DUO: Ekteparet Marie Blokhus og Frank Kjosås skal stå på scenen sammen i Shakespeares Hamlet til høsten Foto: NTB/SCANPIX

Skuespillerpar sammen på scenen

Ekteparet Marie Blokhus og Frank Kjosås skal nå også dele scene; i teaterhistoriens største drama, «Hamlet».

  • Borghild Maaland

- Vi er veldig gode til å legge fra oss jobben når vi går ut fra teatret og kommer hjem, sier Marie Blokhus. - Når vi er på teatret, så er vi kolleger, i lag med andre kolleger. Jeg har stor respekt for Frank som kollega, fortsetter Blokhus.

Rollebytte

Paret har spilt i samme stykke før, i «Sjuk ungdom» i 2011. Men nå gjelder det Shakespeares «Hamlet». Premieren er på Det Norske teatret i oktober. Ikke bare skal de spille store roller, men de skal også foreta et realt rollebytte. Marie skal spille hovedpersonen Hamlet, og Frank skal spille Ofelia, kvinnen som lider av ulykkelig kjærlighet til Hamlet og som etter hvert glir inn i galskap.

- Kjønn er egentlig likegyldig i denne sammenheng, mener Frank Kjosås, som selv har spilt Hamlet for noen år siden. - Det er teksten og skjebnene det gjelder å gripe fatt i. Denne oppsetningen, i Per Perez Øians regi, legger vekt på stykkets forsøk på å finne sannhet, om sannheten er lettere å se i kunst. Da blir ikke kjønnsrollene så vesentlig, mener Frank.

Marie tilføyer: - Vår oppgave som skuespillere er å sette oss in i andre menneskers omstendigheter, enten de er menn eller kvinner. Men som kvinne må jeg jo få si at jeg har veldig lyst til å få gjøre en av de feteste rollene i teaterhistorien!

Populært par

Skuespillerparet har de siste årene markert seg sterkt både på film, TV og teater. Blokhus var Amanda-nominert i fjor for filmen Jag etter vind. I år er hun Gullruten-nominert som beste kvinnelige skuespiller for NRK-serien Side om side.

Husbonden fikk Gullruten-pris som beste skuespiller senest i fjor for sin innsats som Fred i TV-serien Halvbroren. På scenen har han spilt både Jesus (i «Bibelen») og Judas (i «Jesus Christ Superstar»).

- «Hamlet» er et stykke som tar for seg de største eksistensielle spørsmål. Vil de bli diskutert over kjøkkenbordet hjemme?

- Det er klart at når man skal spille et stykke som dette, så snakker man om det privat også; med den man bor sammen med og med venner og kolleger, folk man kjenner tillit til. Vi er omgitt av flotte kolleger, og snakker gjerne om livet med dem, sier Marie Blokhus.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder