, Fjellstua og dronningen, som ble rørt over maleriet med sunnmørsalper. Jeg ønsker alt godt for hele kongefamilien og fin feiring videre!», skriver Kjartan Alvestad (53).

SKIDRONNING: Dronning Sonja går på ski under vinteraktivitetene på Slottsplassen. Foto: Berit Roald , NTB scanpix

Kommentar: Sonjas erobring av Norge

– Fortjener ære og respekt

«Kjære kong Harald og dronning Sonja, til lykke med jubileet! Dere har regjert i nesten hele mitt 28-årige liv, og jeg ønsker å takke dere så mye for alt dere gjør og har utrettet for det norske folk. Jeg er stolt av mitt land og vår flotte kongefamilie, og det var med stor ydmykhet og ærefrykt at jeg så dere besøke min hjemby Harstad sammen med det svenske kongeparet for noen år siden! Tusen takk for den verdigheten dere har regjert med, dere fortjener all ære og respekt!», skriver Torunn Sareussen Andersen (28).

HYGGET SEG: Prinsesse Märtha Louise og kong Harald ser på folkelivet utenfor Slottet. Foto: Terje Bendiksby , NTB scanpix

Den første blomsten

Johannes Lunde (70) skriver:

«Gratulerer med dagen! For 25 år siden ble det satt en rød rose og et lys på slottsplassen av min svoger Lars Jostein Græsli. Denne blomsten fikk vi av en nyåpnet dagligvarebutikk. Da NRK kunngjorde at folkekongen Olav var død, ville Græsli reise opp til slottet for å tenne et lys. Min kone ba ham også ta med den røde rosen vi hadde fått. Rosen var den første blomsten som ble satt ut på Slottsplassen denne kvelden og ble opptakten til et lys-og blomsterhav som ingen hadde sett tidligere. Takk til kongeparet for 25 fantastiske år

ØMT: Prinsesse Ingrid Alexandra varmet seg i mammas, kronprinsesse Mette-Marits, armer under vinteraktivitetene . Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

«Gratulerer så mye med flotte 25 år. Dere har helt klart levd opp til mottoet «Alt for Norge». Tusen takk», skriver Trond Engan Strand (55).

Folkefest i Oslo sentrum

I dag, på selve 25-årsdagen for da de overtok tronen, viste kongeparet og resten av familien hvor folkelige de kan være ved å feire dagen sammen med nettopp folket i Oslo sentrum. De har vært spaserturer, gått på ski foran Slottet, skøytet i Spikersuppa og blitt hyllet med festforestilling i Universitetets aula.

«Vi har verdens mest skinnende og elegante dronning, vi har verdens mest ærlige og stødige konge – og vi har en vakker kongefamilie med sterke og rolige mennesker, som står egentlig oss alle veldig nær», skriver Margit Ihlebakke (44) i protokollen.

FAMILIEFOTOGRAFERING i Lille Festsal på Slottet søndag kveld. Rad 3 bak f.v. Carl Christian Dahl, Ian Swanstrøm, Dag Swanstrøm, Anne Karine Swanstrøm, Marianne Haraldsen, Torgeir Kjos Sørensen, Anna-Stina Slattum Ferner, Carl Christian Ferner, Gry Helen Henriksen, Anita Henriksen og Lars T. Skåre. Rad 2 f.v. Karl Otto Haraldsen, Lene Haraldsen, Ingeborg Ribeiro, Paulo Ribeiro, Cathrine Ferner Johansen, Arild Johansen, Margrét Gudmuindsdottitr Ferner, Alexander Ferner, Benedikte Ferner, Aage Hvinden, Elisabeth Ferner og Anders Leegård. Rad 1 f.v. Ari Behn, prinsesse Märtha Louise, kong Carl Gustaf, dronning Silvia, dronning Sonja, kong Harald, dronning Margrethe, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette Marit, prinsesse Astrid, Erling Lorentzen og Ebba Løvenskiold. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Husker den lille prinsen

«Jeg er nok den eldste meksikanerinnen bosatt i landet. For nesten 69 år siden ble jeg invitert til «Den Kgl. Norske Regjerings middag på Akershus Slott mandag 4. august 1947 for H.M. Kongen i anledning av Hans Majestets 75 års fødselsdag». Fra min plass G-128 i Romerikssalen, kunne jeg se «plass A-21», hvor den da meget unge prinsen, «H.K.H. Harald», satt. Og tenk, i dag feirer den lille prinsen 25 år som konge, sammen med sin kjære dronning Sonja. Lykke til videre i livet!», skriver Vitza Manrique Langseth (90).

DRONNINGTRIO: Dronning Silvia (f.v.), dronning Sonja og dronning Margrethe på de offisielle gallabildene søndag kveld. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

«Ønsker å gratulere kongeparet med 25 år som flotte representanter for Norge! Var selv så heldig å treffe dronningen på en rasteplass på Senja og fikk en hyggelig prat med en varm og raus fjellvant Sonja :) Det møtet lever jeg lenge på! Tusen takk for de første 25 og lykke til videre i Deres gjerning for landet vårt!», skriver Bodil Wolsdal (61).

I kveld poserte en stivpyntet kongefamilie på nye offisielle bilder i anledning den store dagen. Det samme gjorde de i går, da med hele slekten – se det store familiebildet her. Også fredag delte Slottet ut nye bilder, deriblant av de tre første i arverekken.

HJERTELIG: Kronprinsesse Mette-Marit klemmer Marius Borg Høiby under vinteraktivitetene på Slottsplassen. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Festbildene står i kontrast til tidligere i dag, hvor kongefamilien iført anorakker, boblejakker og luer med norske flagg, hilste på de mange hundre som hadde samlet seg foran Slottet.

– Er det gøy å være konge? spurte en guttunge med ski under armen.

Kongen svarte leende:

– Ja, det er jo det. Men det blir jo litt som om jeg skal spørre deg om det er gøy å gå på skolen.

På VGs spørsmål om hva som er kongeparets favorittøyeblikk gjennom 25 år på tronen, svarte en smilende dronning:

– Oi, oi, det er mange. De kommer som perler på en snor, alle sammen.

Dronningen virket svært fornøyd med folkefesten.

– I mange år har vi ønsket å lage en skiløype i parken for barn, men vi har jo ikke hatt snø. Nå har dette virkelig blitt en suksess. Fantastisk, sprudlet hun overfor pressen.

VG-leser Simen Brendefjord (29) skriver i protokollen:

«Vi er heldige her i Norge på mange måter, og det gjelder også med vår kongefamilie. Dere er tvers igjennom omtenksomme, varme og inkluderende. Det er virkelig inspirerende å se hvordan dere fremmer flotte verdier til alle på tvers av etnisitet, religion, kjønn eller legning. Jeg tror alle har godt av å se til dere for lederskap og inspirasjon til sammen å gjøre Norge stort og flott

FESTFORESTILLING: Kong Harald og dronning i Universitetets aula søndag ettermiddag. Foto: Vegard Wivestad Grøtt , NTB scanpix

Ronni Reitan (42) skriver:

«Gratulerer så mye med jubileet som norsk kongepar i 25 år. Jeg husker godt denne kvelden, og nyhetssendingen om at H.M. Kong Olav var død. Jeg begynte å gråte da dette kom på NRK. Jeg er stolt over vårt kongepar, og de gjør en kjempegod jobb med å fremme Norge utad rundt om i verden».

Se bildene: 25 år med kongeparet: Store øyeblikk

Les de personlige og rørende historiene: Folkets egne møter med kongeparet

VG-leser Sofie Løvdal (23) har delt dette diktet i protokollen:

«Gratulerer med 25 flotte år på tronen
Dere har tatt dere fint ut med hodet under kronen
Reist langt over land og strand
Og vært en nydelig representant for vårt kjære land
Dere er verdens beste konge og dronning,
Kong Harald, du er seriøst like søt som honning.
Med de flotte og rørende talene du gir
Rører du meg dypt og får alltid tårene mine til å gli
Dere er et godt bilde av det norske folk
dronning Sonja er jo fjellets egen tolk
Kong Harald, han representerer havet
Du er virkelig Norges gave.
Jeg tror Olav hadde vært full av glede.
Både over personene dere er, og deres fine klede.
Jobben dere har gjort de siste 25 år har vært så bra,
at monarkiet ingen vei skal dra»

OFFISELLE BILDER: Kong Carl Gustaf, dronning Silvia, dronning Sonja, kong Harald og dronning Margrethe. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Kongehuset skriver på sine nettsider at tradisjonen med kongelige portretter strekker seg tilbake til kong Haakon og dronning Maud i 1905:

«På den tiden var bildene Kongehusets ansikt utad og ble blant annet benyttet på frimerker og mynter. Siden den gang er det blitt tatt offisielle bilder med ujevne mellomrom og ved store anledninger. De offisielle gallabildene av kongeparet henger blant annet ved Norges ambassader og andre offentlige kontorer.»

Kjell Arne Totland, TV 2s kongehusreporter, uttalte til VG fredag:

– Kongefamilien tar slike bilder med ujevne mellomrom, gjerne i forbindelse med store åremålsdager. Offisielle gallaportretter av kongeparet henger i Norges ambassaderover hele verden og brukes gjerne som gaver ved statsbesøk og andre offisielle besøk.

Les de personlige og rørende historiene: Folkets egne møter med kongeparet

Lest denne? Krangel om dronningbilder ender i retten

Spesial: Flere nyheter om kongeparets 25-årsjubileum

GUDSTJENESTE: Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsessE Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, prins Sverre Magnus, prinsesse Martha Louise, Emma Tallulah Behn, Ari Behn, Maud Angelica, Leah Isadora og Erling Lorentzen i Slottskapellet i formiddag. Foto: Lise Åserud , NTB scanpix

Les også

 1. Folket møtte kongefamilien: - Er det gøy å være konge?

  OSLO (VG) – Er det gøy å være konge? spør en av barna som har møtt opp til jubileumsfest på Slottsplassen.
 2. Sonjas erobring av Norge

  Dronning Sonja måtte bruke tid på å erobre Norge. Nå er hun i ferd med å bli folkedronning.
 3. Hele kongeslekten samlet på Skaugum

  Når kong Harald og dronning Sonja feirer 25 år på tronen, er det bare rett og rimelig at resten av slekten stiller opp…
 4. Krangel om dronningbilder ender i retten

  Samtidig som kongeparet feirer 25 år på tronen, har det oppstått full uenighet om gamle portrettfotografier av dronning…
 5. Se bildene og les historiene: Folkets møter med kongeparet

  «Vanlige nordmenn» som møter dronning Sonja og kong Harald forteller om hvor hyggelige og likandes de er.
 6. 25 år med kongeparet: Store øyeblikk

  Søndag er det 25 år siden kong Olav døde – og siden Norge…
 7. Se VG-fotografenes kongelige
  høydepunkter

  Alltid i godt humør, men samtidig med en verdighet og seriøsitet som er et kongepar verdig.

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Kongelige
 3. Kronprinsparet

Flere artikler

 1. Hele kongeslekten samlet på Skaugum

 2. Nei da, kongen glemte ikke medaljen

 3. Se de nye bildene av kongefamilien

 4. 25 år med kongeparet: Store øyeblikk

 5. Folket møtte kongefamilien: - Er det gøy å være konge?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder