GIR RÅD: Anette Stai så et bilde av seg selv som en ung og usikker toppmodell på 21 år. Det trigget henne til å skrive en kronikk der hun gir råd til seg selv i denne alderen - og til alle andre som også føler på livets usikkerhet ved inngangen til tyveårene.
GIR RÅD: Anette Stai så et bilde av seg selv som en ung og usikker toppmodell på 21 år. Det trigget henne til å skrive en kronikk der hun gir råd til seg selv i denne alderen - og til alle andre som også føler på livets usikkerhet ved inngangen til tyveårene. Foto:Trond Solberg,VG

Supermodellen Anette Stai (54): – Jeg  gikk til bunns. Utbrent, deprimert.

RAMPELYS

I en åpenhjertig kronikk forteller eks-modell Anette Stai om knallharde krav og utbrenthet. I dag lærer hun sine egne barn at det er helt greit å feile.

  • Angelica Hagen
Publisert: Oppdatert: 08.04.15 22:16

Guttejenta fra Nesodden ble introdusert for modellkarrieren via en mannekengskole i Oslo. Første dagen fikk Anette Stai beskjed om å slanke seg hele åtte kilo. Senere ble hun kåret til «Face of the 80s» og ble supermodell over natten.

– Det var en ukjent verden og jeg oppdaget fort at dette ikke var en verden jeg ville leve i. Jeg var på vei til å signere kontrakt med L'Oreal da jeg ikke hadde mer å gi, sier hun.

Kronikk

Dermed sa hun opp kontrakten. Det ble krevende for den unge jenta:

« Jeg hadde det jævlig og mistet glorien, glippen mellom lårene, forsidene og fikk ordentlig angst på hvor veien skulle gå videre», skriver hun i en åpenhjertig kronikk i VG.

Det forteller hun også om at hun var langt nede da hun til slutt bestemte seg for å hoppe av den svært lovende modellkarrieren:

«Og så gikk jeg rett til bunns. Mens alle andre var på vei opp. Utbrent, deprimert, ….diagnosene var sikkert mange», skriver Stai.

Tøff bransje

Til tross for at hun selv kun hatt gode erfaringer med selve modellbransjen, mener hun at det er en tøff bransje og at det er enda verre i dag.

– Du får vite ting om utseendet ditt som du ikke kan gjøre noe med. Du kan slanke deg mer, men du kan ikke lese deg opp til å bli en bedre modell, sier hun til VG.

Hun mener at det er høyere krav i dag enn før. Jentene er lengre og tynnere. Bransjen er ifølge Stai mye tøffere. Jenter blir byttet ut i rask rekkefølge med nye som står klare til å overta.

Stai råder alle unge jenter der ute som ønsker en modellkarriere, å tenke seg godt om.

I tiden etter modellkarrieren har hun jobbet som motefotograf, moteredaktør, skrevet bøker og vært talskvinne for Louis Vuitton. Nå har hun gitt ut egen kleskolleksjon, Anette Stai Classics.

– Det har vært en bratt læringskurve, legger hun til.

Lov å gjøre feil

– Vi har så mange flotte ungdommer i Norge og det er synd at mange setter for høye krav til seg selv. Utdannelser er blitt veldig teoritunge og mange faller utenfor og havner på NAV i ung alder. Da er det lett å miste selvtilliten, sier hun. Praktiske – og kunsteriske fag er nedprioriterte, men trengs og bidrar til mangfold.

Hun og mannen har fire sønner mellom 21-31 år og prøver å ha en ærlig og åpen dialog med dem om alt. Alle de fire barna valgte først feil utdanning, men har lært mye om seg selv i ettertid.

–Vi har en åpen og ærlig dialog med barna våre og oppmuntrer til å prøve, for så å finne ut hva som er riktig for en selv. Det er morsomt at man jobber med forskjellige ting, alle trenger ikke å bli økonomer. Det å gå på en smell i livet, gjøre feil på veien, kommer det ofte noe godt ut av. Og da var kanskje ikke den utdannelsen du valgte feil, så feil likevel. Da du lærte jo noe om deg selv på veien, sier Stai.

«Og hvilket råd skulle jeg ha gitt den forskremte og usikre 19 åringen jeg den gang var? Jo, at det kommer til å gå bra. At det meste du bekymrer deg over, ikke kommer til å bli noe av», avslutter hun.

Her kan du lese mer om