OPP OG NED I VEKT: Samme skuespillere i helt forskjellige vektklasser. Fra venstre: Matthew McConaughey i «Magic Mike» og «Dallas Buyers Club», og Christian Bale i «The Machinist» og «American Hustle». Foto: Norsk Filmdistribusjon, SF Norge, Scanbox, SF Norge

Slanke - og fetekampen mot Oscar

Sykelig tynn mot god og lubben. Matthew McConaghuey og Christian Bale gikk langt utenfor egen trivselsvekt før de ble Oscar-nominerte. Og de er langt fra de eneste.

  • Øystein David Johansen

Artikkelen er over seks år gammel

Akademiets medlemmer har lenge hatt en forkjærlighet for skuespillere som gjør seg nærmest ugjenkjennelige gjennom kraftige fete- eller slankekurer.

Robert De Niro la på seg nesten 30 kilo for å spille den aldrende boksestjernen Jake LaMotta i «Den rasende okse», etter å ha spilt ham som ung og veltrent i samme film. Han inkasserte sin andre Oscar-statuett.

VG gir deg alt fra Oscar-utdelingen gjennom hele natt til mandag!

Avdøde Philip Seymour Hoffman veide nærmere 100 kilo før han fikk rollen i «Capote», som han vant Oscar for. Han slanket seg så tynn som han overhodet maktet for rollen, uttalte han i et intervju i forbindelse med filmen.

Her er årets Oscar-nominerte!

Årets skuespillerkategorier er fulle av slike historier. Matthew McConaghuey hadde lenge en Hollywood-karriere hvor mye dreide seg om å flekse sin svært veltrente overkropp.

SYKELIG TYNN: Matthew McConaughey fikk beskjed om at at han trengte hjelp etter at folk så han klar for rollen i «Dallas Buyers Club» Foto: SF Norge

Fansen satte kaffen i halsen da de første bildene fra «Dallas Buyers Club» dukket opp. McConaughey spiller Aids-syke Ron Woodruf i filmen, en rolle som sikret 45-åringen hans første Oscar-nominasjon. McConaughey gikk svært grundig til verks og slanket vekk utrolige 23 kilo.

VG+: Les stort intervju med Matthew McConaughey (innlogging)

- Folk spurte meg om det gikk bra med meg da jeg «bare» hadde slanket meg 18 kilo. Men så var jeg nede i 61 kilo, da sa folk «herregud, du trenger hjelp!» fortalte skuespilleren til Vanity Fair, og konkluderte med at han hadde nådd akkurat dit han skulle vektmessig.

45-åringen vant Golden Globe for rollen, og seiler opp som en liten forhåndsfavoritt.

Britiskfødte Christian Bale er en av hans opponenter natt til mandag. En skuespiller som nærmest har gjort det til et varemerke å jojoslanke seg til roller.

CRACKAVHENGIG OG UTMAGRET: Slik så Christian Bale ut i «The Fighter». Foto: Nordisk Filmdistribusjon

Utrolige 28,5 kilo ble borte fra en ikke spesielt lubben kropp til rollen som en utmagret maskinist med ekstreme søvnproblemer i «The Machinist». Christian Bale så ut som en Auschwitz-fange. Herjet og utmagret fremstod han også som crack-avhengig eks-bokser i «The Fighter», en rolle som sikret ham Oscar.

Smultringer og cheeseburgere

Til rollen i «American Hustle», som Bale er nominert for i år er det i den helt andre enden av vektskalaen skuespilleren har operert. Det kan ta tid før man registrerer at det faktisk er Bale som spiller rollen som svindleren Irving Rosenfeld i filmen.

Skuespilleren opptrer med en latterlig hentesveis og viser publikum en solid ølmage. Og den er selvsagt blitt til med filmtriks. 19 kilo tyngre ble Bale for rollen. Det var antakelig ikke like vanskelig som å gå ned i vekt.

VG+: Les stort intervju med Christian Bale

- Jeg spiste masse smultringer, en haug med cheeseburgere, alt jeg kunne få kloa i. Jeg spiste bokstavelig talt alt som kom min vei, fortalte Bale til People Magazine om hvordan han ble god og lubben.

SAMME MANN: Jared Leto (t.v) som transvestitt i «Dallas Buyers Club» og som John Lennons morder Mark David Chapman i «Chapter 27». Foto: SF Norge/Wenn.com

Dolby Theatre, hvor Oscar deles ut natt til mandag, er fylt opp av skuespillere som har erfaring med jojoslanking.
90-talls yndlingen Jared Leto spiller Aids-syk transvestitt i «Dallas Buyers Club».

Leto, som ikke er spesielt kraftig bygget fra naturens side, tok av 13 kilo for rollen. Han har i likhet med Bale erfaring med å gå andre veien. Med bollekinn var han nesten ugjenkjennelig i rollen som John Lennons morder Mark Chapman i filmen «Chapter 27» i 2007. Utrolige 30 kilo måtte han opp for å bli den psykotiske morderen. Ifølge indiewire var dét vanskeligere for ham enn å miste kilo, som han også gjorde til rollen som narkoman i «Requiem for a Dream».

I salen sitter også Meryl Streep, for 18. gang som nominert. Veteranen har også vært gjennom kraftige fysiske utfordringer før filminnspilling, selv om det er noen år siden. I «Sofies valg» spiller hun en jødisk kvinne som bærer preg av livet i en konsentrasjonsleir, og til rollen måtte hun ned 12 kilo. Dietten for å få det til var en hvitvinskur, avslørte hun overfor VG. I 1988 måtte Streep opp flere kilo i vekt for rollen som drapsmistenkte Lindy Chamberlain i «A Cry in the Dark».

Stjerneskuddet Jennifer Lawrence er nominert i år igjen, etter at hun vant Oscar for rollen i «Silver Linings Playbook» i fjor. Til den rollen fikk hun av regissør David O. Russell beskjed om å gå opp i vekt.

- Jeg hadde ingen problemer med det, og jeg begynte med en gang jeg fikk beskjeden. Men samtidig måtte jeg danse to timer daglig, så han sa «du blir jo ikke noe tjukkere!». Slutt å be meg om å danse da, svarte jeg.

Michael Fassbender er nominert til beste birolle for slavedramaet «12 Years a Slave». Utsultet, helt bokstavelig talt, kunne vært overskriften da han spilte den sultestreikende irske aktivisten Bobby Sands.

Sands døde etter 66 dager uten mat i fengselet. Tysk-britiske Fassbender slanket av seg 16 kilo og veide 58 kilo på det mest ekstreme, det samme aktivisten veide da han skrev sitt siste innlegg i dagboken. 10 uker hadde Fassbender for å komme seg i sykelig «matchvekt» for filmen.

Jonah Hill er nominert for beste birolle i Scorsese-filmen «Wolf of Wall Street». Han var overvektig for gjennombruddsrollen som college-kåting i «Superbad» i 2007.

Fem år senere var han nesten ikke til å kjenne igjen i «21 Jump Street». Det var imidlertid ingen spesifikk rolle som førte til slankingen. Vekttapet skyldtes at Hill ønsket seg flere seriøse roller..

FØR OG ETTER: Jonah Hill har slanket bort en god del kilo fra 2007 og frem til nå. Foto: AP/AFP

j

Mer om

  1. Hollywood

Flere artikler

  1. Matthew McConaughey endrer kroppen drastisk for ny rolle - igjen

  2. Pluss content

    Gikk ned 22 kilo på fire måneder

  3. Jared Leto har ikke sett filmen han vant Oscar for

  4. Leto tar over som The Joker

  5. Cate Blanchett til Julia Roberts etter Oscar-seier: Suck it!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder