Lerche om Johansen: En fyr som ga selvtillit, beskyttet og begeistret

Sivert Høyem, Jarle Bernhoft og Truls Heggero sang i bisettelsen

SOFIENBERG KIRKE (VG) Fredag samles familie, venner og kollegaer i Sofienberg kirke for å ta et siste farvel med musiker, platedirektør og manager Per Eirik Johansen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Onsdag forrige uke ble Johansen funnet i sengen sin, død av det familien opplyser var akutt hjertesvikt, på en visitt til Oslo. Han ble 54 år gammel.

Den tidligere musikeren, platedirektøren og manageren ble stedet til hvile fra Sofienberg kirke fredag formiddag.

KONDOLANSE-PROTOKOLL: Skriv en siste hilsen til Per Eirik Johansen her

Før seremonien startet har flere av gjestene allerede ankommet kirken, en av dem var Frederic Hauge, leder av miljøstiftelsen Bellona.

- Jeg har rett og slett mistet en av mine aller beste venner. Jeg har kjent Per Eirik veldig lenge. Han ga så enormt mye, og han turte å leve ut drømmene sine. Jeg har vært mye av han, sa Hauge til VG.

Under seremonien i kirken fremførte Sivert Høyem, Jarle Bernhoft og Truls Heggero ulike sanger.

- Til stor inspirasjon

Johansen var sentral i suksessen til Lene Marlin.

- Han var en fantastisk bra mann som forandret mange liv. Per Eirik har betydd enormt mye for meg, sier hun til VG.

Han spilte også en stor rolle i Sondre Lerches karriere.

- Det er vanskelig å oppsummere Per Eirik, men jeg vil minnes han som en fantastisk person og han var til stor inspirasjon.

- Dette er forbandet trist, det må det være lov å si. Han var en fyr som ga selvtillit, beskyttet og begeistret, fortalte Lerche.

UTENFOR KIRKEN: Her er Sondre Lerche uten for Sofienberg kirke fredag formiddag. Foto: JAN PETTER LYNAU/ VG


Aslag Haugen, vokalist i Hellbillies, møtte opp uten for kirken sammen med broren Lars Håvard.

- Per Eirik var en fantastisk mann som alltid var på artistens side. Det er ikke ofte det dukker opp slike som ham.

Manager David Eriksen jobbet nylig med Johansen i forbindelse med platen til Truls.

- Jeg vil huske han som en læremester. Han var utrolig kunnskapsrik og han var ikke redd for å dele sin kunnskap med oss andre.

- Et stort hjerte

Artist og programleder Thomas Seltzer savner Johansen sterkt.

- Han var en punker og anarkist som tok oss inn i majorbransjen i en tid da ingen ville ha oss som band, sa han og siktet til Turboneger.

- Per Eirik var en ung fyr med et stort hjerte.

Også Rune Lindbæk deltok i seremonien.

- Per Eirik var kanon. Han var musikk, musikk, musikk.

- Var kompromissløs

Peer Osmundsvaag startet selskapet Atomic Soul booking sammen med Johansen. Han minnes sin gode venn som en stor inspirasjon.

- Jeg husker han som livet selv. Han var til stor inspirasjon til alle og det finnes kun en Per Eirik. Han kommer til å etterlate seg et stort hull. Han var kompromissløs og gjorde det alle andre tenkte.

Programlederen Espen Thoresen vil minnes humoren til Johansen.

- Jeg har mistet en nær venn. Jeg vil minnes humoren hans, de rare sidesprangene og hans evne til å finne ting som andre ikke visste fantes, sa han til VG.

Bodde i New York

Johansen hadde flyttet til New York for en periode, primært for å jobbe med karrieren til artist Jarle Bernhoft. Han var på besøk i Oslo for å ha møter rundt Sivert Høyems kommende plate da han døde.

Han var også manager for Truls Heggero, Samsaya og Emilie Nicolas. Som platedirektør i Virgin, og senere EMI, var Johansen også sentral i suksessene til Lene Marlin, Bertine Zetlitz, Röyksopp, Turbuneger, Marit Larsen og Sondre Lerche.

BISETTES: Per Eirik Johansen, her på et bilde fra 2002. Foto: TERJE BRINGEDAL/VG

Minneord

Dagen dødsfallet ble kjent skrev Sivert Høyem følgende på sin Facebook-side:

«Min kjære venn og manager Per Eirik Johansen døde i natt. Jeg har jobbet sammen med Per Eirik hele karieren min, helt siden han signet Madrugada til Virgin i 1997. Han har alltid vært der, og har betydd enormt mye for meg. Han var en ener på det han holdt på med, en inspirerende sparringspartner og med rette en av Norges mest sagnomsuste platesjefer. Jeg kjente ham som en tvers igjennom snill, omtenksom og god mann. Han var vital, nysgjerrig og inspirerende å være sammen med. Tankene mine går til familien hans. Vi er mange som kommer til å savne ham. s»

Samme dag som Johansen døde kom også meldingen om at en annen markant skikkelse i norsk musikkbransje var gått bort - Tor Milde, i tillegg til forfatter Jon Bing. Sistnevnte bisattes også i dag fra Kampen Kirke i Oslo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder