PÅ HJEMMEBANE: Lars Saabye Christen i kvartalet hvor Barnum og Fred vokser opp i «Halvbroren». Foto: Roger Neumann

«Halvbroren»s far stoppes på gaten for diskusjoner

Lars Saabye Christensens lesere, og fans av TV-serien er svært opptatt av detaljer. Hva de spør forfatteren om avhenger av hvor de kommer fra.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Flere hundre tusen har allerede lest «Halvbroren», og mange gjør det garantert på nytt nå som den populære TV-serien ruller og går på NRK.

Hva synes du om «Halvbroren»? Si din mening og kast terning!

Lars Saabye Christensen ble stoppet på gaten av interesserte da romanen kom ut, og det blir han nå også. Og forfatteren selv svarer og diskuterer så godt han.

- Slik er det når man legger en roman til et spesielt sted. Folk er opptatt av detaljer, sier Saabye Christensen til VG og gir noen eksempler på hva folk kan spørre om.

- «Lå ikke den kiosken hundre meter lenger oppe?» «Hvorfor går Barnum på Uranienborg skole når han bor på Fagerborg og ville sognet til Marienlyst skole»?

Sistnevnte spørsmål har sin helt spesifikke forklaring, og Saabye Christensen deler den med VG for de som lurer.

MAGI I KINOMØRKET: Unge Barnum og Vivian inne på det som skal forestille nedlagte Rosenborg kino på Majorstua i Oslo. Foto: NRK

- Jeg ville at Barnum på skoleveien skulle gå forbi gamle Rosenborg kino, for å se på filmplakater. Da var jeg nødt til å plassere ham på Uranienborg skole, sier Saabye Christensen.
Men spørsmål av denne typen kommer utelukkende når han beveger seg i de samme gatene, forteller forfatteren.

- Når boken kommer ut i et annet land, eller på en annen kant av byen, kommer ikke disse spørsmålene. Jeg er fascinert av en slik måte å se tingene på. Spørsmål som stilles alle andre steder, som ikke er lokalt forankret er heller: «Er de halvbrødre eller er de ikke halvbrødre»? Romanens universelle spørsmål, reflekterer Saabye Christensen.

- Det forteller meg om hvor mange måter som finnes for å kaste et blikk inn i en roman på!

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder