KUNSTNER-MUSKLER: Hariton Pushwagner markerte sitt 75-årsjubileum med sju større separatutstillinger. Her på Soli Brug Galleri i Østfold, der han solgte for 6,3 millioner kroner i løpet av én uke. Foto:Frode Hansen,VG

Pushwagner med sommersalg for 27 millioner

Siden han åpnet sin jubileumsutstilling i mai har kunstneren Pushwagner solgt bilder for over 27 millioner kroner.

  • NTB
  • Sofie Braseth
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hariton Pushwagner markerte sitt 75-årsjubileum med sju større separatutstillinger i Norge. Totalt har han solgt grafikk og malerier for 27,2 millioner kroner siden slutten av mai, skriver Dagens Næringsliv.

Bare i løpet av én uke på Soli Brug Galleri ble hans fargesterke grafikk og malerier solgt for 6,3 millioner kroner.

Dette er imidlertid ikke første gang Pushwagner får oppmerksomhet for høye salgstall. I 2014 mente enkelte at 75-åringen måtte ha satt norgesrekord, etter å ha solgt for 13 millioner under en utstilling i Oslo.

NYTT MALERI: Pushwagners maleri «Lady Blue» ble solgt for 600 000 kroner på Soli Brug Galleri. Foto:SOLI BRUG,

– Helt vilt

Stefan Stray ivaretar og organiserer karrieren til Pushwagner. Etter millionuken på Soli Brug Galleri i august sa Stray til VG at hovedpersonen var overrasket og overveldet.

– Det er helt vilt. Voldsomt, sa Stray.

Han bemerket at mange gallerister sier at Pushwagner trekker et nytt publikum som de ikke har sett tidligere.

Slo gjennom som 68-åring

Pushwagner, som egentlig heter Terje Brofos, regnes som en av Norges mest profilerte samtidskunstnere. Han fikk sitt store gjennombrudd i 2008 da han stilte ut på samtidsbiennalene i Berlin og Sydney.

VG+: Pushwagner: «Tenker at hver dag kan være den siste»(krever innlogging)

I 2011 kom dokumentaren «Pushwagner», en film VGs anmelder mente etterlatte «haugevis av spørsmål». Selv om produsenten av Pushwagner-filmen kalte første opptaksdag sitt verste mareritt hittil i karrieren endte dokumentaren opp med terningkast fem. Les anmeldelsen her.

I 2014 var Pushwagner en av de mest velstående i den norske kunst-andedammen. Ut fra de ferskeste salgstallene å dømme forsvinner neppe 75-åringen ut fra den oversikten med det første.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder