- Et hinder for åpenheten, mener kongeekspert Carl Erik Grimstad

BETALT SELV? VG vet at kronprinsessen fikk denne Pucci-kjolen spesialsydd til prinsesse Madeleines bryllup i Stockholm. Fra Pucci-butikken i London opplyser de at spesialsydde kjoler har en startpris på 70.000, men at de ofte kan koste langt mer. Om denne kjolen var en gave eller kjøpt på rabatt, er ikke kjent. Foto: FOTO: NTB SCANPIX

Kongeekspert om Mette-Marits skattefritak: - Svært problematisk

Kronprinsesse Mette-Marit (39) må ikke skatte av luksusgavene fra motegigantene. Dermed trenger hun heller ikke oppgi nøyaktig hvor mye hun betaler selv, og hva som er sponset.

 • Martine Lunder Brenne

Artikkelen er over syv år gammel

Klesdebatten rundt kronprinsesse Mette-Marits designerkjoler blusset opp igjen da hun i et intervju med Dagbladet Magasinet uttalte at «når folk bare er opptatt av hvilke kjoler og sko jeg har på meg, er det noe fryktelig galt et sted».

Kapital-redaktør Vibeke Holth var kjapt ute med å svare på Twitter:

«Er det ikke også noe fryktelig galt et sted når Mette-Marit - som lever på statlige overføringer - bruker titalls millioner på kjoler?»

Dermed startet nok en debatt rundt Mette-Marits allerede mye omtale garderobe, som blant annet er kjent for å inneholde designerkjoler fra Valentino, Pucci og Giambattista Valli. Flere er haute couture - også kjent som verdens mest eksklusive design - spesialsydd til kronprinsessen.

VG går i dag gjennom alle de tilgjengelige antrekkene kronprinsessen har opptrådt med hittil i år, som viste f lere nye tilskudd til designergarderoben :

Blant annet tre spesialsydde kjoler fra merkene nevnt ovenfor, samt en Valentino-kåpe til 20.000 kroner.

Nå skriver Dagbladet at kronprinsessen dessuten slipper å skatte på gavene hun får, selv om de er verdt over 10.000 kroner.

Dette bekrefter kommunikasjonssjef på Slottet, Marianne Hagen, overfor VG.

- Ja, det stemmer at kronprinsessen har skattefritak, sier hun.

Dette mener kongeekspert Carl Erik Grimstad er et stort hinder i forhold til åpenheten rundt Mette-Marits designergarderobe.

- Ettersom hun ikke må skatte, ligger hun heller ikke inne under skattemyndighetenes innsynskrav. Altså får vi ikke vite hvem som gir henne gaver og hvor mye de er verdt. Dette er svært problematisk, sier han.

- For meg betyr det jo ikke noe om kongehuset får gaver til én eller ti millioner i året - men jeg vil gjerne vite hvem det er som gir dem! fortsetter han.

Grimstad mener det bør være kongehusets plikt å opplyset folket om når kronprinsessen opptrer som levende reklameplaket for merker som Valentino og Pucci.

- Kongehuset tiltrekker seg produsenter som fluepapir gjør med fluer. Disse designerne har alt å tjene på å «lime seg på» Mette-Marit, som da vil gi markedsføring på en helt unik måte. Og mens Mette-Marit kan holde det hemmelig hvem som betaler for disse klærne, må for eksempel Marit Bjørgen oppgi hvor hennes kommer fra. Altså er det åpenheten som er det store problemet her, sier han og fortsetter;

- I dagens transparente samfunn bør kongehuset gå foran framfor å dilte etter.

Forskningsleder i Statens institutt for forbruksforskning (SIFO), Ingun Grimstad Klepp, synes kritikken av Mette-Marit er urettferdig.

- Å kritisere de som har en jobb hvor utseendet betyr veldig mye forstår jeg ikke. Kongehusets jobb er å representere Norge, så er det noen som skal ha dyre klær så er det dem, sier Grimstad Klepp til VG.

Forskningslederen mener kongehuset har en spesiell posisjon og mener de bør bruke sin posisjon til å fronte miljøet, og dermed unngå å bruke billige klær som hun peker på er et stort problem i seg selv.

- Jeg synes ikke prisen på klær er et problem, det er mengden som er problemet i forhold til miljøet. Det er mye verre å ha ti vesker til 1000 kroner, enn en veske til 10 000 kroner, understreker Grimstad Klepp.

At slottet ikke vil kommentere hvor kjolene kommer fra, eller hvor mye kronprinsessen har betalt selv, mener forskningslederen heller bør diskuteres.

- Kongehuset har valgt en annerledes politikk enn mange andre kongehus, og det er ikke Mette-Marits beslutning. Forholdet mellom kongehuset og næringslivet bør diskuteres generelt og ikke knyttes opp mot enkeltpersoner, sier Grimstad Klepp.

Mer om

 1. Kongehuset
 2. Kronprinsparet

Flere artikler

 1. Blogger ber Mette-Marit være åpen om sponsing

 2. Mette-Marits kjoler splitter Norge

 3. Kritisk til Mette-Marits «overdådige forbruk»

 4. Pluss content

  - Overdådig forbruk

 5. BBCs tidligere kongehusekspert: Debatten rundt Mette-Marit er idiotisk

Fra andre aviser

 1. Kongelig kjolestrid

  Aftenposten
 2. Kongelig kjolestrid

  Fædrelandsvennen
 3. «Mote for et livsløp»

  Bergens Tidende
 4. En prinsesse på klassereise

  Bergens Tidende
 5. - Det viktigste er å ikke stå stille

  Fædrelandsvennen
 6. Kongehuset endrer gavepolitikken

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder