VGs filmanmelder: - Utrolig sterkt

STJERNETRIO: Benedict Cumberbatch er for tiden aktuell som dragen Smaug (stemmen) i «Hobbiten» og som Sherlock Holmes i sesong tre av «Sherlock». Nå spiller han Alan Turing i norske Morten Tyldums (store bildet) nye film. Det gjør også superstjernen Keira Knightley. Foto: Getty Images/Pa Photos

Norskregissert film er Oscar-favoritt i 2015

Kun én dag etter årets prisutdeling er Morten Tyldums stjernespekkede «The Imitation Game», blitt en het kandidat til den aller gjeveste Oscar-prisen.

 • Sofia Storhaug

Artikkelen er over seks år gammel

Det er det amerikanske bransjebladet The Hollywood Reporter, som har laget liste over hvilke filmer, i kategorien beste film, de tror blir nominert til Oscar i 2015.

Her er Tyldum i selskap med Angelina Jolie, Meryl Streep og Tim Burton, for å nevne noen.

VG + Morten Tyldums nye liv i Hollywood

«Det er en grunn til at Harvey Weinstein blar opp 49 millioner kroner for dette krigsdramaet fra Berlin», skriver magasinet.

Sterkt

Ikke overraskende, ifølge VGs filmanmelder Øystein David Johansen:

- Dette er utrolig sterkt, men ikke overraskende egentlig. Når selveste Harvey Weinstein blar opp penger for filmen, tyder det på at det ikke er noe «rett-på-dvd»-materiale Tyldum har laget.

«The Imitation Game» omhandler Alan Turing, det britiske datageniet som under 2. verdenskrig knakk tyskernes «Enigma»-koder.

Alan Turings skjebne var dramatisk. Hans innsats under krigen var betydningsfull, men etter krigen ble han straffeforfulgt på grunn av sin homofile legning. Han ble tvangsmedisinert, og begikk selvmord som 41-åring i 1954. I 2009 beklaget britiske myndigheter måten de hadde behandlet ham på. Lille julaften i fjor ble Turing offisielt benådet av dronning Elizabeth.

De britiske skuespillerne, Benedict Cumberbatch og Keira Knightley, er tildelt hovedrollene i krigsdramaet. De to er også kalt Englands heteste filmduo.

Førstnevnte er Norges-aktuell i serien «Sherlock» på NRK1. Den populære briten kan også oppleves som stemmen til dragen Smaug i den siste Hobbiten-filmen.

Kvalitet fremfor kvantitet

- «Hodejegerne» ble Tyldums gjennombrudd som åpnet mange dører for Tyldum utenlands. Men i stedet for å hoppe på første og beste tog i Hollywood, har han nøye vurdert de mange manusene han har blitt tilsendt før han har slått til. Lurt, og så sikrer han seg skuespillerverdenens kanskje aller heiteste navn akkurat nå, Benedict Cumberbatch, til hovedrollen. Dette blir et veldig spennende år!

Tyldum har i et tidligere intervju med VG, fortalt at skuespillerne gjør en formidabel jobb som hovedrolleinnehavere.
- Benedict er en gudbenådet skuespiller, krevende og kreativ. Både han og Keira Knightley gjør en fantastisk jobb i «The Imitation Game», sier Morten Tyldum.

Under den glamorøse prisutdelingen natt til mandag i år, var det slavedramaet «12 Years A Slave» som stakk av med prisen for «beste film».

Mer om

 1. Hollywood

Flere artikler

 1. Norsk regissør åpner filmfestival

 2. «The Imitation Game» nominert til ni priser – fikk ingen

 3. Pluss content

  Med ett ble Morten Tyldum en brennhet Hollywood-regissør

 4. Morten Tyldum vant Hollywood-pris

 5. Pluss content

  «The Imitation Game»-stjernen hyller sin norske regissør

Fra andre aviser

 1. Filmmogul kjøper Tyldum-film

  Aftenposten
 2. Prestisjetung filmpris til bergensk regissør

  Bergens Tidende
 3. Morten Tyldum vant prestisjepris i natt

  Aftenposten
 4. Prestisjetung filmpris til norsk regissør

  Fædrelandsvennen
 5. Tyldum kan bli første norske regissør med Oscar-nominasjon

  Bergens Tidende
 6. Morten Tyldum kan bli første nordmann som Oscar-nomineres for beste regi

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder