JOURNALIST: Kjersti Flaa jobber som underholdningsjournalist for flere norske medier, og har sin base i Los Angeles. Foto: Martin Ehleben

Norsk journalist saksøker organisasjonen bak Golden Globe

Kjersti Flaa, som jobber som frilansjournalist i Los Angeles, har levert inn et søksmål mot organisasjonen Hollywood Foreign Press Association (HFPA).

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Ingvill Dybfest Dahl

I søksmålet, som blant annet er omtalt av Deadline, Hollywood Reporter og New York Times, anklager Flaa presseorganisasjonen for å misbruke makten sin for å beskytte eksisterende medlemmer mot konkurranse fra andre reportere i Hollywood.

Hollywood Foreign Press Association (HFPA) har 87 medlemmer, og det er de som arrangerer den kjente prisutdelingen Golden Globe, og som stemmer frem vinnerne.

Ifølge Kjersti Flaa har organisasjonen avslått hennes forespørsel om medlemskap i både 2018 og 2019, uten at hun har fått oppgitt noen grunn.

– Dette er et kjempestort skritt å ta, men jeg synes det er et veldig viktig skritt å ta, sier journalisten på telefon til VG natt til tirsdag.

GOLDEN GLOBES: Det er Hollywood Foreign Press Association (HFPA) som stemmer frem Golden Globes-vinnerne. Her fra scenen 9. desember 2019. Foto: ROBYN BECK / AFP

Flaa jobber som frilansjournalist fra Los Angeles i USA, og har blant annet vært kjendisreporter for «God kveld Norge» på TV 2 i ti år. Hun har også sin egen YouTube-kanal med kjendisintervjuer, og har jobbet for flere norske aviser, deriblant Dagbladet og VG.

I søksmålet hevder hun at organisasjonen har vedtatt regler som ekskluderer kvalifiserte søkere dersom de på en eller annen måte vil skape konkurranse for eksisterende medlemmer, skriver Hollywood Reporter.

Flaa påpeker at medlemmene i organisasjonen, på grunn av Golden Globes, har en enorm tilgang til intervjuobjekter.

– Grunnen til at jeg gjør dette er ikke bare fordi jeg føler meg urettferdig behandlet. Jeg mener at alle journalister som bor og jobber her i underholdningsbransjen, og som søker seg inn i en journalistforening, bør bli behandlet på en profesjonell måte, sier hun.

les også

Joey King fikk kollegaens Golden Globe-statuett i pannen – viser frem kulen

I en uttalelse til Deadline slår organisasjonen tilbake mot Flaa, og sier at de har nektet å betale det de kaller for «løsepenger» til journalisten, og at medlemskap ikke kan oppnås gjennom trusler.

«Vi har foreløpig ikke mottatt søksmålet, men det ser ut til å samsvare med Flaas gjentatte forsøk på å endre HFPA. Hun krever at HFPA betaler henne, og at vi umiddelbart aksepterer henne som medlem før den vanlige årlige valgprosessen, som brukes for alle andre søkere, er over», skriver de videre og legger til at de vil forsvare seg mot de «grunnløse anklagene».

les også

Leonardo DiCaprio stilte matkrav

I søksmålet krever Flaa ifølge New York Times at reglene for medlemskap i organisasjonen erklæres ugyldige, i tillegg til økonomisk oppreisning for økonomiske tap hun kan ha lidd fordi hun ikke har blitt tatt opp som medlem.

Det hevdes også at enkelte medlemmer i organisasjonen har engasjert seg sterkt for at Flaa ikke skal tas opp som medlem.

HFPA er en eksklusiv presseorganisasjon, og kravene for å ta opp nye medlemmer er svært strenge.

I mai i fjor skrev The Wrap at organisasjonen hadde avvist samtlige fem søknader om medlemskap, og at to av medlemmene anklaget andre medlemmer for å ha brukt mobbemetoder og drevet en ufin kampanje mot nettopp Kjersti Flaa.

En anonym kilde i organisasjonen hevdet til The Wrap at rundt 40 prosent av de nåværende medlemmene er over 65 år, og at minst fem er i 90-årene. HFPA selv oppgir at de har tatt opp 17 nye medlemmer det siste tiåret.

Les også

 1. Golden Globe-utdelingen: Russell Crowe ikke til stede for å ta imot pris

  Den australske skuespilleren Russell Crowe møtte ikke opp for å ta imot Golden Globe-prisen han fikk for rollen i «The…
 2. Her er Golden Globe-vinnerne: Stellan Skarsgård hylles for takketale

  Natt til mandag ble det delt ut priser i 25 kategorier innen film og TV-serier på Golden Globe-utdelingen.

Flere artikler

 1. Prins Joachim får ikke varige men

 2. Knallhard kritikk av «Monky’s Bubble Waffle»: – Seksualiserer kvinnekroppen for å selge produkter

 3. Har søkt om skilsmisse fra «Riverdale»-stjerne

 4. Pluss content

  Livene før «The Real Housewives of Beverly Hills»

 5. Pluss content

  Niklas Baarli: «Jeg var nær ved å bli lam»

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no