HEIR PÅ DE SOM TRENGER DET MEST: Rebekka Nøkling og Anbjørg Sætre Håtun mener folk som sliter med sykdom ofte kjemper en usynlig kamp bak lukkede dører. Foto: Livslystportalen
HEIR PÅ DE SOM TRENGER DET MEST: Rebekka Nøkling og Anbjørg Sætre Håtun mener folk som sliter med sykdom ofte kjemper en usynlig kamp bak lukkede dører. Foto: Livslystportalen

Sætre Håtun til venninnen: - Fortsett å formidle det jeg står for - om ikke forsvinner jeg

RAMPELYS

Rebekka Nøkling (43) lovte avdøde Anbjørg Sætre Håtun (41) én ting før hun gikk bort. Det var å fortsette å vise hva hun sto for - livslyst og håp.

Publisert: Oppdatert: 22.01.14 09:18

Nøkling og Sætre Håtun var nære venner og kolleger i mange år. Sammen startet de Livslystportalen - et firma som hadde som mål å applaudere frem mennesker i motgang.

I en av de siste samtalene venninnene hadde sammen lovet Nøkling å fortsette å formidle budskapet de sammen sto for.

- Vi snakket mye sammen om natten, fordi hun ikke fikk sove. Hun var veldig opptatt av at jeg ikke måtte gi opp. «Du må fortsette å formidle det jeg står for om ikke forsvinner jeg», sa hun. Det siste jeg lovte Anbjørg var nettopp dette - det å jobbe mot firmaets visjon. Vise andre hvordan de finner livslyst i tunge tider, gi håp og inspirere andre til å fortsette selv om det møter motgang, forklarer Nøkling til VG.

Så hele menneske

Relasjonen mellom Sætre Håtun og Nøkling startet på arbeidsplassen i 2004 og gikk sømløst over til å bli et nært vennskap. Nøkling beskriver venninnen som en kjærlighetsgudinne - en kvinne full av liv.

- Hun var helt fantastisk! Hun var først og fremst gift med Jon, men hun var partneren min. Hun er kjærlighetsgudinnen våres, men også til folk flest. Selv om det var hundrevis av folk til stede i forbindelse med et foredrag tok hun seg tid. Hun turte å se folk som hadde det vondt - hun så hele menneske. Det er det jeg hele tiden vil beundre henne for, fortsetter Nøkling.

LES VG HELGS SISTE PORTRETT AV ANBJØRG SÆTRE HÅTUN HER .

Fikk folk til å lytte

Gründeren trekker også frem Sætre Håtuns evne til å sette ord på sine følelser. Hun er overbevist om at Håtun Sætres evner til å dele sine innerste tanker var det som gjorde at mange lot seg fascinere av henne. Det var en av hennes største gaver.

Send din siste hilsen til Anbjørg her

- Det å tørre å være personlig lærte jeg av henne. «Så lenge du har et ekte budskap treffer du folk på en helt spesiell måte», sa hun. Anbjørg fikk alle til å føle at hun var deres beste venninne, og folk stoppet opp og lyttet til budskapet hennes. Ved å sette ord på det alle føler klarte hun å få folk til ikke å føle seg alene. Selv om Anbjørg er borte, må jeg fortsette vise frem det hun har lært oss, sier hun.

Snakket om følelser

Nøkling, som selv fikk brystkreft da hun var 19 år, beskriver seg selv og partneren som to gamle ringrever i mestringslandskapet. Sammen var de overbevist om at mennesker som møter motgang kan gjøre situasjonen de er i bedre.

- Vi kan ikke trylle eller ta vekk det urettferdige i livet, men vi kan gjøre det bedre. Den siste tiden snakket vi mest om gode minner og følelser, og så visualiserte vi frem godfølelsen, akkurat slik som toppidrettsutøvere gjør. Hun delte mye av dette i sosiale medier. Hun la ut bilder av seg selv i fargerike klær, viste frem sin sterke kjærlighet til Jon og sine venner, og det hjalp henne å visualisere de minnene, forklarer Nøkling.

Det siste julemåltidet

2. juledag delte Sætre Håtun en bildemontasje som viser henne i lystig lag med nær familie. Under bildet takker hun livet for å ha skjenket henne en så nydelig familie. Hun hyller også måltidet hun fikk servert på juleaften: «Dette er et måltid det til og med kommer å gå gjetord om i himmelen!», skrev hun under bildet.

- Selv om Anbjørg hviler nå, kommer hun til å være her for alltid - halvparten av ordene jeg sier i mine foredrag og kurs og nå også med media er hennes ord. Når man brenner for et så sterkt budskap som Anbjørg gjør, så er det udødelig. Nå må jeg vise det hun har lært meg. Folk som har opplevd tøffe ting trenger håp, og det er Anbjørg den beste metaforen og symbolet på, sier Nøkling.

Her kan du lese mer om