HVITVASKING OG SVINDEL: Leonardo DiCaprio portretterte Jordan Belfort i «Wolf of Wall Street». Nå er filmen i hardt vær. Foto: Filmweb

FBI: «Wolf of Wall Street» finansiert med stjålne midler

Amerikanske myndigheter går til søksmål og varsler gigantbeslag.

Linn-Christin Marthinussen
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Den biografiske Hollywood-filmen «Wolf of Wall Street», med Leonardo DiCaprio i hovedrollen, skapte store overskrifter da den ble lansert i 2013.

Les også: Leo fikk endelig sin første Oscar: Takket foreldrene

Filmen tar for seg den utrolige historien om livet til aksjemegler Jordan Belfort, som blant annet havnet i fengsel etter å ha drevet med svindel og hvitvasking av penger.

Nå kan det imidlertid se ut til at handlingen drar flere paralleller til virkeligheten: Myndighetene i USA mener filmen delvis har blitt finansiert med stjålne midler, ifølge The Guardian.

Loretta Lynch ved det amerikanske justisdepartementet forklarer overfor CNN at de så langt ikke er klare for å ta ut tiltale, men går til sak for å ta beslag i deler av overskuddet fra filmen, i tillegg til andre store verdier de mener kan knyttes til en stor svindelsak.

– Finansierte fiffen

I det massive søksmålet fra det amerikanske justisdepartementet, kommer det frem at myndighetene i Malaysia opprettet fondet 1MDB i 2009, som var ment til investering i prosjekter verden over.

Overskuddet fra disse prosjektene var ment å gagne det malaysiske samfunnet, men ifølge FBI skal rundt én milliard norske kroner ha kommet på avveie.

EKSTRAVAGANT LIVSSTIL: Leonardo DiCaprio i rollen som Jordan Belfort. Her sammen med to FBI-agenter. Foto: FILMWEB


Myndighetene påstår at store deler av pengene er brukt til å finansiere en ekstravagant livvstil til personer knyttet til Malaysias statsminister, ifølge CNN.

Fikk du med deg? Leo har uttrykt miljøbekymring for den norske tundraen

– Ikke ulovlig

Ifølge New York Post skal også 100 millioner dollar av de angivelige stjålne midlene ha vært brukt til å finansiere filmen «Wolf of Wall Street».

Ifølge Wall Street Journal skal filmen ha slitt med finansiering de første årene, men senere fått støtte fra det ukjente produksjonsbyrået Red Granite Pictures.

FBI hevder at byrået har fått pengene fra fondet 1MDB, i et forsøk på hvitvasking, noe Red Granite Pictures benekter overfor nettstedet Deadline.

– Etter det Red Granite kjenner til, var ikke midlene vi mottok for fire år siden gitt på ulovlig vis. Det står heller ikke noe i søksmålet om at vårt byrå visste noe annet, heter det blant annet i en uttalelse.

Amerikanske myndigheter har imidlertid varslet at de nå vil å gå filmens kommende inntekter og fortjenester etter i sømmene.

– Innbyggerne i Malaysia har aldri sett snurten av inntektene fra filmen, hevder Leslie R. Caldwell ved det amerikanske justisdepartementet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder