Märtha og Ari skilles

Märtha: – Usigelig trist

Kongen og dronningen: – Vi er glade i Ari

Prinsesse Märtha Louise (44) og Ari Behn (43) går hver til sitt etter 14 års ekteskap.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Prinsesse Märtha Louise er nummer fire i arverekken til den norske tronen. De to giftet seg 24. mai 2002 i Nidarosdomen.

De to har de tre barna Maud Angelica (13), Leah Isadora (11) og Emma Tallulah (7) sammen. De vil ha delt omsorg for sine tre barn, skriver Kongehuset i en pressemelding.

– Livet går ikke på skinner. Det har både Ari og jeg erfart, sier prinsesse Märtha Louise i pressemeldingen og fortsetter:
– Men aller tydeligst blir det nå, når livet har gjort noen krumspring vi aldri hadde sett for oss. I disse dager går nemlig vi to fra hverandre. Vi avslutter ekteskapet, men forblir sammen i foreldreskapet.
Svensk hoffreporter: – Ikke overrasket
Aris mor: - Det føles trist og uvirkelig

Det var i 2001 det først ble kjent at Ari Behn var en «nær venn» av Märtha Louise. De to viste seg senest sammen offentlig i juni da de deltok i jubileumsfeiringen av kongeparets signingsdag.

– Usigelig trist

Märtha Louise skriver videre i pressemeldingen at hun og Ari har prøvd å få forholdet til å fungere i «lang tid».

– Det er usigelig trist for oss begge å oppdage at veien videre ikke går sammen på den måten den pleide. Vi har som så mange andre vokst fra hverandre – til steder vi ikke lenger møtes som vi gjorde før. Det er forferdelig å oppleve at det ikke er noe mer vi kan gjøre. At vi har prøvd alt over lang tid, og at vi likevel ikke kan møtes der vi gjorde før, gjør det umulig for oss å fortsette, sier prinsessen og fortsetter:

LYKKEN BRAST: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn giftet seg i Nidarosdomen i Trondheim i 2002. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Vi føler skyld fordi vi ikke lenger klarer å skape den trygge felles havnen barna våre fortjener. Men vi håper og tror at vi skal klare å holde fast på vennskapet gjennom det som nå ligger foran oss.
Hun legger til:

– Vi ber om og håper at vi får ro i denne sårbare prosessen. Barna trenger tid til å fordøye, sørge og finne nytt fotfeste – hver og en for seg. Vi er bare mennesker vi òg.

Ifølge Kongehusets offisielle program, har prinsesse Märtha Louise ingen offisielle oppdrag i den kommende tiden.

Kongen og dronningen har også kommentert bruddet i pressemeldingen.

– Det er mange som berøres når et ekteskap går i oppløsning, sier Deres Majesteter Kongen og Dronningen. Det er vondt og trist – også for oss som står rundt. Vi er glade i Ari og er takknemlige for alt vi som familie har opplevd sammen. Vi vil ha et godt forhold til Ari også i fremtiden.

Märtha og Ari i januar: – Opplevde at vi kanskje ikke kunne være sammen

Redde for ekstra belastning

Märtha Louise og Ari Behn har tidligere fortalt at de var redd for at forholdet deres skulle bli en ekstra belastning for kongehuset, da det på tiden de møttes allerede blåste kraftig rundt kronprins Haakon og Mette-Marit i pressen.

– Vi opplevde en periode at vi kanskje ikke kunne være sammen. At vi måtte vente, at vi måtte gjøre det samme som foreldrene til Märtha gjorde, sa Ari Behn i NRK-programmet «Konge og Dronning i 25 år» tidligere i år.

Märtha Louise og Ari Behn flyttet til London med barna i 2012. I 2014 ble det kjent at familien på fem flyttet hjem til Lommedalen igjen.

Prinsessen blir boende i Lommedalen. Prinsessen beholder også familieeiendommen «Bloksbjerg» på Hankø. Begge eiendommene er hennes særeie. Ari Behn vil bosette seg i barnas nærområde, ifølge pressemeldingen.

VG har vært i kontakt med slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen som ikke ønsker å kommentere utover det som står i pressemeldingen.

I et intervju med Aftenposten som ble publisert i juli i år, skriver Aftenposten at «man kan unnskyldes for å tro at Ari helst vil bo steder hvor han kan være Ari og ikke Ari Behn, mannen til Märtha Louise. Men det vinker han bort». Behn sier til avisen at han ikke vil snakke om «familiegreier».

– Det er klart at det er absurd å leve i en slik situasjon, men jeg trenger mer tid før jeg kan si noe om det, sa han til avisen.

SKILLES: Martha Louise og Ari Behn under prinsesse Madeleine og Christopher O'Neills bryllup i 2013. Foto: Jonathan Nackstrand Afp

Hver sine karrierer

Sammen har Ari Behn og Märtha Louise gitt ut kjærlighetsboken «Fra hjerte til hjerte». Boken ble gitt ut i 2002 og i boken forteller Märtha Louise om tiden rundt bryllupet. Märtha Louise ga i 2014 ut boken «Stemmen eller støyen», sammen med Elisabeth Nordeng. I boken tar prinsessen opp at det er viktig å være sann mot seg selv og vise hvem man virkelig er.

Selvutviklingsskolen Soulspring, bedre kjent som Engleskolen, har vært gjenstand for stor medieoppmerksomhet. Kurstilbudet og senteret ble startet i 2007 av Märtha Louise og Elisabeth Nordeng under navnet Astarte Education.

Flere mente da at prinsessen har utnyttet tittelen sin for å skape oppmerksomhet rundt sitt arbeid. Dette avviste hun overfor VG, og fortalte at det var uaktuelt å kvitte seg med prinsessetittelen.

– Hvis jeg plutselig skal kutte bort hele den delen, så sier jeg til alle at de skal være seg selv helt og fullt, men ikke hvis du er prinsesse. For meg er det helt naturlig å være den jeg er og jeg føler ikke at det er noe motstridende, sa hun til VG i 2014.

ARIs SKRIVESTUE: I skrivestuen i Lommedalen har Ari Behn tilbrakt mange timer. Dette bildet er fra 2009. Foto: Frode Hansen VG

Behn skriver bøker

Ari Behn har jobbet som forfatter, og har den siste tiden høstet lovord fra USA. Han ga ut sin debutbok «Trist som faen» i 1999 og ifølge forleggeren var boken en kjempesuksess. Det første opplaget ble utsolgt på under én uke, ifølge forlaget.

Senere har han totalt gitt ut tre novellesamlinger, sist «Tiger i hagen» som ble utgitt i 2015, til terningkast 4 fra VGs anmelder. Boken inneholder 11 fortellinger, der Behn skriver om en kongelig hverdag i London.

I et VG-intervju om boken fortalte Behn at han går «ut og inn» av den privilegerte tilværelsen, og at han tidvis lever to liv.

– Jeg lærte mye om det å leve to liv i da jeg vokste opp. Mine foreldre ble skilt, det var en vanskelig situasjon – og jeg bodde vekselvis i to hjem. Det ble en hårfin balanse og det er en lærdom jeg drar nytte av nå også, sa Ari Behn i oktober 2015.Kommersielt samarbeid: Rabattkoder