FYLLE-TV: Programleder Ole André Sivertsen mener informasjonen TV-programmet «Fylla» gir, veier opp for kontroversen det er å vise fulle mennesker på TV. Her sammen med sine to assistenter, Anders og Espen. Foto: NRK

Deltaker skjenket til 1,6 i promille i NRK-serie

En kvinnelig deltaker i NRK-programmet «Fylla» ble målt til 1,6 i promille under innspillingen. Forsvarlig mener produsenten.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

I kveld er det premiere på den omstridte TV-serien der programleder Ole Andre Sivertsen skjenker en rekke deltakere og dokumenterer resultatet.

Totalt i programmet deltar opptil 100 personer. De blir skjenket med både øl, vin og dram.

En kvinnelig deltaker i kveldens program får promillen målt til 1,6.

- En promille på 1,6 er den høyeste som er målt i programmet, sier produsent i Teddy TV Guro Elstad, som har laget serien for NRK.

I tråd med loven

Elstad forteller at programmet forholdt seg til alkoholloven og utelivsbransjens retningslinjer for skjenking hele tiden.

- Vi sender deltakerne først hjem når rusen er på et forsvarlig nivå, og det lengste noen ble sittende var 4-5 timer. Da gir vi deltagerne mat og drikke til de kommer seg. Noen av deltagerne ble sendt hjem i taxi, mens andre fulgte vi helt hjem, sier Elstad.

Les anmeldelse: På rangel med NRK

En av deltakerne i NRK-serien forteller til VG at han ble servert åtte enheter under innspillingen.

- Etter vi ble skjenket ble vi plassert på madrasser på gulvet i lagerbygningen der det ble spilt inn, sier Mads Christensen (26).

26-åringen synes det var en morsom opplevelse å være med i TV-programmet.

- Å være med på det var veldig spennende. Det blir rart å se det på TV, for jeg vet ikke helt hva jeg har gjort, selv om jeg hadde kontroll. Vi drakk i rundt seks timer, før festen ble avsluttet. Da hadde jeg lyst til å feste videre, men det var ikke aktuelt, sier han.

ALKOHOLPROFESSOR: Ole André Sivertsen (i midten) skjenker frivillige deltakere i studio for å knuse myter om alkohol. Produksjonsselskapet Teddy TV har laget serien for NRK3. Foto: Teddy TV/NRK


En av de andre deltagerne, Fredrik Olsen, forteller at han fikk servert fem til seks drinker med sprit.

- Hvis vi hadde for høy promille, måtte vi bli der en stund. Jeg ble sendt hjem med tog, og følte meg egentlig ikke så full da, sier han.

I kveldens episode er Olsen en del av en test, der målet er å finne ut hvordan man prater og kommuniserer etter noen glass.

Ifølge produsenten fikk ingen av deltakerne i seg for mye alkohol.

- Vi måtte passe på hvor mange enheter vi ga over en gitt tidsperiode. Vi skjenket deltagerne på en forsvarlig måte, forholdt oss til skjenkeloven og hadde medisinsk personell tilstede i studio, sier Elstad.

- Kontroversielt tema

Programleder Ole André Sivertsen (42) sier at deltakerne ble tatt ut av programmet fordi de ble for beruset.

- I den delen av programmet hvor vi gir deltakerne alkohol, forekom det et par ganger at vi tok ut deltakere fordi vi syntes de nærmet seg grensen for påvirkning som vi hadde satt på forhånd. Alle deltagerne ble etter innspilling tatt hånd om til promillen var tilnærmet ute av kroppen. Deretter ordnet vi transport hjem, forteller programlederen.

VGTV: Slik reagerte spillerne på «fyllesjakk»

Sivertsen mener informasjonen programmet gir, veier opp for kontroversen det er å vise fulle mennesker på TV. Han sier programmet bevisst ikke har gått inn på om alkohol er en bra eller dårlig ting.

- Vi vet at det er et kontroversielt tema, og vi skal ikke løse verdensproblemer med programmet. Hverken TV-serien eller boka tar stilling til om alkohol er en bra eller dårlig ting. Det er aldri skadelig med fakta, dette gjelder alt - også alkohol.

Programlederen vil ikke antyde antall enheter som ble servert og mener det ikke er relevant for promillen.

- Det er en vurdering av hvor beruset vedkommende er. Derfor blir det veldig feil om jeg skal si antall enheter uten at det blir satt i sammenheng med over hvilken tidsperiode enhetene er servert og i forhold til personens vekt og størrelse.

- Hva er den høyeste promillen som ble målt i programmet?

- Det har vi bestemt å holde for oss selv - ikke fordi det var spesielt høye promiller, men for å beskytte deltakerne.Det faktum at vi tok ut en jente med oppgitt promille 1,6 i program 1 er betegnende for hvordan dette ble håndhevet, sier Sivertsen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder