Prins Christian og kronprinsesse Mary forlater Slottskapellet etter gudstjenesten i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i august. Mary er nå offisielt utnevnt til riksforstander i Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsesse Mary «forfremmet» av svigermor

Kronprinsesse Mary ble onsdag utnevnt til dansk riksforstander av dronning Margrethe. Det innebærer at hun nå kan være stedfortreder for dronningen.

 • NTB-Ritzau

– Når dronningen er fraværende, kan oppgaven som statsoverhode nå ivaretas av kronprins Frederik, som er regent, eller av prins Joachim, prinsesse Benedikte og nå også av kronprinsesse Mary som riksforstandere, heter det i en melding fra det danske slottet onsdag.

les også

Kronprins Frederik fyller 50: Gutten som ikke ville bli konge

Pluss content

Med sin nyutnevnelse er den danske kronprinsessen altså likestilt med dronningens sønn og dronningens søster. De kan alle være stedfortredere for snart 80 år gamle Margrethe i perioder der dronningen for eksempel er i utlandet og kronprins Frederik av en eller annen grunn ikke kan steppe inn som regent.

Som i Norge, er det vanligvis regenten som tar over i Danmark. I Norge omtaler vi for øvrig kronprins Haakon som «kronprinsregent» når han opptrer i rollen som statsoverhode i kong Haralds fravær.

Utnevnte regenter og riksforstandere kan tre inn midlertidig når regjeringsoverhodet i en stat er bortreist, eller i tilfeller der vedkommende er mindreårig, syk eller fraværende.

Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og dronning Margrethe under feiringen av dronningen sin 75-års dag for over fire år siden. Nå utnevner hun flere potensielle stedfortredere som kan avlaste seg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mer om

 1. Danmark

Flere artikler

 1. Kronprinsparet i Danmark deler private corona-bilder

 2. Expressen: Dronning Margrethe i stort intervju om livet etter prins Henriks død

 3. Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmert i Slottskapellet

 4. Nye bilder til dronning Margrethes 80-årsdag

 5. Danskene slakter ny byste av kronprinsesse Mary: – Redselsfull

Fra andre aviser

 1. Tårer og latter i prinsessens konfirmasjon

  Fædrelandsvennen
 2. Her er prinsessen som konfirmant

  Bergens Tidende
 3. Prinsesse Ingrid Alexandra får bunad i konfirmasjonsgave

  Fædrelandsvennen
 4. Prinsesse Ingrid Alexandra konfirmeres i dag

  Fædrelandsvennen
 5. Prins Joachim stabil etter operasjon

  Bergens Tidende
 6. Kronprins Haakon: Kongen er i bedring

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no