Prins Christian og kronprinsesse Mary forlater Slottskapellet etter gudstjenesten i prinsesse Ingrid Alexandras konfirmasjon i august. Mary er nå offisielt utnevnt til riksforstander i Danmark. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Kronprinsesse Mary «forfremmet» av svigermor

Kronprinsesse Mary ble onsdag utnevnt til dansk riksforstander av dronning Margrethe. Det innebærer at hun nå kan være stedfortreder for dronningen.

  • NTB-Ritzau

– Når dronningen er fraværende, kan oppgaven som statsoverhode nå ivaretas av kronprins Frederik, som er regent, eller av prins Joachim, prinsesse Benedikte og nå også av kronprinsesse Mary som riksforstandere, heter det i en melding fra det danske slottet onsdag.

les også

Kronprins Frederik fyller 50: Gutten som ikke ville bli konge

Pluss content

Med sin nyutnevnelse er den danske kronprinsessen altså likestilt med dronningens sønn og dronningens søster. De kan alle være stedfortredere for snart 80 år gamle Margrethe i perioder der dronningen for eksempel er i utlandet og kronprins Frederik av en eller annen grunn ikke kan steppe inn som regent.

Som i Norge, er det vanligvis regenten som tar over i Danmark. I Norge omtaler vi for øvrig kronprins Haakon som «kronprinsregent» når han opptrer i rollen som statsoverhode i kong Haralds fravær.

Utnevnte regenter og riksforstandere kan tre inn midlertidig når regjeringsoverhodet i en stat er bortreist, eller i tilfeller der vedkommende er mindreårig, syk eller fraværende.

Kronprins Frederik, kronprinsesse Mary og dronning Margrethe under feiringen av dronningen sin 75-års dag for over fire år siden. Nå utnevner hun flere potensielle stedfortredere som kan avlaste seg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder