HOLD DUPPEDITTEN DIN FOR DEM SELV: Lise Fjeldstad synes ikke noe særlig om forslaget for å åpne for bruk av sosiale medier mens teaterforestillinger pågår på Nationaltheatret. Foto: Espen Sjølingstad Hoen, VG
HOLD DUPPEDITTEN DIN FOR DEM SELV: Lise Fjeldstad synes ikke noe særlig om forslaget for å åpne for bruk av sosiale medier mens teaterforestillinger pågår på Nationaltheatret. Foto: Espen Sjølingstad Hoen, VG

Nationaltheatret vil ha teater-tvitring - fikk skuespillere til å rase

Info-sjefen: Vil ikke ødelegge for teateropplevelsen

RAMPELYS

(VG) Nationaltheatret vurderer en egen losje hvor enkeltpersoner kan taste og sende twitter-meldinger fritt. Det får skuespillerveteran Lise Fjeldstad til å reagere kraftig.

Publisert: Oppdatert: 18.01.13 12:20

Amerikanske teatre eksperimenterer allerede med det, og nå kan det bli en realitet på Nationaltheatret også, ifølge NRK Kulturnytt: Egen lojse for folk som vil taste i vei og sende meldinger om hva som foregår på teaterscenen akkurat der og da.

Bloggere, anmeldere eller Twitrere kan altså bli invitert inn i den høytidelige teatervarmen på National. Poenget er ifølge kommunikasjonssjef ved Nationaltheatret Ida Margrete Halvorsen å imøtekomme den digitale hverdagen, og for å få økt markedsføring på nett.

Lise Fjeldstad har stått på Nationaltheatrets scene gjennom årtier. Hun hadde svært lite til overs for det kreative forslaget, da hun fikke høre om det torsdag.

- Er dette en vits? Dette er altså noe de vurderer, sier hun til NRK Kulturnytt og legger til:

- De synes jeg er en fallitterklæring. Håret reiser seg nesten på hodet mitt. Man må kunne sette av to timer for å gå i teatret, har man ikke tid til det får man være hjemme og leke med sine dupeditter, sier divaen.

Hun får støtte av kollega Anne Marie Ottersen.

- Jeg synes det er helt forkastelig. Hvis folk skal holde på med ipoder og iphoner kan de gjøre det et annet sted. Man kommer for å se et teaterstykke! Det høres ut som en ekstemt merkelig idé!

Kommunikasjonssjef Ida Margreta Halvorsen presiserer overfor VG at planene rundt sosiale medier har kommet litt feil ut, og at saken ikke er så «dramatisk» som skuespillerne først fryktet.

- Denne saken har en svært viktig nyanse som gjør hele forskjeller både for publikum og skuespillere. Magien i teatret oppstår i det som skjer mellom scene og sal. Nationaltheatret har derfor totalt forbud mot mobilbruk i salen under forestilling, fordi det forstyrrer denne kollektive opplevelsen for både skuespillere og publikum i scenerommet, sier Halvorsen og fortsetter:

- Det vi arbeider med er å finne måter å tilrettelegge for nettjournalister, proffe bloggere og twitrere, uten at dette ødelegger for denne kollektive opplevelsen. Vi gjør dette på lengre sikt ved å melde inn dette som en av mange behov inn i konsekvensutredningen som er forarbeidene til rehabiliteringen av Nationaltheatret. På kort sikt ser vi på mulige midlertidige løsninger ala avskjermet losje eller lignende, som da ikke er synlig fra salg eller scene og dermed ikke ødelegger teateropplevelsen for de andre. Dette arbeidet er vi i startgropen på og det er for tidlig og si om vi vil lykkes med dette, sier hun.

Her kan du lese mer om