Her drar dronning Sonja og kong Harald til bryllupet

FESTKLARE: Slik har kong Harald og dronning Sonja kledd seg for dagens prinsebryllup. Foto: Fredrik Solstad/VG

Dronning Sonjas antrekk vakte oppsikt: - Symboliserer den onde kvinnen

LONDON/OSLO (VG Nett) Dronning Sonja har valgt rød kjole til prinsebryllupet, det får enkelte moteeksperter til å steile.

Artikkelen er over åtte år gammel

Ved 10-tiden fredag morgen dro det norske kongeparet fra den norske ambassaderesidensen i London, med kurs for Westminster Abbey - der de første gjestene allerede har begynt å ankomme.

LIVE: SE VGTVs direktesending her!

Dronning Sonja vakte oppsikt med sitt antrekk. Hvit kåpe og hvit hatt - over en rød kjole.

- Tradisjonen fra gammelt av, skal gjestene avstå i et bryllup fra å bruke helhvitt, rødt eller svart. Det at hun velger å gå med hvit kåpe, hvit hatt og hvit veske, er uvanlig. Det er ofte ment at rød kjole kan ta oppmerksomheten fra bruden, sier minMotes Silje Pedersen til VG Nett.

- Er dette en skandale?

- Vi lever i 2011. Man trenger ikke følge alle de reglene som var fra gammelt av, i dag. Samtidig mener jeg det å komme i et såpass hvitt antrekk, kan sette bruden i bakgrunnen, mener Pedersen.

- Kontroversielt lenge

Rød kjole i bryllup og sosietetsliv har vært kontroversielt lenge, sier Lisy de Rohan Birkeland, kostymedesigner og trendarbeider i NRK.

Det var filmen «Jezebel» fra 1938 med Bette Davies som for alvor etablerte tabuen om rødt i selskapslivet.

- Det henviste til den onde kvinnen og gjorde det vanskelig å bruke rød kjole i selskapslivet i mange år. Å bruke rødt ble et vink til det skandalløse, sier Lisy de Rohan Birkeland.

Det var den italienske designeren Valentino som gjorde det stuerent å bruke rødt i sosietetslivet igjen.

- Hans avskjedsvisning for to år siden ble en hyllest til den røde kjolen igjen. Valentino er alle sosietetskvinners designer og dermed ble den røde kjolen igjen godkjent og etablert i selskapslivet, sier Lisy de Rohan Birkeland.

LIVE: SE VGTVs direktesending her!

Ankom hver for seg

Dronning Sonja og kong Harald ankom London hver for seg torsdag ettermiddag. Senere på kvelden deltok det norske kongeparet på velkomstfesten på luksuriøse Mandarin Oriental, der over 100 kongelige var invitert til fest dagen før dagen.

(Saken fortsetter under bildet)

KJENDISER: David og Victoria Beckham har ankommet Westminster Abbey. - De har aldri sett bedre ut, mener minMotes Silje Pedersen. Foto: Reuters

- Jeg gleder meg mest til vielsen, sa kong Harald, da kongeparet snakket til pressen torsdag ettermiddag.

VGTV: Slik blir drømmebryllupet

Dronning Sonja kom med følgende råd til Kate Middleton:

- Hun må være seg selv, noe annet nytter ikke!

Eksklusiv

Den norske ambassadørresidensen ligger i supergaten Kensington Palace Gardens, bedre kjent som Billionaires row, storbyens mest eksklusive adresse.

VGTV: Helsprø norske venninner på ellevill bryllupsjakt

Kongefamilien har sin egen leilighet i husets toppetasjer, som de bruker når de besøker London.

Gatenavnet skyldes at den ligges vis a vis Kensington Palace, hvor Diana bodde, mens den sørlige strekningen av gaten heter Palace Green.

Milliardverdi

Totalt er det kun litt over 20 luksushus, mange av dem ambassader eller ambassadørresidenser.
Flere av eiendommene eies av russiske magnater, mens den indiske stålmagnaten Lakshmi Mittal, ifølge Forbes god for ca. 140 milliarder, eier gatens dyreste eiendommer.

I tillegg til to seksjoner nederst i gaten, bor han selv i det britisk presse kalle «Taj Mittal», et hjem kjøpt for 570 millioner norske kroner i 2004 - da verdens dyreste hjem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder