TIL SVERIGE: Margaret Berger skal representere Norge i den internasjonale finalen i Malmö 18. mai. Foto: KYRRE LIEN/ NTB SCNAPIX

Sabler ned Norges bidrag i Eurovision

Svensk ekspert: Norge har gjort en av de vanligste Eurovision-tabbene

(VG Nett) Norges bidrag er for likt «Euphoria» til å gjøre det bra i Melodi Grand Prix-finalen.

  • Kristine Hellem Aanstad
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det sier GP-eksperter fra inn- og utland til VG etter at det lørdag ble det klart at det er Margaret Berger som skal representere Norge i Eurovision i Malmö.

Det norske folket stemte henne fram til en soleklar seier, med over 42.000 flere stemmer enn andreplassen Adelén.

Melodi Grand Prix-eksperter VG har kontaktet er derimot ikke like sikker på Berger, og Aftonbladets MGP-ekspert, Torbjörn Ek, mener låten er en kopi av deres vinnerlåt fra i fjor.

- Elektroballade er tankevekkende og fin, men det kjennes ut som om Norge har gjort en av de vanligste Eurovision-tabbene med å sende en låt som ligner på «Euphoria». Dere er nok ikke det eneste landet som kommer til å sende en kopi i tro at denne type låt skal vinne på nytt. Noe jeg ikke tror kommer til å skje, sier Ek til VG.

Før finalen 18. mai må Berger kjempe om en plass blant finalistene i den andre delfinalen 16. mai.

- For lik

Ek tror at Berger kommer seg videre til finalen, men tviler på at hun klarer å markere seg blant topp 10.

- Hun er pen og synger bra, men «I Feed You My Love» er på langt nær noen «Euphoria» - den er ikke like fengende og refrenget er mindre direkte, det gjør låten anonym. Jeg håper at Sverige stemmer fram en helt annen type låt i år.

Ek får støtte fra sin svenske kollega i Expressen.

- Mange tenker nok at Margaret er litt for lik Loreen for å vinne. Folk i Øst- og Sør-Europa kan synes det er fantasiløst å stemme enda en kvinne som synger moderne pop frem til vinner. Men selv synes jeg Norges bidrag er en fantastisk låt. Dette er den beste låten jeg har hørt fra Norge, og mener den er bedre enn vinnerlåten til Alexander Rybak, sier Anders Nunstedt til VG.

Berger er selv ikke overrasket over sammenligningen.

- Hverken jeg eller showet mitt ligner på Loreen, men jeg forstår at flere sitter igjen med det samme inntrykket etter at de har sett framføringen min. Om dette spiller positivt eller negativt for meg, er jeg ikke sikker på, sier Margaret Berger til VG.

- Optimistisk

Melodi Grand Prix-ekspert Kato Hansen tror det er fremføringen som blir å ta Norge til finalen.

- Jeg er usikker på sangens mulighet til å slå an bredt hos folket. Dette kan bli en låt som faller i bedre smak hos fagjuryen. Jeg tror vi kommer til å flyte på er den solide og stødige framføringen til Margaret. Den oser profesjonalitet, og det er aldri feil, sier Hansen til VG.

I den internasjonalefinalen teller juryens stemmer femti prosent. Hansen forteller at han er mer optimistisk før årets finalen enn han har vært de tre siste årene.

- For første gang siden Alexander Rybak sender vi videre en artist som vet å skape sitt eget rom på scenen. Så jeg tror vi kommer til finalen, og kommer vi oss først dit så kan alt skje.

Dansk favoritt

President Morten Thomassen i Norges Melodi Grand Prix-klubb har også tro på at Berger kommer til å gjøre det bra i finalen.

- Jeg mener den beste låten gikk videre på lørdag, og vi har troen på at dette kan gå veldig bra for Margaret. Hun er litt i samme landskap som Loreen, i den forstand at hun forsøker å pushe grensene for hva MGP skal være.

På internasjonale GP-nettsider er det mange som skriver at de liker sangen, men at den ikke er god nok til å hevde seg i toppen av konkurransen. Flere trekker fram Danmarks bidrag Emmelie de Forest og låten «Only Teardrops» som en soleklar favoritt.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder