Isbøtte-trend tar av blant kjendisene

Har samlet inn over 140 millioner norske kroner

Lady Gaga, Christiano Ronaldo og George W. Bush er med

Du har kanskje sett hylende, søkkvåte kjendiser på sosiale medier i det siste? Grunnen er enkel. En utfordring som skal samle inn penger til forskning på sykdommen amyotrofisk lateral sklerose (ALS) herjer internett.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Utfordringen har spredt seg som ild i tørt gress blant noen av verdens største kjendiser. Nå har trenden, ifølge foreningens nettside, samlet inn over 141 millioner norske kroner mellom 29. juli og 19. august. I løpet av samme tidsperiode i fjor fikk foreningen 11,7 millioner kroner i donasjoner.
ALS er en nervesykdom som fører til at musklene svinner. Hodet forblir klart, men kroppen ødelegges. De uventede pengene fra «The Ice Bucket Challenge» skal ifølge foreningen brukes til videre forskning og til å hjelpe personer som lider av den dødelige sykdommen.

Utfordringen går ut på at du skal helle en bøtte med isvann over ditt eget hode eller donere penger til ALS-foreningen, før du utfordrer tre venner.
Blant dem som har gjennomført utfordringen er kjendiser som Oprah Winfrey, Jimmy Kimmel, Russel Crowe, Christiano Ronaldo, Taylor Swift, Gwen Stefani, Eva Longoria, Lena Dunham, Justin Bieber, James Franco, Lady Gaga, Bill Gates og Mark Zuckerberg.

Også Gwyneth Paltrow har kastet seg på isbøtta, og torsdag utfordret hun eksmannen Chris Martin og venninnene Cameron Diaz og Stella McCartney.

http://instagram.com/p/r8EosBiPQz/

President Barack Obama derimot, kommer ikke til å gjennomføre utfordringen. Han har i stedet donert 100 dollar, rundt 600 kroner, til ALS-foreningen. Det samme har «Two and a half men»-stjernen Charlie Sheen gjort, bortsett fra at han slo på stortromma og donerte 10.000 dollar eller rundt 61.000 kroner.

Ifølge foreningens egne nettside har de fått hele 453.210 nye givere etter at bøtte-trenden tok av.

Utfordringen har gått veien fra mannen i gaten og opp til superstjernene. Den begynte i New Zealand 4. juli etter at en innsamlingsside for kreftsaken i landet startet det hele. Farsotten gikk videre til USA 15. juli hvor støttesaken gikk over til å være til inntekt for nervesykdommen ALS eller Lou Gehrig's disease som den også kalles i USA.

Mannen som først valgte å gjøre utfordringen til støtte for ALS-foreningen er amerikaneren Chris Kennedy. Han ville støtte en slektning som lider av sykdommen, ifølge Time Magazine. Videre tok trenden av og har spredd seg til både superstjerner og mannen i gaten.

Dette er ikke første gang en viral trend samler inn penger til et godt formål. I vinter utfordret svært mange nordmenn hverandre til å hoppe i havet eller donere penger til Kreftforeningen. Utfordringen samlet inn over 3,5 millioner til foreningen, selv om eksperter gikk ut og advarte mot at trenden kunne være farlig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder