BÆREVEGG: Det har vært vanskelig å anklage «Nytt på nytt» for å være uintelligent og ufarlig. Mye takket være Knut Nærum, skriver VGs kommentator. Bildet er fra innspillingen av Nærums siste program, som sendes i kveld, hvor det blir musikalsk innslag. Fra venstre: Jon Almaas, Pernille Sørensen, Linn Skåber, Anne-Kat. Hærland, Nærum og Ingrid Gjessing Linhave. Foto: NRK Foto: ,

Kommentar

Nærum spilte dem alle gode

Når Knut Nærum forlater «Nytt på nytt» i kveld blir det mye vanskeligere for de gjenværende.

Camilla Bjørn
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

T-skjortene, en alvorlig mine helt umulig å lese, tilbakelent med armene i kors og en humoristisk timing som bare 442 TV-sendinger kan gi deg. I 16 år har Nærum fått oss til å le av vitser det ofte tok noen sekunder å forstå. Om vi i det hele tatt forstod dem, vel å merke.

Sammenliknet med Jon Almaas, Anne-Kat. Hærland, Linn Skåber og Ingrid Gjessing har Nærum aldri fremstått som «Nytt på nytt»s største lagspiller. Jeg ble heller aldri klok på om han likte gjestene sine eller ikke.

Likevel: Knut Nærum spilte dem alle gode.

For i humorprogram er rollene nøye utenkt. Der Hærland og Skåber dro groviser, fjaste og trivialiserte over nyhetene, rynket Nærum på nesen og snudde på virkeligheten slik at vi alle følte vi ble litt smartere.

Som en bærevegg har Nærums rolle gitt de andre spillerom til å ta det helt ut. Det har vært vanskelig å anklage «Nytt på nytt»for å være uintelligent og ufarlig. Mye takket være Knut. Med dette ble «Nytt på nytt» også til et panelprogram annerledes enn de andre.

GJEST: VGs Camilla Bjørn var deltaker på Nytt på Nytt vinteren 2013. Knut Nærum tok også denne gangen bilde av seg selv sammen med deltagerne. Foto:Privat,

Som leder for VGs Rampelys-avdeling var jeg gjest vinteren 2013. Backstage er det meste som på TV. Linn Skåber skravlet, svarte på sms og rettet på antrekket. Hun dullet med meg og fikk nervene til å roe seg. Nærum, derimot, satt konsentrert med penn og papir og spisset på de velformulerte poengene sine.

Han var høflig og tilstedeværende, også midt i opptaket, som kjentes surrealistisk og overveldende for en amatør som undertegnede.

Jeg var aldri i tvil, mer enn noen av de andre i panelet; Knut Nærum var på jobb. Kanskje var det derfor vi var like kjappe ut NRKs dører etter sending. Hjem til et liv som kjennes litt mer behagelig og trygt.

Les også: Her er gjestene Knut Nærum husker best og derfor tok han bilder med alle sammen

- Jeg skal leve et mer stille, mer tilbaketrukket og mindre synlig liv, sa Nærum da det ble kjent at han takker for seg. Han skal vie tiden til å skrive bøker, tegneserier og teater.

KLARE ROLLER: Backstage er det meste som på TV, skriver VGs kommentator Camilla Bjørn om «Nytt på nytt»-gjengen. Her fra opptaket i vinteren 2013. Foto: Julia Naglestad/NRK,

Plassen til høyre for Almaas inntas av Johan Golden til høsten. Det har vært mange utskiftninger i «Nytt på nytt» de siste årene, noe seerne har akseptert blant annet fordi de har hatt Almaas og Nærum.

Les også: Jon Almaas: - Knut er uerstattelig

Dette gjør ikke Goldens oppgave mindre.

For mens Nærum har tilført troverdighet og jording med politisk engasjement, sine bøker og aviskronikker, er det lite som tyder på at vi vil få det samme fra Golden. Det er store sko han skal fylle.

I verste fall blir «Nytt på nytt» seende ut som et hvilket som helst panelprogram på TV med tannløse TV2-vibber, noe både Pernille Sørensen og Golden kan gi på sitt svakeste.

På sitt beste kan skiftet revitalisere og videreutvikle Jon Almaas' rolle. La ham ivareta Nærums smartness og gi trekkspillet til Johan Golden.

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder