UP&COMING: Selda Ekiz (28) er «Newton»-programleder og stand-up-komiker - med store mål om videre TV-karriere. Foto: Geir Otto Johansen

Her er NRKs nye stjerneskudd

TRONDHEIM (VG) «Newton»-programleder Selda Ekiz (28) omtaler seg som nerd og synes det er stas at Mann har kåret henne til Norges nest mest sexy kvinne.

 • Camilla Norli

Artikkelen er over syv år gammel

Ekiz er smigret av kåringen, men synes de andre jentene er finere.
- Jeg synes jo det er veldig morsomt, men jeg synes ikke jeg ser like fin ut som de andre jentene i den kåringen. De er jo sykt pene, gliser Selda som bare ble slått av Alexandra Joner - og som glatt lot seg overtale av herremagasinet til å bli covergirl på nyåret.

Veldig gøy

- Ja, hvis det er det som skal til for å få flere til å se på «Newton», så, haha.

- Så du hadde ingen motforestillinger mot å ta bilder med Mann?

- Jo da, jeg tenkte veldig mye på reaksjonene, og snakket med søsknene mine, kjæresten min og NRK først. Tipping point var faktisk da kjæresten sa at når jeg blir gammel, så vil det jo være veldig kult å se tilbake på sånne bilder av seg selv som 28-åring, sier Selda som nøt å bli stashet opp.

- Det var veldig gøy, og jeg synes bildene ble søte og classy. Jeg sitter jo ikke og skrever, akkurat. I dag er det så mange som bare fokuserer på dagens outfit, men det går an å ha flere tanker i hodet - og jeg vil jobbe for å profilere vitenskapen selv om jeg stiller opp i Mann, sier Selda.

Får ros av kollega Strømøy

PÅ SPORET AV NOE STORT: NRK-Trøndelag-kollega Tore Strømøy sier at «Selda er den flinkeste vi har her oppe»- og gir noen velmenende råd på veien videre. Foto: Geir Otto Johansen


For hun er en skikkelig nerd. Hun har mastergrad i fysikk fra Universitetet i Bergen og beskriver programlederjobben i «Newton» som drømmejobben.
- Jeg føler jeg allerede har toppet karrieren min, og at jeg er sykt heldig som får jobbe med vitenskap på denne måten, sier Selda som likevel har bestemt seg for at det bare blir et halvår til med «Newton» og NRK på Tyholt i Trondheim.

Lei av avstandsforhold

KOMI-KJÆRESTE: Seldas kjæreste er Gustav Nilsen (38). Han var også med i «71 grader nord, Norges tøffeste kjendis» i vår. Foto: NTB Scanpix

- Jobb er viktig, men kjærligheten betyr mer, ler hun - og forteller at hun er lei av å ha avstandsforhold med komikerkjæresten Gustav Nilsen (38) som bor i Oslo.

- Det kommer til å bli så koselig å flytte sammen. Kanskje vi får en bebis etter hvert også med Gustavs krøller og blå øyne, sier hun der hun sitter i en grell sofa utenfor Tore «På sporet» Strømøys kontor på NRK Tyholt. Ut fra rommet strømmer kjenningsmelodien til «Tore på sporet» - og snart Tore selv.

- Selda er den flinkeste vi har her oppe, skryter han av sin unge kollega. Og klarer ikke la være å gi henne noen råd på veien:

Mange planer

- Du må ikke menge deg med TV 2 og «Idol» og sånn, maner Tore.

- Hvorfor ikke? sier Selda.

- Du må finne på noe for deg selv. Se på meg. Jeg har sagt nei til GP og alt mulig rart opp gjennom. Jeg har bare villet lage mine egne ting, sier Tore som snart er tilbake på skjermen med «Tore på sporet».

PÅ SKJERMEN: Selda Ekiz i rollen som «Newtons»- programleder på NRK. Foto: NRK

Selda ler av formaningene. Hun er selv en habil stand-up-komiker og har mange planer og drømmer. Hun håper på videre karriere på NRK Marienlyst.

- Det hadde vært sykt fett med eget program, selvsagt. Noe talkshowgreier med masse vitenskap som folk syntes det var kult å se på. Jeg vil gjerne drive med formidling av noe, selv om det sikkert hadde vært utrolig gøy å lede «71 grader Nord» eller hatt rollen til Else Kåss Furuseth i «Torsdag kveld fra Nydalen» også, sier Selda.

Spøker med foreldrene

På komikerscenen liker hun å tulle med sine tyrkiske foreldre som flyttet til Norge for 40 år siden.

- Ja, stakkars, jeg karikerer de veldig og spiller på fordommene nordmenn har til tyrkere. Jeg kan for eksempel snakke om at pappa kjøpte mamma for penger, og at mamma er analfabet. Det er jo sånt som folk synes er rart. Mamma synes alt er kjempegøy, mens pappa lurer på om jeg driver gjøn med dem.

- Kommer de og ser på deg?

- Nei, jeg hadde uansett snakket for fort til at de skjønner hva jeg sier. Jeg tror de er mer skeptisk til at jeg har en litt utradisjonell jobb. Søstrene mine er lærer og lege, så da jeg begynte å studere fysikk, hadde de vel sett for seg noe annet enn en TV-jobb.

Men foreldrene er veldig stolte av Selda også - og sitter klistret til TV-en både når «Newton» sendes på søndager og reprisen på lørdager.

Fikk Italia-invitasjon

- De er kjempestolte av meg og søstrene mine. De var fattige landsbybønder i Tyrkia og har på én generasjon blitt medlem av middelklassen her i Norge. Så er vi blitt beviset på at «hard work pays». I tillegg er TV veldig viktig for tyrkere. De gifter seg jo til og med på direkte TV!

Selda ble valgt ut av 200 som søkte på «Newton»-jobben. Programmet er hele 15 år gammelt - og i hovedmålgruppen 8-12 år når de hele fire av fem seere.

Selda begynte å studere fysikk fordi hun hadde sett et program om partikkelfysikk på «Schrødingers katt», hun begynte med stand-up fordi hun var dumpa og ville ta igjen på et vis - og hun søkte «Newton»-jobben fordi noen sa hun burde søke.

Og Gustav ble hun sammen med fordi han spurte om hun ville bli med til Milano.

- Jeg sa ja, og så ble vi sammen. Og så er han jo kjempesjarmerende og definitivt verdt å flytte ned til Oslo for, sier Selda.

Selda er tilbake på skjermen med «Newton» søndag 13. januar.

Mer om

 1. Kultur

Flere artikler

 1. Pluss content

  «Newton»-Selda på DNA-jakt

 2. Selda Ekiz (28) forelsket seg på Facebook

 3. Selda Ekiz’ nye kjæreste bekrefter forholdet: – Vi er veldig forelsket

 4. Pluss content

  Reddet av klovnerollen

 5. Ole Rolfsrud og Selda Ekiz skal friste seere med nysatsing på NRK

Fra andre aviser

 1. – Jeg føler meg norsk, men skjønner ikke hva jeg skal gjøre for å være mer norsk

  Aftenposten
 2. Matematikken vi trenger - og frykter

  Fædrelandsvennen
 3. – Jeg føler meg norsk, men skjønner ikke hva jeg skal gjøre for å være mer norsk

  Bergens Tidende
 4. Sprengstoffet

  Bergens Tidende
 5. Jobber begge for Color Line - nå kan de måtte selge huset.

  Aftenposten
 6. Hun har funnet opp et pulver som hun tror vil forandre livet ditt

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no