LYSFONTENE: Prinsesse Märtha Louise, sammen med byrådsleder Erling Lae, foretok tirsdag den offisielle åpningen av lysfontenen på St. Olavs plass i Oslo. Foto: Scanpix

Märtha tente lysfontene

Syv år etter at prinsesse Märtha Louise fortalte det norske folk at hun ble en lysfontene, tente hun skulpturen Lysfontene på ærverdige St. Olavs plass i Oslo.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Prinsessen tente den 17 meter høye lysskulpturen av stål i anledning gjenåpningen av St. Olavs plass. Plassen er nå klar til å tas i bruk etter å ha gjennomgått en solid ansiktsløftning.

Plassen var sliten og ukoselig med et stort trafikkryss i midten, men nå håper Oslo kommune at den særegne lysfontenen og den oppgraderte plassen blir et viktig landemerke i bybildet, til glede for både oslofolk og tilreisende.

- Jeg, en lysfontene

- Nå når vi ser at lysene er på, erklærer jeg herved lysfontenen for åpnet, sa prinsessen etter å ha trykket på strømknappen.

Dermed viste hun at hun har en god porsjon selvironi. Hun sørget selv for at begrepet «lysfontene» havnet på alles lepper da at hun og ektemannen Ari Behn skrev dette i boken «Fra hjerte til hjerte» som de utga etter bryllupet og pilegrimsvandringen i 2002:

«Jeg forestilte meg at jeg gikk i lys, at jeg vasset i det til langt opp på leggen, at alt rundt meg utstrålte et slikt lys. Til slutt var jeg fylt til randen. Jeg ble en lysfontene».

Påhlsson

Lysfontenen som prinsessen tente tirsdag, består av en mengde trekantede stålplater i ulike størrelser som reflekterer lyskunst fra lyskastere i lysbrønnen under.

Det er arkitektkontoret Aspaas, Cooper Kind AS som står bak oppgraderingen og lysfontenen på St. Olavs plass. Den svenske lyskunstneren Sven Påhlsson har også deltatt i prosjektet. (©NTB)

BRUKTE ORDET FØRST: Prinsesse Märtha Louise var den som brukte ordet lysfontene først. Nå har hun åpnet en lysfontene. Foto: Scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder