NORSK-DANSK: Skuespiller Baard Owe ble født i Mosjøen og utdannet seg ved Statens Teaterskole i Oslo. Han flyttet senere til Danmark, og har hatt roller i en rekke filmer og teaterstykker. Foto: Thomas Petri NTB scanpix

Skuespilleren Baard Owe er død

Den norsk-danske skuespilleren og sangeren Baard Owe er død, 81 år gammel, opplyser familien.

Baard Owe døde i sitt hjem lørdag 11. november etter å ha avsluttet en kortvarig behandling for lungekreft, skriver nyhetsbyrået Ritzau.

Owe arbeidet som skuespiller til det siste, og var på jobb dagen før han døde. Han var gjennom 60 år gift med skuespiller Marie-Louise Coninck.

Gikk bort i oktober: «Game of Thrones-skuespiller døde

Owe ble født i Mosjøen, og tok utdannelsen sin ved Statens Teaterskole i Oslo på 1950-tallet. Etter å ha blitt uteksaminert fra Teaterskolen reiste han til Danmark hvor han ble ansatt ved Aalborg Teater. I Danmark har han spilt en rekke roller i film og på fjernsyn, blant annet som professor Bondo i Lars von Triers TV-serie «Riget».

Owe har også vært å se i flere roller her til lands, og i 2007 spilte Owe hovedrollen i den norske filmen «O'Horten» av Bent Hamer. Filmen ble utvalgt til å være det norske Oscar-bidraget i 2009, men ble ikke nominert.

Artikkelen fortsetter under bildet

2008: Baard Owe hadde rollen som Odd Horten i den norske filmen «O Horten», regissert av Bent Hamer. Her spilte Owe blant annet mot skuespiller Espen Skjønberg (93). Foto: Nils Bjåland VG

Han har også vært å se i to roller i serien «Lilyhammer», der han blant annet spilte en voldsutsatt bonde i sesong 3 av serien. Owe medvirket også i den norske grøsseren «Villmark 2», som ble utgitt i 2015.

Sverige mistet en stjerne: Skuespiller Michael Nyquist er død

Skuespilleren har også hatt teaterroller i Norge, og i den fellesnordiske oppsetningen av Ibsens «Kongsemnerne» på Nationaltheatret i 2005, hadde Owe rollen som bisp Nikolas.

Hans siste filmrolle ble hovedrollen som Christian IV i den danske spillefilmen «C4», som har premiere neste år.

Owe markerte seg særlig i roller der han spilte angstdrevne menn, ifølge Store norske leksikon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder