Årets Avistegning til VGs Roar Hagen

Juryen har talt: Roar Hagens «Flyktninger» er Årets Avistegning 2014.

 • Elise Alexandra Gulbrandsen
 • Line Orfjell

Artikkelen er over fem år gammel

– Jeg ser på det som veldig hyggelig og en stor ære. Jeg synes det er viktig at avistegnerne har sin egen pris, og det er selvfølgelig gøy å vinne den, sier Roar Hagen (61).
Han har jobbet i som avistegner i nesten 40 år, i VG siden 1986, og tegningene hans har stått på trykk i magasiner og aviser over hele verden. Vinnertegningen, «På flukt over havet», var ett av totalt 103 nominerte bidrag fra 33 ulike tegnere.
– Jeg var veldig glad da jeg fikk ideen. Det er et forsøk på å fange virkeligheten båtflyktningene møter, sier Hagen.

Årets Avistegning deles ut annenhvert år, og prisen er på 30.000 kroner, finansiert av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening. Det gjeve diplomet ble delt ut i forbindelse med Norsk Redaktørforenings vårmøte i Bergen, hvor Nordiske Mediedager arrangeres denne uken.

«Roar Hagen har til fulle utnyttet den frie tegnings muligheter, i det han har festet blikket på to ulike situasjoner fra det samme hav og diktet dem sammen i ett bilde. Visualiseringen av afrikanske krigsofre som søker redning på finanskrisens havarerte cruiseskip, er et frapperende grep som ikke kan unnlate å sette tankene i sving hos den våkne avisleser», heter det i juryens begrunnelse.
– Det er en hyggelig anerkjennelse for fremragende journalistisk arbeid dag ut og dag inn, sier VG-redaktør Torry Pedersen – som ikke er ikke i tvil om at avistegnere er viktig for dagens journalistikk.

PRISVINNER: Mangeårig VG-tegner Roar Hagen, her avbildet på talerstolen under pressefrihetens dag på Litteraturhuset i Oslo i april. Foto:Berit Roald,NTB scanpix

– På sitt beste evner de å avkle makt, og gi fordypet innsikt, gjennom å fremstille det offentlige ordskiftet karikert, sier Pedersen.
Han får støtte av vinneren selv.
– Det er et yrke som kommer mer inn i vinden. Det krever en enorm presisjon for arbeidene blir spredd til hele verden, sier Hagen.
Det er ikke bare prisdryss som står på programmet hans denne uken: Torsdag åpner han en utstilling på Voksenåsen sammen med den svenske avistegneren Rieber Hansson, der temaet er forholdet mellom Norge og Sverige. På jobb i VG setter Hagen streken sin på aktuelle, betente temaer – og flere politikere har ytret et ønske om å bli portrettert.– Politikere som ennå ikke er tegnet, spør pent om å bli det. Noen har til og med lokket med cognac! Men jeg lar meg ikke kjøpe, sier Hagen.
VG har for øvrig hanket inn en rekke priser denne våren – senest i slutten av april, da Marte Spurkland og Frithjof Jacobsen stakk av med henholdsvis Lytterprisen og Gullpennen.

Mer om

 1. Medier

Flere artikler

 1. Pluss content

  Tegnernes bekymring: Vår felles historie har forsvunnet

 2. VG-tegner Christian Bloom fikk prisen for årets avistegning

 3. Tegnere i tiden

 4. Prisdryss over VG under Nordiske mediedager

 5. VG er vinner av Den store journalistprisen

Fra andre aviser

 1. Aftenpostens Marvin Halleraker har laget årets avistegning

  Aftenposten
 2. «Flyktninger» ble årets avistegning

  Fædrelandsvennen
 3. Dette er årets beste avistegning

  Aftenposten
 4. To redaktørpriser til Aftenposten

  Aftenposten
 5. Fire kvinner fikk redaktørpriser på kvinnedagen

  Aftenposten
 6. Per Egil Hegge får Den store journalistprisen sammen med Finn Graff: – Jeg har vært pensjonist i 13 år, så det begynner å bli litt sent

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no