BEÆRET ANGELINA: Angelina Jolie ble i går utnevnt til britisk Dame - tilsvarende Ridder - av den britiske dronngen - og ærestittelen overlevert av utenriksministeren William Hague. Foto:Lefteris Pitarakis,Ap

Angelina får ærestittel for kampen mot voldtekt

Hollywoodstjernen og sexsymbolet Angelina Jolie (39) er blitt hedret av Dronning Elizabeth II  for sin innsats i kampen mot voldtekt som våpen i krig.

 • Harald Vikøyr

Artikkelen er over fem år gammel

På lerretet bekjemper hun fiender iført tettsittende kamputstyr - med skytevåpen, pisk og karatespark. Men i sin fritid har hun utført et mangeårig arbeid for å bekjempe voldtekt som våpen i forbindelse med krigshandlinger. Det er dette internasjonale arbeidet hun nå blir hedret for.

Ærestituleringen vakte stor oppsikt da den ble kjent i går - det er ikke hvert år at en amerikansk statsborger mottar en slik britisk ærestittel.

KAMP MOT VOLDTEKT: Her ankommer Angelina Jolie konferansen mot voldtekt i krig sammen med sin minst like berømte partner - Brad Pitt. Foto:Lefteris Pitarakis,Ap

«Dame» er det kvinnelige motstykket til riddertittelen «Sir» - og Jolie blir gitt utmerkelsen for sitt arbeid med å bekjempe seksuell vold i krigssoner. Fordi hun ikke er britisk statsborger, kan hun ikke titulere seg Dame. Det er som spesialutsending for FN at Angelina Jolie har utmerket seg i bekjempelse av voldtekt som våpen i krig.

Konferanse om voldtekt

Det var den britiske utenriksministeren William Hague som foresto selve handlingen - ifølge britiske Daily Mail en nokså starstruck minister. Han og Jolie hadde arbeidet sammen hele uken i London - i forbindelse med en voldtektskonferanse.

Utenriksministeren sa under tildelingen at hun fortjente den, fordi hun har betydd en forskjell og oppnådd varige resultater. Han sikter da til kampanjen «Preventing Sexual Violence Initiative», som ble iverksatt i 2012.

Irske Bob Geldof i 1985

Angelina Jolie uttalte til dette:

- Å motta en ærestittel for utenrikspolitikk betyr mye for meg, for det er nettopp dette jeg ønsker å bruke mitt arbeidsliv til.

Hennes fulle tittel blir nå i britisk sammenheng: Honorary Dame Commander of the Most Distinguished Order of Saint Michael and Saint George.

Tittelen gis til personer som gjør en «ekstraordinær eller ikke-militær gjerning i et annet land».

Ut over æren og statusen er det ikke knyttet direkte privilegier til disse titlene.

Flere artikler

 1. Storstilt dronningmøte

 2. Jolie kjemper mot bruk av voldtekt som våpen i krig

 3. Angelina Jolie til VG: - Aldri spurt om Nobel-vertskap

 4. Pluss content

  Brad Pitt om kona:  - Hun er en tøff sjef

 5. Pluss content

  Angelina om bruddet med Brad: – Det er bare veldig vanskelig

 6. Jolie kan spille Kleopatra i ny film

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder