SUKSESSOPPSKRIFTEN: Her er noen av personene som hjelper Mette-Marit i hverdagen og på representasjonsreiser. Fra oppe til venstre, med klokken: Marit Tjessem, Nina Hjertaas Bull, Petra Middelthon, Ole-Edvard Wold-Reitan, Marianne Hagen og Torbjørg Bache. Foto: Mattis Sandblad, Sara Johannesen, Janne Møller-Hansen, Andrea Gjestvang (VG) / Scanpix.

Her er Mette-Marits ukjente hoff

(VG Nett) Bak enhver vellykket kronprinsesse står en dyktig stab av nøkkelpersoner. Her er Mette-Marits (38) nærmeste medarbeidere og rådgivere.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Arrangement- og fondsansvarlig: Ole-Edvard Wold-Reitan (46)Inntekt: 967.974 Formue: 0

Er en av Mette-Marits nærmeste venner. Han har også en finger med i spillet når det kommer til kronprinsparets mange arrangementer og plateutgivelser. Er daglig leder i Kronprinsparets Fond.

Hadde ideen til å gi ut juleplaten «Vi tenner våre lykter». I 2004 fikk han også Mette-Marit til å stille som TV-aksjonens høye beskytter under «Hjerterom»-aksjonen. Samarbeidet med Mette-Marit om salme-CD'en i 2008.

Les også: Treningseksperter hyller «nye» Mette-Marit

Styling og klær: Petra Middelthon (39)Inntekt: 276.874 Formue: 0

Moteredaktør i ELLE, Petra Middelthon, er oppvokst i Kristiansand og har kjent Mette-Marit «i alle år». Det var kronprinsessen selv som kontaktet Middelthon i 2004 for å få hjelp til å fornye garderoben.

På kort tid ble Mette-Marit forvandlet fra en grå jeansjente til en trendy moteprinsesse. Det var også Middelthon som i 2006 introduserte Mette-Marit for den norske stjernedesigneren Peter Dundas i Paris.

Facebook- og Twitter-konsulent: Christian Lagaard (31)Inntekt: 476.943 Formue: 0

Kommunikasjonsrådgiver ved Slottet, Christian Laagard, hjelper kronprinsparet med sosiale medier, som Facebook og Twitter. Han lager også forskjellige videoinnslag som legges ut på deres offisielle YouTube-kanal på internett.

Tidligere jobbet Laagard som reporter i «TV2 Hjelper deg». Han begynte i jobben ved Det kongelige hoff i januar i år.

Kommunikasjonssjef: Marianne Hagen (44)Inntekt: 920.192 Formue: 957.605

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, har ansvaret for kommunikasjonen mellom Mette-Marit og media. Hun er aldri langt unna kronprinsessen på offentlige oppdrag, og svarer på spørsmål pressen måtte ha.

Hun har jobbet på Slottet siden 2008, og var tidligere ansatt som rådgiver for administrerende direktør i Norges Rederiforbund. Bor i Asker og er gift med NRK-journalisten Erik Wold.

Motementor: Franca Sozzani (61)Inntekt: Ukjent Formue: Ukjent

MOTEMENTOR: Franca Sozzani. Foto: Jørgen Braastad, VG.

Franca Sozzani (61), venn i flere år, har vært redaktør av italienske Vogue i mer enn 20 år, og regnes som det internasjonale Vouge-redaktørkollegiets «infant terrible».

Ble invitert av Mette-Marit (38) som venninne i feiringen av kronprinsparets 10-års bryllupsdag, der hun også ble tatt med hjem til kronprinsessens fødeby. Sozzani sa i et intervju med VG i 2009 at hun elsker Mette-Marits klesstil.

Personlig assistent: Randi Husøy Rabe (31)Inntekt: 302.214 Formue: 0

I et NRK-portrett av Mette-Marit kommer det frem at Randi Husøy Rabe er kronprinsessens personlige assistent. Hun har ansvaret for å pakke kronprinsessens koffert før hun skal på en av sine Afrika-reiser.

Hun må også sjekke om antrekkene som Mette-Marit skal bruke under oppholdet, er sydd opp på riktig måte. Rabe har «kontor» i kronprinsparets bolig på Skaugum. Husøy Rabe er barnepedagog.

Stylist, sminkør og frisør: Torbjørg «Doddy» Bache

Den danske frisøren og sminkøren Torbjørg «Doddy» Bache har fulgt Mette-Marit siden 2004. Mange mener at Mette-Marits gjennombrudd som moteprinsesse skjedde i årene 2004-2005, og en av de mest markante forandringene ved kronprinsessen på denne tiden kom i kjølvannet av samarbeidet med Bache.

Mette-Marit, som før ikke likte å bruke sminke, fikk hjelp fra «Doddy».

Les også: Kong Harald: - Jeg misunner Mette-Marit

Barnepasser og mor: Marit Tjessem (74)Inntekt: 305 986 Formue: 1 656 679

Mette-Marit passer som regel på barna selv. Men når hun trenger en hjelpende hånd, stepper hennes mor, Marit Tjessem inn.

- Jeg synes det er fantastisk å få være med og se utviklingen til ungene, har Mette-Marits mor sagt i et NRK-program.

I programmet kommer det frem at hun helst vil passe Sverre Magnus, Ingrid Alexandra og Marius alene - uten hjelp fra den faste staben på Skaugum.

Åndelige veileder: Gunnar Stålsett (76)Inntekt: 1 321 596 Formue: 2 815 210

ÅNDELIG VEILEDER: Gunnar Stålsett. Foto: Tore Kristiansen, VG.

Gunnar Stålsett forrettet i vielsen til Haakon og Mette Marit Tjessem Høiby 25. august 2001. I ettertid har Stålsett fungert som en mentor, venn og sjelesørger for Mette-Marit, og han er ofte den kronprinsessen ringer dersom hun har eksistensielle spørsmål.

Stålsett pleier også å tale i Mette-Marits bursdagsfeiringer, i tillegg til at han alltid blir hentet inn i forbindelse med kirkelige oppdrag rundt familien.

Sminkør: Nina Hjertaas Bull (46)Inntekt: 547 992 Formue: 403 144

Make-up-artisten Nina Hjertaas Bull har tatt mer og mer over ansvaret for Mette-Marits make-up de to siste årene. Hjertaas har tidligere jobbet for ulike TV-produksjoner, hovedsakelig for Monster og TV 2.

Hun har også jobbet for «Skal vi danse» og «Idol». Nina Bull har vært med Mette-Marit på hennes siste representasjonsreiser, og har den siste tiden jobbet på fulltid for kronprinsessen og hoffet.

Andre hjelpere:

Kronprinsesse Mette-Marit har en rekke personer fra Den Kongelige Politieskorte som følger henne uansett hvor hun befinner seg i verden. Disse er underlagt Oslo politidistrikt og politimesteren i Oslo, som har det øverste ansvaret for sikkerheten til kongefamilien.

VG har tidligere skrevet at Mette-Marit har fått ny kropp ved hjelp av kinesistrening på treningsstudioet StudioDay i Oslo. Her har hun fått hjelp av en av Norges mest anerkjente personlige trenere.

Les flere saker på vg.no/rampelys .

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder