ANSIKT TIL NAVNENE: Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson fikk hovedrollene da Harry Potter-suksessen ble filmatisert.
ANSIKT TIL NAVNENE: Daniel Radcliffe, Rupert Grint og Emma Watson fikk hovedrollene da Harry Potter-suksessen ble filmatisert. Foto: Norsk filmdistribusjon

Harry Potter: Vil eventyret ingen ende ta?

RAMPELYS

«Harry er ferdig nå», har J.K. Rowling sagt. Men Potter-eventyret vil nok fortsette – med eller uten skaperen av fenomenet.

Publisert:

I 1990 satt Rowling på et fullstappet tog fra Manchester til London da ideen om Harry Potter plutselig dukket opp i hodet hennes.

«Jeg har skrevet nesten kontinuerlig siden jeg var seks år gammel, men jeg har aldri blitt så girene på en idé tidligere. Jeg satt og tenkte i fire timer, og alle detaljene kom til meg, og denne skranglete, svarthårede, bebrillede gutten, som ikke visste at han var trollmann, ble mer og mer ekte for meg», har hun selv beskrevet.

Nesten 20 år er gått siden den første boken om den unge trollmannen ble utgitt. I disse dager er han igjen aktuell, men denne gang som et teaterstykke og en bok basert på dette.

På én uke ble også boken årets mestselgende i Storbritannia med 847.886 solgte eksemplarer, som sendte boken rett til topps på de britiske boklistene.

Les også: Ble årets mestselgende bok

To uker etter at manuset til teaterstykket ble sluppet i bokform annonserte J.K. Roewling flere historier i magiverdenen - denne gang i form av tre korte e-bøker, skriver Time.

Allerede dager etter at salget av «Harry Potter and the Cursed Child» begynte i Norge nærmet både Norli og Ark seg utsolgt.

– Vi fikk heldigvis påfyll av bøker i går, men nå er distributøren vår i England utsolgt også. Det ser ut til at de får flere bøker i slutten av uken, og vi har daglig kontakt med dem, forteller Marit Grue, kategorisjef for skjønnlitteratur i Ark.

Norli kategoriserte boken som en bestselger, og kjøpte inn eksemplarer i toppsjiktet, likevel er det ikke nok.

– Selv ni år etter klarer Harry Potter fansen og skape furore, mener butikkens Gine Jonassen.

Selv om det kunne se ut til at det med en ny bok og et teaterstykke var starten på en ny fase i serien, har J.K. Rowling vært klar i sin sak: «Nei. Harry er ferdig nå.»

Likevel – siden den første boken ble utgitt i 1997 har Harry Potter blitt så mye mer enn de åtte bøkene J.K. Rowling først skrev.

Les også: Nå kan du dra på julebord på Galtvort

Klassikerne

26. juni 1997 ble starten på suksessen vi i dag kjenner som «Harry Potter». Den første boken i serien, «Harry Potter og de vises stein» ble sluppet i Storbritannia, og den ble senere utgitt i en rekke andre land. I boken møter vi Harry Potter for første gang, og vi får være med idet han innser at han ikke er noen vanlig gutt. Han er trollmann, og begynner dermed på Galtvort høyere skole for hekseri og trolldom. Vi følger Harry gjennom hans første skoleår, gjennom vennskapet med Ronny Wiltersen og Hermine Grang.

«Harry Potter og Mysteriekammeret» tar for seg Harry og vennenes andre år på Galtvort hvor de finner et sagnomsust hemmelig rom på skolen, hvor Salazar Smygard gjemte et uhyre som skulle rense skolen for alle som var uverdige til å lære magi.

«Harry Potter og fangen fra Azkaban» er den tredje boken i serien, og kom året etter bok nummer to. Her møter vi for første gang Sirius Svaart, «Fangen fra Azkaban», som viser seg å være Harrys gudfar. Harry og vennene møter både desperanter, animaguser og trollmannen som sto bak Harrys foreldres død.

Husker du? Dette «Harry Potter»-drapet angrer J.K Rowling på

Tradisjonen tro starter den fjerde boken «Harry Potter og ildbegeret» sommeren før Harry skal begynne på sitt neste år på Galtvort, men denne gangen tar en stor del av handlingen plass i sommerferien på rumpeldunk-VM.

«Harry Potter og Føniksordenen» fortsetter der den forrige slapp, hvor Harry var vitne til den onde fyrsts Voldemorts gjenoppstandelse. Han frykter at det bare er et spørsmål om tid før trollmannen annonserer sin tilbakekomst for verden. Harry får sitt første møte med Føniksordenen, en organisert gruppe trollmenn som jobbet mot Voldemort.

«Harry Potter og Halvblodsprinsen» kom i 2005, og boken forbereder leseren på hans siste kamper mot Voldemort. Fyrst Voldemort og hans tilhengere begynner å handle åpenlyst, noe som fører til kaos i Storbritannia, og Harry mister en god venn.

«Harry Potter og dødstalismanene» er den syvende og siste boken i serien om trollmannslærlingen. Den kom ut ti år etter at den første boken kom, og tar for seg Harrys siste flukt fra Voldemort og hans dødssetere.

Så du denne? Potter tilbake med Pokémon Go-aktig spill?

Spin-offene

Filmene

Noen år etter at den første boken i serien kom, fikk verden et ansikt på Harry Potter. Da kom den første filmatiseringen i serien med Daniel Radcliffe i hovedrollen som trollmannslærlingen. I årene som fulgte ble samtlige av de syv bøkene om Harry Potter filmatisert, den siste, «Harry Potter og dødstalismanene» ble imidlertid delt i to filmer, og den siste hadde premiere i juli 2011.

Ny filmserie

I november vises J.K. Rowlings manusforfatterdebut for verden når «Fabeldyr og hvor de er å finne» har premiere på kino. Filmen er inspirert av forfatterens bok med samme navn, og vil være første del av en trilogi. Den første filmen tar for seg Newt Scamander som spesialiserer seg på magiske dyr og reiser rundt i trollmennenes verden for å dokumentere dem. Blant skuespillerne med i filmen er Eddie Redmayne, Ezra Miller og Colin Farrell.

Så du denne? Næmen, er det ikke… Jonas Potter?

Spill

Siden Harry Potter først så dagens lys har det kommet en rekke video- og dataspill om. Åtte av dem har handlingen lagt til de ulike filmene, og det er også kommet spin-off-spill. Det har også kommet en rekke brettspill, som «Cluedo: Harry Potter Edition» og «Scene It? Harry Potter», i tillegg en rekke Lego-utgivelser inspirert av Harry Potter og hans magiske verden.

Fornøyelsesparker

Etter suksessen til bøkene og filmene har det også blitt mulig for fansen å få tilgang til det magiske universet. I 2010 åpnet «The Wizarding World og Harry Potter» i Orlando i Florida, og seks år senere åpnet Warner Brothers og Universal park nummer to i Los Angeles’ Universal Studios. Det finnes også Harry Potter-park i Osaka, Japan og studioet i Storbritannia, hvor filmene om den unge trollmannen ble spilt inn, kan besøkes.

Teater

J.K. Rowlings helt, Harry Potter, gjør et solid comeback når teaterstykket «Harry Potter and The Cursed Child» hadde premiere i London i slutten av juli. Stykket ble hyllet av britiske kritikere, og blir kalt alt fra en «triumf» til «et av de mest innflytelsesrike teaterstykkene i dette århundret».

Ettersom mange ikke har mulighet til å se stykket, trykket de også «Harry Potter and The Cursed Child» som bok. I Oslo er bokhandlene nesten utsolgt allerede – til tross for at de nettopp har fått inn ny levering.

Her kan du lese mer om