- GIKK FOR LANGT: Pressens faglige utvalg mener P3-Mina gikk for langt da hun hetset Frp-politiker Terje Søviknes. Foto: Øyvind Nordahl Næss

P3-Mina felt for Søviknes-hets

(VG Nett) P3s omstridte programleder Mina Hadjian får kraftig refs av Pressens faglige utvalg (PFU) for å ha hetset Os-ordfører Terje Søviknes (FrP) på direkten.

Camilla Ryste
ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Det var en enstemmig avgjørelse fra PFU, som felte NRK på fem punkter i dag.

- NRK ble felt på flere punkter enn de fire andre kjennelsene til sammen i denne saken. Dette er et godt eksempel på hvordan slik uhøytidelig journalistikk ikke skal gjøres, sier generalsekretær i norsk presseforbund, Per Edgar Kokkvold til NTB.

Det var 9. januar i år Mina skjelte ut Frp-politikeren, for deretter å ringe han opp på direkten. I dag fikk Søviknes medhold i sin klage til PFU.

Hadjian sa blant annet at Søviknes «har tvunget seg på en mye yngre partikollega», og at «han slipper å sitte i fengsel for forbrytelsene sine (...) han skulle vært bak lås og slå».

Søviknes reagerte spesielt på at han blir beskyldt for å være kriminell, for han ble aldri siktet etter at han i 2001 hadde hatt sex med en 16 år gammel jente på ungdomsorganisasjonens landsmøte.

Beklaget

Søviknes reagerte kraftig på programmet, og klaget NRK inn for PFU.

Ifølge PFUs kjennelse har Mina brutt med Vær varsomplakatens punkter om å gjøre premissene klare for intervjuobjektet, respekt for menneskers privatliv og overdrivelse av tittel/ingress i forhold til hva man har dekning for, skriver Dagbladet.no.

NRK sier til Dagbladet.no at fellelsen i PFU ikke kommer som noen overraskelse.

- Vi har allerede beklaget denne saken selv, og tatt de redaksjonelle grepene vi mente var nødvendig i forhold til å holde oss innenfor det presseetiske rammeverket, sier programsjef Bjørn Stuevold.

- Holder ikke

Søviknes selv sier til Dagbladet at han synes overtrampet er så stort at det ikke holder med en beklagelse fra NRK.

- Jeg har opplevd mye i media, men dette er egentlig det verste. Mina-intervjuet skiller seg ut, det er en helt annen form for journalistikk enn alt annet jeg har vært utsatt for, i den grad man kan kalle det journalistikk i det hele tatt, sier Frp-politikeren.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder